Oslo är en vacker stad, fylld med spännande arkitektur, konst och skulpturer. Ta på bra skor och ta med kameran, här är tips att göra i Oslo.
Oslo är en stad jag gillar mer och mer ju fler gånger jag är där. Kanske för att jag upptäcker ett nytt område för varje gång. Nu senast är det områdena Tøyen och Kampen som visat mig ännu en sida av Oslo.
Temat för dessa områden som jag fallit för tycks vara olika typer av konst, skulptur och arkitektur. Jag fattar inte hur alla dessa byggnader fångar mitt intresse och får mig att vilja gå på fotopromenader bara för husens skull.
Tips att göra i Oslo på temat Arkitektur och skulptur
De flesta områdena ligger med gångavstånd från city med undantag för de två skulpturparkerna dit spårvagnar går. Det går att gå också såklart för den benstarka. Det bästa med all arkitektur och skulpturer är att det är gratis. Alla tips nedan att göra i Oslo är helt gratis och hinns med på två dagar för den med lite tempo i benen.
Aker Brygge med aktuell och annorlunda arkitektur
Aker Brygge spirar av modern arkitektur och 2000-tal så jag blev minst sagt förvånad när jag läste mig till att Aker Brygge byggdes under åren 1986 och 1998 även om ut- och ombyggnationer skett efter dess. Aker Brygge är en ”arm” av flera sektioner ut i vattnet med bostäder, kontor, köpcentrum och uteserveringar uppradade. Längs ut finns ett trädäck att hänga på under hela dagen till solen går ned. På Aker Brygge finner du museum för modern konst, Stordalens hotell The Thief och minst femton restauranger. Att spendera en stund på Aker Brygge är nästan givet att göra i Oslo.
Tips: Gå in mellan husen och se vad din finner på andra sidan och mellan huskropparna. Se dig om mer än att bara gå yttervarvet på östra sidan.
Sentrum serverar Stadshuset, Stortinget och Slottet
Jag älskar att både centrum och centralstation stavas med S på norska. Och att brunch stavas brunsj. Det var en parentes i sammanhanget. Sentrum är kanske inte är ett område jag skulle hänga i flera gånger men att gå en tur från stadshuset upp till Stortinget och sedan igenom hela parken upp till slottet är ändå en trevlig sak att göra i Oslo.
Tips: Gå gatan Karl Johan längs hela parken. Det här är huvudparadgatan under 17:e maj och en av ådrorna i Oslos stadsbild.
Estetik i Ekebergparken
Efter två besök i Ekebergparken kan jag med glädje tipsa om detta för den som gillar att kombinera friskt luft, promenad, natursköna omgivningar och skulpturer. Ekebergparken bestod vid öppnandet 2013 av 31 skulpturer och målet är att det ska bli ett åttiotal. Många av skulpturerna föreställer kvinnor i alla former och alla är unika på sitt sätt. Ekebergparken ger dessutom en strålande fin utsikt över Oslo och närmaste skärgård. Bara det gör det värt ett besök.
Tips: Min favorit är nr 28 The Couple, den är värd backen upp som krävs. Nr 17 Dilemma är en annan intressant skulptur.
Vilda varelser i Vigelandsparken
En mindre energikrävande promenad (utan så branta backar) men fortsatt på temat skulpturer är Vigelandsparken som består av mer än 200 skulpturer utformade av Gustav Vigeland. Skulpturerna föreställer i huvudsak människor under olika åldrar och stadier av livet. Det här en av de mer kända sakerna att göra i Oslo.
Tips: Ta spårvagn 12 eller 15 till Vigelandsparken så spar du lite på krafterna till den kilometerlånga parken.
”Teckningar” och trivsel skapar träffpunkt i Tøyen
Jag åkte till Tøyen i jakt på gatukonst och fann ett områden som gjort revansch. Trots att det ligger ganska centralt så var känslan i hela området att det varit nedgånget och funnits utanförskap. Funnits, för idag är Tøyen något annat. Här har skett en rejäl upprustning med flera häftiga lekparksområden och många otroligt välmålade gavlar på hus. Jag gillar verkligen den här typen av satsningar. Trivsamma omgivningar gör att människor vill röra sig utomhus, det får mig som turist att vilja åka dit och det ger en helt annan livlighet än vad jag kan föreställa mig att Tøyen varit.
Tips: Gå Tøyengatan upp förbi Botaniska trädgården (gå in på Munchmuseet om du inte kan få nog av konst) och ta sikte på Tøyen tunnelbana. I området kring tunnelbanan hittade vi den mesta delen av gatukonsten.
Kulörta kåkar i Kampen
Efter Tøyen passar det perfekt att gå vidare mot Kampen. Ta dig upp tipp Kampen park så har du skönhet som väntar framför dig. Kampen består att det ena huset efter det andra, alla med vackra träfasader i olika färger. Välmålade och välkomponerade i sina färgkombinationer. En arkitektur som faller en person som mig, som älskar färger och gulliga hus, väl i smaken.
Tips: Ta sikte på gatorna mellan Norderhovgata och Bøgata och gå slalom ned för att få se maximalt mängd med hus.
Bonus: Tips på hotell i Oslo (reklamsamarbete)
Sedan jag fick upp ögonen för familjen Stordalen blir jag extra glad av att bo på ett Nordic choice-hotell. Jag har hört både Petters och Gunhilds sommarprat och lyssnat till Petter i Almedalen. Han må vara, som han själv säger, en kapitalist men en god sådan som har värderingarna med sig. Och det tycker jag märks i så väl hotellupplevelsen som när han håller tal. I Oslo hade jag och Wilda möjlighet att bo på Comfort Hotel Karl Johan och vi la lite extra fokus på deras koncept We Care. Nordic Choice sätt at bry sig om världen. Små lappar som påminner om viktiga saker, inga engångsförpackningar, städning efter behov osv. Helnöjd med upplevelsen, inte minst deras lazy sundays som möjliggör sen utcheckning. Läs mer på deras instagram, facebook eller webb.
Det var mina tips på saker att göra i Oslo på temat skulptur och arkitektur. Har du några andra tips du vill dela med dig av?
Att skriva om We care och Nordic Choice är ett reklamsamarbete. Åsikter, tankar och bilder är som alltid mina egna. Här finns alla inlägg om Norge
One thought on “Att göra i Oslo: Tips för promenader bland arkitektur och skulptur”