Tågluff i Norge: Praktiska tips om att åka tåg i Norge

Posted on

Att göra en tågluff i Norge, årets resmål enligt Vagabond, kan väl aldrig slå fel. Bland fjordar och dramatiska landskap. Här är mina tips om att åka tåg i Norge. 

Jag såg verkligen fram emot att åka tåg i Norge och jag vill gärna göra en tågluff i landet där jag blir glad varje gång någon norsk öppnar munnen och naturen och trähusen är vackert så det förslår varje gång ögat öppnas. Finns mycket mer att upptäcka i vårt grannland.

tågluf norge
Först i kön för att få bästa platsen. Foto Wilda Kristiansson/Reaktionista

I det här inlägget har jag samlat de tips jag samlat på mig för att göra din tågluff eller tågresa i Norge så smidig och optimal som möjligt.

Fakta om att åka tåg i Norge

Vy (tidigare NSB) är motsvarande SJ

Den huvudsakliga leverantören av tåg i Norge är Vy som nyligen bytt namn, tidigare hette de NSB. Namnbytet till Vy inkluderar även förbättra möjligheter att kombinera tåg med Nettbuss och bildelningstjänsten Din Bybil. Målbilden är att möjliggöra resor dörr till dörr och minskad klimatpåverkan.

tågluff åka tåg i Norge
Tydligt budskap, se Norge, ta tåget. Här i Bergen.
tågluff åka tåg i norge
Det känns ju ändå bra att kliva av tåget och se den här symbolen. Att åka tåg är ett bra miljöval!

Järnväg i Norge

Något förenklat består Norges verksamma järnvägsnät av följande inklusive ungefärliga restider. Nattågen tar ca en timme längre/sträcka.

 • Sørlandsbanan: Oslo – Stavanger, 8 timmar
 • Bergensbanen: Oslo – Bergen, 6,5 timmar
 • Dovrebanen: Oslo – Trondheim (västra sidan), 7 timmar
 • Rørosbanen: Oslo – Trondheim (östra sidan), 7 timmar
 • Nordlandsbanen: Trondheim – Bodø, 10 timmar

Det går att åka nattåg från Oslo till Stavanger, Bergen, Trondheim och Bodø. Sørlandsbanan, Bergensbanan och Dovrebanan är elektrifierade.

Åka tåg i Norge
Järnvägsnät i Norge, bild från Wikipedia. Rött är elektrifierade järnvägar till Stavanger, Bergen och Trondheim. Svart är icke-elektrifierade järnvägar och blå är järnväg som en är i bruk.

Övrigt som är bra att veta om att åka tåg i Norge

 • Toaletterna är i regel fräscha
 • Det finns wifi på de större tågsträckorna
 • Restaurangvagn finns med hyfsat utbud men till smått orimliga priser, t.ex. kaffe och bulle för 56 NOK
 • I Oslo finns en bra centralstation med bagageförvaring
 • I korridorerna på nattågen finns sittplatser längs väggen och utfällbart bord – mycket smidigt.
tågluff i norge
Sovvagnskorridoren med bänkar och bord
tågluff åka tåg i norge
Fräscha toaletter, så fräscha som det går på ett tåg..

Tips om Tågluff i Norge

Interrailkort Norge

Det går att åka på tågluff i Norge med Interrailkort. Nattågen kräver i regel platsreservation. I appen Rail planner finns generell information att åka tåg i Norge samt info om vilka sträckor som kräver platsreservation och vilka som inte gör det. Flåmsbanan och Flytåget till Oslo Airport ingår inte i interrailpasset.

Att åka tåg i Norge går utmärkt, inte minst för att själva tågsträckorna i sig är så vackra.Däremot ger inte Norge som land med dess fjordar och väldiga avlånghet som land optimala förutsättningar för att bygga upp ett finmaskigt järnvägsnät där en kan åka kors och tvärs.

tågluff åka tåg i norge
Wilda är redo för att upptäcka Bergen

Sova på nattåg i Norge

Sova på nattåg i Norge är ganska likt nattågen i Sverige men det finns ett antal saker som skiljer sig åt. Nattåg i Sverige har jag åkt otaliga gånger och i Norge bara en gång så med reservation för att det kanske inte alltid ser lika dant ut konstaterar jag att

 • Nyckelkortet till sovkupén hämtas i restaurangvagnen där även biljetter visas upp.
 • Tåget stod inne i Oslo nästan en timme innan avgång och vi fick sova kvar i kupén 40 minuter efter att tåget kommit fram till Bergen. Bra för den som vill förlänga natten något.
 • Sovvagnarna i med Vy/NSB består av två sängar istället för tre som det är med SJ:s. Grundpriset på ett nattåg är sittplatsbiljetten och sedan läggs kupén till på en av biljetterna medan den andra bara betalar sittplatspriset. Vet inte om det går att boka singelbädd eller hur det blir om det är tre som reser.

tågluff åka tåg i norge
Ett försök att fånga hela sovkupén på en bild
tågluff norge
Fördel norskt nattåg: Det ingår öronproppar och choklad
åka tåg norge
sov gott gjorde jag också

Boka biljetter med Vy/NSB

Min upplevelse var att det var väldigt lätt att boka resor. Tydliga avgångar, möjlighet att se mellanstationer, två olika prisnivåer (standard och med tillägg) samt digitala biljetter så inga utskrifter behövs. Som med de flesta system är det bra att boka biljetterna tidigt för att hålla nere priserna. Trots att jag var där under lågsäsong så blev det dyrt nära inpå avgång.

Flåmsbanan och sitta på rätt sida

En av de “viktigaste” besluten du ska ta när du bokar tåg i Norge är att sitta på rätt sida. Detta då en del tåg går i naturliga dalar och därmed har mer av bergvägg åt ena hållet och mer av utsikter åt det andra. Jag har själv bara erfarenhet av sträckan Bergen-Oslo med där har jag desto mer tips om på vilken sidan du ska sitta på varenda snutt av vägen.

Noway in a Nutshell: Tips för att optimera en resa Bergen-Oslo

tågluff norge
Wilda har valt rätt sida på Flåmsbanan
åka tåg norge
Stiliga konduktörer på Flåmsbanan
tågluf norge åka tåg i norge
Flåmsbanans inredning är gammaldags vilket skapar extra mycket känsla

Tips på destinationer du når med tåg i Norge

Många av vandringarna och naturupplevelserna i Norge kräver ett annat transportmedel än tåg sista biten. Här har jag samlat tips och inspiration för olika destinationer.

Bergen. Dag- eller nattåg från Oslo. Inspiration om Bergen hos Reaktionista

Lofoten. Tåg till Bodø och sedan båt ut till Lofotens spets eller tåg till Narvik från Sverige och sedan bil/buss till Lofoten. Bildinspiration och tips hos Discovering the Planet

Oslo. Dagtåg från Göteborg eller Stockholm. Tips om Oslo signerat Resa medvetet

Røros. Dagtåg från Oslo/Trondheim. Res tillbaka i tiden med Norge-bloggaren Glimt av Verden

Stavanger. Dag- eller nattåg från Oslo. Reseguide till Stavanger hos Fantasy dining

Trolltunga. Tåg till Voss och sedan buss till Odda eller buss till Odda från Oslo eller Bergen. Mer info hos Visit Norway

Hur ser dina erfarenheter av att åka tåg i Norge ut?

Min personliga tågerfarenhet i Norge består av ett antal resor till och från Oslo och en tur och retur-resa Oslo – Bergen inkl flertalet stopp med både dag- och nattåg. Utöver detta har jag gjort research och läst på inför att kunna skriva detta inlägg. Här finns alla inlägg jag skrivit om Norge

6 thoughts on “Tågluff i Norge: Praktiska tips om att åka tåg i Norge”

 1. Bra och konkreta tips för dem som vill besöka Norge och vill resa medvetet.
  Inspirerande och lite oväntade saker.

 2. Hvis du reiser alene med nattog og vil ha en seng å sove i, må du booke hele kupeen. Det finnes en gruppe på Facebook for folk som vil dele kupé, der kan man legge ut reisedatoer og høre om noen har en seng til overs i kupéen, eller fortelle at en selv har en ledig seng. Gruppen heter “Dele kupé på NSB” (https://www.facebook.com/groups/633068283556351/).

  Tusen takk for link – Røros er et flott reisemål som jeg definitivt kan anbefale. Der er det fint både om sommeren og vinteren! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.