Sova på nattåg med barn – tips för resor i första och andra klass med bebis eller litet barn

Posted on

Sova på nattåg med barn – check! Många resor med nattåg har det blivit men aldrig tidigare med ett litet barn. Nu har jag en ny upplevelse och är en erfarenhet rikare.

Med det här pandemiåret och totalt frånvaro av längre resor hann jag få resfeber inför den stundande resan. Nervositet blandas med spänning, en kittlande känsla av att göra något nytt som kan innebära utmaningar och längtan efter att efteråt känna att jag bemästrat ännu en situation.

sova på nattåg med barn
Framme efter första natten, vi är båda vid gott mod!

Sova på nattåg med barn

Jag bokade en resa över påsk till mina föräldrar i Umeå från Stockholm, en restid på ca 9 timmar. Jag skulle resa själv med mig 1,5-åring och valde att boka egen kupé både upp och ned för att minska smittorisk – och ärligt talat inte störa någon annan eller behöva anpassa mig. Det kändes nog utmanande att resa själv med barn på nattåg och att ta hänsyn till någon annan ville jag inte ha som ytterligare en dimension.

Jag bokade en resa i första klass och en i andra klass av två enkla anledningar: 1. Jag har tidigare aldrig åkt nattåg i första klass och ville testa det och 2. Jag ville kunna jämföra hur det är att sova på nattåg med barn i både första och andra klass. Priset skiljde sig ett par hundralappar så den här gången var ett perfekt läge att testa. Jag tror prisskillnaden ofta är större.

Mina resor var med SJ (och Vy fast med ett SJ-tåg) så all min upplevelse bygger på att resan är med dem. På flera sätt tror jag att mina erfarenheter och lärdomar går att applicera på att resa med nattåg med andra operatörer eller i andra länder i t.ex. Europa men det är inte lika direkt överförbart.

Tidigt på perrongen för att skapa bästa förutsättningarna för god påstigning
sova på nattåg med barn
En är väldigt fundersam över att vad som väntar, en är ganska chill

Sova med barn på nattåg i första klass

I kupéerna för första klass finns två sängar. Den övre har skyddsnät men med en bebis eller ett så litet barn som 1,5 år vågade åtminstone inte jag lägga upp barnet för att sova där själv och nederslafen har inget skyddsnät. Ibland är barn rörliga och tåget kan behöva göra skarpa inbromsningar så det kändes inte heller säkert. Barnet fick sova innerst och jag ytterst i en klassisk närgången sked.

Sängarna i första klass är mjuka och sköna, känslan i kupén är luftig och hela resan i sig var bekväm. Den enda nackdelen med första klass var att kupén låg längst in i tågvagnen där det inte fanns någon ytterdörr, säkerligen för att skapa så lite störningsmoment som möjligt under resan. Men det innebär en utmaning för den som ska ta sig av och på tåget på egen hand och alltså måste springa fram och tillbaka flera vänder för att få med barn, väska och barnvagn. Mer om tips för av- och påstigning längre ned i detta inlägg.

sova på nattåg med barn första klass
Här är vårt utrymme i första klass
Väldigt smalt utrymme att ta sig ned ifrån/ramla ur. Men ändå delade jag hellre säng med honom
Glad kille med mycket att spana på

Sova på nattåg med barn i andra klass

I andra klass finns tre bäddar varav den i mitten går att fälla upp så den som reser själv har gott om utrymme. Sängen är smalare än i första klass, uppskattningsvis 75 cm och är snarare en väl vadderad brits/soffa med tunn bäddmadrass än en säng. Jag försökte dela dessa 75 cm med mitt barn men det gick inte. Det är inte helt bekvämt att sova på nattåg med barn, det måste erkännas. Tack och lov lyckades jag med viss möda fälla ut vagnen i kupén så att han kunde sova i vagnen under natten. Det funkade riktigt bra. Eftersom jag själv har en Bugaboo Buffalo som jag har uppfattat är relativt bred borde flera andra vagnar vara möjliga att fälla upp.

sova på nattåg med barn andra klass
Lite trängre men ändå gott om utrymme. Vagnen nedkilad i uppfällt läge
Mycket att titta på och god tillgång på dricksvatten i tetrapack

Skillnaden mellan första och andra klass på nattåg

Att sova på nattåg med barn i första klass var helt klart en bättre upplevelse av flera skäl

  1. Toalett och dusch på rummet. Skönt att inte behöva lämna barnet själv i kupén för att lösa nödvändiga behov
  2. Sängen i första klass var uppskattningsvis 80-90 cm och därmed stor nog för mig och mitt barn att dela. Även om det såklart var trångt.
  3. Utrymmet mellan sängen och vägen var större i första klass än i andra klass.
  4. Det ingår frukost i första klass. Detta var dock inte något jag hann utnyttja pga klev av relativt tidigt på morgonen men den med en nattågsresa som övergår i förmiddagsresa kan med fördel nyttja detta i tågets bistro.
  5. Om nattågsresan är längre än en natt, alltså t.ex. även en för- eller eftermiddag skulle jag säga att fördelarna med första klass blir ännu större eftersom det innebär lite mer plats att röra sig på inne i själva kupén.

Rinnande vatten finns i både första och andra klass i form av ett mindre handfat, dock ej med dricksvatten. Eluttag, temperaturreglerare, vädringsfönster samt mörkläggningsgardin finns i båda.

Det svåraste med att resa med nattåg, alldeles oavsett första eller andra klass, var att få barnet att somna om igen. Även om gunget är skönt och vaggande så var det för honom en helt ny situation och oerhört spännande med alla ljus och lampor utanför (trots neddragen rullgardin) och diverse knappar att trycka på i kupén, så som ”kalla på personal”. Det tog en respektive en och en halv timme för honom att somna om.

Av- och påstigning på nattåg med barn

Det här var det jag var mest nervös för men eftersom jag har stor vana av att resa med nattåg överlag hade jag en plan för både av- och påstigning. Både när jag var helt själv och hade hjälp av sällskap på perrongen.

Påstigning med barn och vagn på nattåg

Jag reste med vagn, skötväska och större ryggsäck. Jag var i god tid på perrongen och lyckades hitta en tågvärd så att jag direkt kunde bli avprickad och därmed inte störd mer under kvällen. Jag tog barnet som hade vaknat av alla lampor och ljud och bar in honom i kupén. Tog fram film på telefonen, satte honom på sängen, dumpade ryggsäcken (där jag hade alla värdesaker) och gick snabbt ut igen för att bära in vagnen+skötväskan i två omgångar. Det kändes som ett bra upplägg. Dörrarna till kupéerna går att låsa med nyckelkort och även om han skulle blivit ledsen av ny situation eller av att bli lämnad hade det totalt handlat om 3-4 minuter vilket han hade klarat. Han satt snällt på sängen och tittade storögt och sömnigt på mig med tutten i munnen.

På min andra påstigning hade jag hjälp av mormor som då höll i barnet på perrongen medan jag sprang fram och tillbaka med grejer och hämtade barnet sist av allt. Ännu smidigare såklart men inte alltid möjligt att ha med sig sällskap vid påstigning på nattåg.

Avstigning med vagn och barn på nattåg

Kupégångarna är smala så där ryms nog ingen vagn uppfälld än möjligtvis en enkel resevagn. I utrymmet i vagnsänden där ytterdörren är det dock så mycket plats att min vagn fick plats uppställd inkl att trappan var bred nog att rulla ned vagnen för. Jag såg därför till att i god tid inför avstigning, 15-20 minuter, göra samma procedur som vid påstigning fast omvänt. Lämnade barnet i kupén med film på mobilen, bar ut vagnen i två omgångar och fällde upp. Sist bar jag väskan och barnet, satte barnet i vagnen och väskan på ryggen. Efter 10 minuters väntan var tåget framme och jag kunde kliva av första av alla med hela mitt ekipage samtidigt. Supersmidigt.

Den största risken eller svårigheten med av- och påstigning tycker jag är att hamna i fel riktning med andra. Alltså behöva gå ut igen när andra är på väg in eller tvärtom. Jag väljer därför alltid om jag ska satsa på att kliva på först eller sist för att minimera den risken.

sova på nattåg med barn
Redo för avstigning

Några tips för att resa med barn på nattåg

  • Ta med sysselsättning. Padda, böcker eller vad barnen nu kan gilla.
  • Ta med klämmismat. Att kunna ge en grötklämmis direkt på morgonen var oerhört smidigt och kladdfritt.
  • Kom ihåg att tåg kan bli försenat. Ibland länge. Ha därför alltid med reservuppsättning av mat (även till dig!), ombyte och blöjor.
  • Om tågtider passar, gör alla dina läggdagsbehov innan du kliver på tåget. Jag kissade och borstade tänderna hemma/hos mina föräldrar för att när jag väl kommit på tåget kunna lägga mig med mitt barn direkt.

Det är också viktigt att komma ihåg att be om hjälp när en ska sova på nattåg med barn. Det går fint att be andra vakta väskor eller vagn eller till och med lyfta och bära om det skulle behövas. Ett alternativ är att sätta barnet i bärsele för att alltid ha det med sig men ändå två fria händer. Det är mer optimalt när en reser med bebis än litet barn skulle jag säga men allt beror såklart på preferenser och vana.

sova på nattåg med barn
Gottis med bröt i klämmis, så smidigt på resor!
Jag har en lätt person att resa med må jag säga!

Jag har tidigare skrivit två andra inlägg om att resa med tåg som jag tror gör din upplevelse av att resa med barn på nattåg ännu bättre. Det ena är ett inlägg om att Resa själv med spädbarn eller bebis på tåg – 14 tips för nybörjare och det andra ett inlägg med Resehacks och tips för att sova på nattåg i både sitt-, ligg- och sovvagn.

Nu när du läst detta inlägg och kompletterar med dessa två kan jag lova dig att du är väl rustad för att resa med nattåg med barn utan haveri och enorma stresspåslag. Om du trots allt är osäker över något så skulle jag vända mig till tågvärdarna på perrongen för att be om hjälp, extra tid eller för att säkerställa att tåget inte kommer åka iväg medan någon finns kvar på perrongen. Det är väl egentligen det värsta som skulle kunna hända. Resten kommer att lösa sig.

Här finns alla mina inlägg om att resa med tåg och att resa med barn

5 thoughts on “Sova på nattåg med barn – tips för resor i första och andra klass med bebis eller litet barn”

  1. Engagerat inlägg med många tips, som borde ge fler mod att pröva att resa med barn på nattåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *