Att göra en tågluff i Norge, årets resmål enligt Vagabond, kan väl aldrig slå fel. Bland fjordar och dramatiska landskap. Här är mina tips om att åka tåg i Norge.
Jag såg verkligen fram emot att åka tåg i Norge och jag vill gärna göra en tågluff i landet där jag blir glad varje gång någon norsk öppnar munnen och naturen och trähusen är vackert så det förslår varje gång ögat öppnas. Finns mycket mer att upptäcka i vårt grannland.
I det här inlägget har jag samlat de tips jag samlat på mig för att göra din tågluff eller tågresa i Norge så smidig och optimal som möjligt.
Fakta om att åka tåg i Norge
Vy (tidigare NSB) är motsvarande SJ
Den huvudsakliga leverantören av tåg i Norge är Vy som nyligen bytt namn, tidigare hette de NSB. Namnbytet till Vy inkluderar även förbättra möjligheter att kombinera tåg med Nettbuss och bildelningstjänsten Din Bybil. Målbilden är att möjliggöra resor dörr till dörr och minskad klimatpåverkan.
Järnväg i Norge
Något förenklat består Norges verksamma järnvägsnät av följande inklusive ungefärliga restider. Nattågen tar ca en timme längre/sträcka.
- Sørlandsbanan: Oslo – Stavanger, 8 timmar
- Bergensbanen: Oslo – Bergen, 6,5 timmar
- Dovrebanen: Oslo – Trondheim (västra sidan), 7 timmar
- Rørosbanen: Oslo – Trondheim (östra sidan), 7 timmar
- Nordlandsbanen: Trondheim – Bodø, 10 timmar
Det går att åka nattåg från Oslo till Stavanger, Bergen, Trondheim och Bodø. Sørlandsbanan, Bergensbanan och Dovrebanan är elektrifierade.
Övrigt som är bra att veta om att åka tåg i Norge
- Toaletterna är i regel fräscha
- Det finns wifi på de större tågsträckorna
- Restaurangvagn finns med hyfsat utbud men till smått orimliga priser, t.ex. kaffe och bulle för 56 NOK
- I Oslo finns en bra centralstation med bagageförvaring
- I korridorerna på nattågen finns sittplatser längs väggen och utfällbart bord – mycket smidigt.
Tips om Tågluff i Norge
Interrailkort Norge
Det går att åka på tågluff i Norge med Interrailkort. Nattågen kräver i regel platsreservation. I appen Rail planner finns generell information att åka tåg i Norge samt info om vilka sträckor som kräver platsreservation och vilka som inte gör det. Flåmsbanan och Flytåget till Oslo Airport ingår inte i interrailpasset.
Att åka tåg i Norge går utmärkt, inte minst för att själva tågsträckorna i sig är så vackra.Däremot ger inte Norge som land med dess fjordar och väldiga avlånghet som land optimala förutsättningar för att bygga upp ett finmaskigt järnvägsnät där en kan åka kors och tvärs.
Sova på nattåg i Norge
Sova på nattåg i Norge är ganska likt nattågen i Sverige men det finns ett antal saker som skiljer sig åt. Nattåg i Sverige har jag åkt otaliga gånger och i Norge bara en gång så med reservation för att det kanske inte alltid ser lika dant ut konstaterar jag att
- Nyckelkortet till sovkupén hämtas i restaurangvagnen där även biljetter visas upp.
- Tåget stod inne i Oslo nästan en timme innan avgång och vi fick sova kvar i kupén 40 minuter efter att tåget kommit fram till Bergen. Bra för den som vill förlänga natten något.
- Sovvagnarna i med Vy/NSB består av två sängar istället för tre som det är med SJ:s. Grundpriset på ett nattåg är sittplatsbiljetten och sedan läggs kupén till på en av biljetterna medan den andra bara betalar sittplatspriset. Vet inte om det går att boka singelbädd eller hur det blir om det är tre som reser.
Boka biljetter med Vy/NSB
Min upplevelse var att det var väldigt lätt att boka resor. Tydliga avgångar, möjlighet att se mellanstationer, två olika prisnivåer (standard och med tillägg) samt digitala biljetter så inga utskrifter behövs. Som med de flesta system är det bra att boka biljetterna tidigt för att hålla nere priserna. Trots att jag var där under lågsäsong så blev det dyrt nära inpå avgång.
Flåmsbanan och sitta på rätt sida
En av de ”viktigaste” besluten du ska ta när du bokar tåg i Norge är att sitta på rätt sida. Detta då en del tåg går i naturliga dalar och därmed har mer av bergvägg åt ena hållet och mer av utsikter åt det andra. Jag har själv bara erfarenhet av sträckan Bergen-Oslo med där har jag desto mer tips om på vilken sidan du ska sitta på varenda snutt av vägen.
⇒ Noway in a Nutshell: Tips för att optimera en resa Bergen-Oslo
Tips på destinationer du når med tåg i Norge
Många av vandringarna och naturupplevelserna i Norge kräver ett annat transportmedel än tåg sista biten. Här har jag samlat tips och inspiration för olika destinationer.
Bergen. Dag- eller nattåg från Oslo. Inspiration om Bergen hos Reaktionista
Lofoten. Tåg till Bodø och sedan båt ut till Lofotens spets eller tåg till Narvik från Sverige och sedan bil/buss till Lofoten. Bildinspiration och tips hos Discovering the Planet
Oslo. Dagtåg från Göteborg eller Stockholm. Tips om Oslo signerat Resa medvetet
Røros. Dagtåg från Oslo/Trondheim. Res tillbaka i tiden med Norge-bloggaren Glimt av Verden
Stavanger. Dag- eller nattåg från Oslo. Reseguide till Stavanger hos Fantasy dining
Trolltunga. Tåg till Voss och sedan buss till Odda eller buss till Odda från Oslo eller Bergen. Mer info hos Visit Norway
Hur ser dina erfarenheter av att åka tåg i Norge ut?
Min personliga tågerfarenhet i Norge består av ett antal resor till och från Oslo och en tur och retur-resa Oslo – Bergen inkl flertalet stopp med både dag- och nattåg. Utöver detta har jag gjort research och läst på inför att kunna skriva detta inlägg. Här finns alla inlägg jag skrivit om Norge
Bra och konkreta tips för dem som vill besöka Norge och vill resa medvetet.
Inspirerande och lite oväntade saker.
Hej Palle, så roligt att du tycker de. Inte minst de lite oväntade sakerna 🙂
Hvis du reiser alene med nattog og vil ha en seng å sove i, må du booke hele kupeen. Det finnes en gruppe på Facebook for folk som vil dele kupé, der kan man legge ut reisedatoer og høre om noen har en seng til overs i kupéen, eller fortelle at en selv har en ledig seng. Gruppen heter ”Dele kupé på NSB” (https://www.facebook.com/groups/633068283556351/).
Tusen takk for link – Røros er et flott reisemål som jeg definitivt kan anbefale. Der er det fint både om sommeren og vinteren! 🙂
Tack snälla Marianne för att du delar med dig av denna länk, såklart finns det en sådan grupp 🙂 människan löser ju saker och ting.
Hej
Vi är en familj på 4 med barn i åldern 7 och 9 år och funderar på att göra denna turen sommartid. Eller hade du rekommenderat under höstlovet?
Hur lång tid tog det sammanlagt och var rekommenderar du att övernatta? Gärna budgetpriser då Norge ju inte är det billigaste landet att leva i men med fantastisk natur som vi gärna vill visa våra yngsta barn.