Flyga med bebis och barn för första gången – mina tips

Posted on

Att flyga med bebis och barn kanske känns dötrist eller alldeles underbart, oftast någonstans däremellan. Min egen erfarenhet är mer positiv än jag föreställt mig. Här är några tips.

Flyga med bebis och barn – tips och erfarenheter

Att flyga med bebis och barn för första gången går ju bara att göra en gång och nu är jag en erfarenhet rikare som jag vill dela med mig av. Det här tipsen och tankarna baserar sig på just en erfarenhet och just min upplevelse kan inte översättas till någon universell ”Det är så här det är att flyga med bebis och barn första gången”. Bara av våra två resor, dit och hem, kan jag konstatera att en del saker hanterades helt olika.

Förutsättningar för denna resa

Vi reste med en knapp tvååring och en tvåmånaders, två resvana föräldrar men pga pandemi blev vår första flygresa med barn först nu. Vi flyg direkt till Barcelona tor och valde bra flygtider som inte krävde okristligt tidiga mornar eller sena kvällar. Vår äldsta visade sig ha feber när vi landade och var nog ”ovanligt medgörlig” för att han var allmänt slö och inte mådde helt hundra. Flygtiden var drygt tre timmar så än har vi inte testat på det här med långflygning och barn.

Flyga med bebis och barn
En glad och vaken, två andra trött och en sovandes utanför bild

Packa inför att flyga med bebis och barn

Att tänka till extra vid packning av handbagage kommer löna sig i längden. Vad behöver vara lättillgängligt? Vad klarar vi oss inte utan om bagage kommer bort eller blir försenat? Vad behöver vi på själva flygresan och vad måste vi ha på själva destinationen som inte går att ersätta/köpa?

Ett tips är att kolla upp vilket bagage som får medföras vid bokning av bebis- och barnbiljetter. För oss tror jag att vi fick ta med oss en barnvagn och bilbarnstol/barn + handbagage för dessa. Och så våra egna väskor men det lär vara olika för olika bolag.

Hiskeligt mycket bagage till de små liven för en enda weekend

Tid innan på på flygplatsen

Rekommendationen är ofta att vara två timmar innan avgång på flygplatsen vid utlandsresor. Jag råkade räkna fel på en timme på ditvägen och vi kom därför till flygplatsen tre timmar innan avresa. Och tur var det. För det första är det skönt att slippa stressa med barn men för det andra tar också allt längre tid. Amningspaus, blöjbyten, alla grejer som ska igenom säkerhetskontrollen, förflyttning i flygplatsen med knatteben och stanna till för att leka. Allt det där tar extra tid som behöver räknas in. Tre timmar kändes väldigt lagom. I närheten av båda våra gater fanns nån typ av lekhörna för barn något jag aldrig tidigare noterat att flygplatser har – mycket uppskattat.

J kollar in vilken disk vi ska till
Flyga med bebis och barn
Lekhörna på Arlanda, så fin!

Flyga med vagn

För många vagnar finns det speciella transportväskor som skyddar vagnen och gör det relativt enkel att resa med. Vi valde en enklare variant av kartong och spännband. Vi reste med dubbelvagn vilket gjorde det hela än mer spännande. Från Sverige gick vagnen som specialbagage och lämnades in efter incheckning. Det fanns flygplatsvagnar (enklare strollers) att låna som kan lämnas vid gaten. Från Spanien fick vi ha med oss dubbelvagnen hela vägen till gaten där vi packade ihop den och så lastades den på sist av allt. Fördel med att checka in vagnen är att det blir en mindre sak att hålla reda på och väl vid gaten blev det lite stressigt att packa ihop den. Fördel med att ta den till gaten var givetvis den avlastningsyta som en vagn innebär.

Flyga med bebis och barn
Nä jag skäms inte för vårt egenihopsnickrade vagnspaket i botten på denna tetrisskapelse

Incheckning och säkerhetskontroll med barn på flygplats

Vid incheckningen stod en av oss föräldrar i kö medan den andra gick omkring med barnet (i själva verket åkte vi rulltrappa upp och ned i 20 minuter som vår tvååring älskar) och när det var dags gick vi fram till disken alla fyra. Alla som ska resa måste nämligen vara närvarande med sina pass personligen.

Min generella bild är att alla vi mötte hade god förståelse för att bland det värsta barn vet är att vänta och köa. För både vår skull, och säkert alla medresenärer också, blev vi hänvisade till fast track i båda resorna vid säkerhetskontrollerna. Inget jag skulle räkna med i framtiden vid beräkning hur länge innan vi behöver vara på flygplatsen men en god bonus och något som faktiskt går att fråga efter om det inte erbjuds.

Vid säkerhetskontrollen ska babyskydd, sele och vagn eller annat som barnet bärs i åka igenom röntgen medan en vuxen bär/leder bebis/barn genom själva ramen för människor. I Spanien fanns det en liten lekhage med mjuk botten där spädbarnet kunde läggas under tiden vi packade ihop vårt handbagage som var allmänt utspritt. Smidigt och uppskattat.

Flyga med bebis i babyskydd

Överlag gäller att barn upp till två år kan sitta i knät, barn över två år ska ha egen stol. Bebisar kan i många fall resa i sitt babyskydd, alltså samma som i bilen, vilket jag tyckte var en helt fantastisk lösning. Vår bebis kunde vara i babyskyddet under hela tiden på flygplatsen och gick därmed att ställa ifrån sig, och sedan låg han stabilt i den under hela flygningen. Kolla upp modell på babyskydd och flyg, google har svaret. För barn i knät tilldelas extra säkerhetsväst samt eget bälte som knäpps fast i den vuxnas.

Flyga med bebis och barn
Sover gott

Sysselsättning på flyget för barn

Jag tror att många oroar sig för underhålla och sysselsätta barn under så många timmar som många flygresor innebär. Det här är jag ännu ingen expert på men det här vad tips jag fick av andra och själv har testat.

  • Små askar av russin eller flingor som går bra att pilla med och äta. Dessutom bra för eventuell lock för öronen att tugga och svälja ofta.
  • Böcker och tidningar
  • Telefon eller ipad
  • Vattenritbok för att undvika ev färg från pennor på oönskade ställen . Bonustips är att tejpa fast ett snöre på pennan så kan den heller inte komma bort.
  • Berätta historier för barnet om de kan titta ut genom fönstret
Det här är t.ex. Mount Blanc, om vem som bor på den toppen går det ju att fantisera ihop både det ena och det andra

Amning och mat till bebis och barn under flygning

Att amma under flygningen gick jättebra. Vi hade även med oss små flaskor med vatten för att kunna ge under start och landning för att förebygga lock för öronen som jag var väldigt orolig för. Det visade sig aldrig behövas och minstingen sov genom både start och landning båda vägarna till synes helt opåverkad.

Förpackningar med barnmat och flaskor får tas med genom säkerhetskontrollen även om de överstiger 100 ml. Det kan vara bra att kolla upp för säkerhetsskull men barnmat verkar generellt vara undantaget alla bestämmelser.

Några sammanfattande tips

  • Välj bra flygtider om det är möjligt, det kan vara värt en tusing extra
  • Tänk till lite extra vid packning. Det finns lite mer saker som verkligen behövs i ett handbagage.
  • Ge er gott om tid på flygplatsen
  • Res med babyskydd om barnen är litet – det var guld värt
  • Ladda upp med olika typer av sysselsättningar och överraskningar

Mer att läsa

Jag har skrivit liknande inlägg om att resa med barn på tåg, en del saker är säkert översättningsbart till att flyga med bebisar och barn.

Här finns alla inlägg om att det praktiska kring att resa med barn

6 thoughts on “Flyga med bebis och barn för första gången – mina tips”

  1. Hej!
    Hade er bebis ett extra säte för babyskyddet? Betalade ni då för en extra flygstol eller hur fungerar det? 🙂

    1. Hej Josefin! Ärligt talat så minns jag inte men jag tror att du måste betala för sätet om du reser med babyskydd. Det är garanterat olika för olika bolag så det måste kollas upp men många flygbolag har bra info om vad som gäller när det gäller att resa med infants. Lycka till!

  2. Hej Josefin! Vilken model var din babyskydd? jag har en besafe Izi go X1 men det har ingen tüv id så jag blev osäker om jag kunde ta den.

    1. Hej Jasmine! Jag kan tyvärr inte svara på det, det beror som jag skriver på både modell på flygplan och babyskydd men generellt så funkar det för det mesta. Så jag skulle gissa att det går bra men kan inte lova. Du kan ju alltid försöka måtta babyskyddet och försöka kolla upp måtten på stolen. Det är bredden som är det viktiga.

  3. Hej! Åkte er nästan 2-åring i erat knä med sådant extrabälte hela flygresan då eller hade ni barnstol på flyget? Kunde ni vara uppe och gå något? Vi ska utomlands i sommar med en nästan 2-åring så han kommer ju få sitta i våra knän och har lite panik över hur det ska gå.
    Hur gjorde ni med transfer och liknande från flygplatsen till boende när ni väl var framme. Bebis hade ju babyskydd då, men tänker på nästan 2-åringen? Hade ni knä där också?

    1. Min bild är att de väldigt hårda på 2-års-regeln. Är de under ska de sitta i knä, är de över ska de sitta själva. Det var en utmaning när vi skulle tvinga våra nyblivna två-åring att sitta själv, trots att han till växten bara väde 10 kg. En gång lyckades vi övertala personalen, en annan gång inte. När de varit så stora som nästan två, alltså för stor för babyskydd har vi haft dem i knät när det är bälteskrav men sen låtit dem härja lös. Sittut utan bälte, gått i gången, legat på golvet, krypit i gången. Transfer har berott lite på. Har det varit buss har de suttit knät med delat bälte, alltså runt deras och min midja. Har det varit bil har vi haft med oss portabla bilbarnstolar om det varit en längre sträcka och vi haft dessa med oss. Om det varit kortare har vi blundat, haft dem bältade i vårt knät och bett till högre makter. Du kan läsa mer om hur vi tänkt och bilbarnsolarna här: https://resamedvetet.se/sakerhet-under-resa-med-barn/

      Hejja er som tänker på detta och försöker förbereda er. det är inte lätta avvägningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *