Norway in a Nutshell: tips för att optimera en resa Bergen – Oslo

Posted on

Bästa tipsen om att välj rätt sida, köpa billigaste biljetten och garantera dig valuta för pengarna. Tips för en resa Bergen – Oslo med Norway in a Nutshell inkl Flåmsbanan och båt på fjorden.

Norway in a Nutshell är en klassisk sträcka att åka som innehåller många av Norges höjdpunkter som att åka fjordbåt och den vackra Flåmsbanan. Norway in a Nutshell går att boka via Fjordtours.no som ett paketpris eller varje sträcka separat. Min bild är att boka separat är billigare än paketpriset men det kräver ju å andra sida lite mer efterforskning och flera olika bokningar istället för att få allt samlat i ett enda knapptryck.

Generella tips om att resa Bergen – Oslo

Använd fjordtours.no för att få bra överblick om vilka tider som de rekommenderar. Det är anpassade för att klaffa varandra. Läs mer här

Anpassa resan utifrån hur du vill resa. Om du vill lägga in någon natt någonstans, göra en utflykt eller utgå från, och återkomma till Bergen.

Boka tidigt, det blir väldigt mycket billigare då, särskilt sträckorna Bergen – Voss och Myrdal – Oslo som bokas via det norska tågbolaget NSB.

Välj säsong, det går att göra Norway in a Nutshell hela året och nov-april är lågsäsong och därmed något lägre pris. Ingen grönska men samma storslagna utsikter.

Ha med dig matsäck och snacks. Det finns att köpa på både tåg och båt, i Voss och Flåm men det är rejäla norska turistpriser. I Flåm finns en närbutik för att fylla på förrådet.

Praktiska tips för att optimera en resa Bergen – Oslo

Jag reste Bergen – Oslo och alla tips nedan är således utifrån det perspektivet när jag tipsar om vart i tågets färdriktning en ska sitta. Spegla infon om du åker åt andra hållet.

Tåg: Bergen – Voss

Bergen – Voss tar cirka en timme och går mestadels genom tunnlar men några vackra glimtar som aptitretare bjuds det på. Om du ska välja någon sida så rekommenderar jag vänster.

Tips för tåg mellan Bergen och Voss

Ta det tidigare tåget från Bergen och ge dig extra tid i Voss av främst två anledningar.

 1. I Voss finns en väldigt vacker sjö omgiven av trevliga berg. Passa på att sträcka på benen för en dag som i övrigt kommer vara ganska mycket stillasittande
 2. Stå längst fram i kön för att kliva på bussen till Gudvangen. Knip en fönsterplats.

Buss: Voss – Gudvangen

Bussen mellan Voss och Gudvangen är riktigt vacker med berg, vattenfall, ängar, bebyggelse och ett vattendrag som följs längs hela resan. Ta drygt en timme.

Tips om buss mellan Voss och Gudvangen

 • Ladda ned appen Skyss och boka biljetten, 59 NOK istället för 100 NOK + som jag hittat på andra ställen.
 • Sitt på höger sida för att få bättre vyer (dock i motljus) och på vänster sida om du föredrar berg i närbild, vattenfall och hus.
 • Mellan slutet av oktober och sista april är vägen med de storslagna hårnålskurvorna Stalheimsklieva totalstängd för all trafik. Då går resan istället genom en tunnel och är 15 minuter kortare. Vill du åka i kurvorna, åk i maj-oktober.

Båt: Gudvangen – Flåm (höjdpunkt 1 i Norway in a Nutshell)

Fjordbåten Future of the Fjords som går på Nærøyfjorden mellan Voss och Gudvangen är det första helelektriska fartyg i världen. Den tar 400 passagerare och laddas på 25 minuter i hamnen. Go green! Två timmars fjordnjutning väntar den som bokar detta. Tidtabell och priser finns här. Boka hellre längre tid i Flåm än i Myrdal då Myrdal enbart är en transitstation. I Flåm finns ett enklare tågmuseum, flera matställen och souvernirbutiker. Den med extra sug efter utsikter kan ta bussen upp till Stegastein vilket hinns med om du har ett par timmar i Flåm.

Tips om att åka båt Gudvangen-Flåm på Nærøyfjorden och Aurlandsfjorden

 • Det går att köpa biljett direkt på båten för samma pris som förköpspris men du får bara kliva på om båten inte är full av de förbokade resenärerna. Inte värt den stressen så köp innan är mitt tips.
 • Finn lugnet när du går ombord. Folk kommer röra sig under färden och det finns många ställen att stå på för att få fina utsikter och du har gott om tid på dig för att fota i alla tänkbara vinklar.
 • Om du åker höst-vinter-vår-tid: ha på dig något vindtätt och mössa/halsduk. Det kan bli rejält kyligt i blåsten och någon solgaranti finns inte.

Tåg: Flåm – Myrdal (höjdpunkt 2 i Norway in a Nutshell)

En av världens mest spektakulära tågresor från två meter över havet till 866 möh på 20 kilometer och en knapp timmes färd.

Tips om Flåmsbanan Flåm – Myrdal

 • Köp biljetter via NSB istället för visitflam.no så tjänar du ett bar norska tior
 • Köa minst 30 minuter innan avgång för att garanteras fönsterplats.
 • Välj fönsterplats på höger sida i tågets färdriktning och välj med fördel ett av fönstren som går att öppna för bättre bilder, både utan spegling i fönstret och för att kunna ta bilder i olika vinklar, håll hårt i kameran.
 • Är du en nörd och vill ha fina tåget-i-kurvor-bilder sitt i början eller slutet av tåget.

Tåg Myrdal – Oslo

När jag trodde att jag inte skulle kunna bli mer hänförd av Flåmsbanan jag kan jag konstatera att det vi fick uppleva från Myrdal nästan slår Flåmsbanan. Ytterligare stigning till 1 222 möh och oändliga vidder ovan trädgränsen. Fullskalig vinter när vi var där i mitten av april och sedan förändrades landskapet till allt mer vår ju närmare Oslo vi kom.

Tips om för tågresan Myrdal – Oslo

 • Välj om möjligt höger sida i tågets färdriktning. Framför allt de första två timmarna var otroligt vackra. Delar av resan är bättre på vänster sida men totalt så vann högersidan.

Det var alla mina bästa tips samlade för en resa Bergen – Oslo och jag hoppas nu att din resa blir precis lika fantastisk som min blev.

Här finns alla inlägg om Norge eller mer specifikt om Bergen och här finns inlägg om tåg i allmänhet och tips om att sova på nattåg i synnerhet för den som är sugen på det. 

One thought on “Norway in a Nutshell: tips för att optimera en resa Bergen – Oslo”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *