Res-snobberi och klassperspektiv på resor

Posted on

Jag saknar ett klassperspektiv på resor. Effekten blir ofta res-snobberi, om än sällan illa menat. Vi uttrycker oss slarvigt, dömande och skapar ett vi-och-dom i hållbarhetsfrågor. 

Det finns en del av hållbarhetsdiskussionen ur bred bemärkelse som enligt mig raserar mer än den bygger upp. Den gemensamma nämnaren är klass. Klass som i tillgång till mycket och lite kunskap, klass som i tid och pengar och klass som i digitalkompetens och sociala skills.

Klassperspektiv på resor

Jag stör mig på människor som på olika sätt utstrålar ett förakt över andra människors val. Samtidigt som de i samma veva försöker framhäva sig själv och sin egen förträfflighet. Den här gången handlar det inte om att utge sig för att agera hållbart när hen inte gör det (som jag skrev om tidigare). Det handlar om hur en genom att klanka ned på andra, alternativt lyfta upp sig själv, skapar ett avstånd mellan människor utifrån de val som görs.

Jag har själv svårt att sätta etiketter på vad det här inlägget handlar om. Klassförtryck, klassförakt eller kanske bara klassperspektiv på resande. Istället för att hamna i en diskussion om termer väljer jag att beskriva olika exempel som enligt mig visar oförståelse inför andras liv och förutsättningar. Där distans byggs och vi-och-dom förstärks. Människan tycks ha ett ständigt behov av att framställa sig själv som normal och lite bättre genom att prata om den andre som något annat än vad en själv är eller gör.

Exempel på res-snobberi

För att illustrera vad jag syftar på har jag samlat på mig ett antal exempel som jag hört genom åren. Många av exemplen blir något tillspetsade för att poängen ska bli tydlig. Självklart handlar väldigt mycket om hur det sägs, till vem det sägs och i vilket sammanhang. Men även om det är draget till sin spets så finns det en underliggande poäng och perspektiv som både du och jag kan spegla vårt eget agerande i.

De flesta meningar har inte sagts direkt till en person med ”lägre klass” utan i andra mer blandade sammanhang eller utan att vara riktade till en viss person. Det spelar dock ingen roll vem mottagaren är, det som sägs är lika distanserande oavsett.

Jag tror gott om människor och är övertygad om att de allra flesta gånger som någon säger något som innehåller förakt eller en förstärkning av vi-och-dom så är det inte illa menat. Jag har garanterat trillat i diket flera gånger själv utan att jag varit medveten om det och utan att det varit illa menat.

klassperspektiv på resor
Morgontrött och osminkad men pigg i själen av perspektiv som resor ger mig. Tacksam för den möjligheten varje dag.

Det du säger spelar roll

Jag tipsar om hur saker kan sägas istället och jag förstår om det kan uppfattas som både krystat och bajsnödigt. Att tala mer öppet och mindre generaliserande och antagande är en i raden av många saker som vi alla kan göra för att skapa mer gemenskap och förståelse i världen. Jag vill att vi slutar döma varandra. Slutar klanka ned och distansera oss. Istället vill jag att vi visar mer förståelse, tänker oss in i livet i någon annans skor och förenar.

Min grundinställning är att vi inte kommer uppmuntra människor att göra andra val genom att kritisera. Ställ frågor, var öppensinnad och nyfiken. Berätta gärna om beslut du tar men gör det inte som ett ställningstagande utan som en inledande dialog. Det behöver vi mer av i dagens samhälle.

klassperspektiv på resor
Inte helt lätt att gå i någon annans skor för att på riktigt förstå hur den tänker eller varför den gör som den gör

Uttryck för klassperspektiv på resor

Grundläggande för alla exempel nedan är att jag i mina förklaringar aktivt misstolkar dem. Det är säkert inte så det är menat. Jag beskriver hur det kan uppfattas och hur antagandet om människors förutsättningar är förödande. Nu senast pratades det på nyhetsmorgon om aktiviteter att göra på påsken med familjen. Som att en förutsätter att alla har råd att göra en massa aktiviteter.

Ge barn perspektiv

Vi bor gärna utomlands regelbundet eftersom jag vill ge mina barn perspektiv.

Att säga så här kan indirekt uppfattas som att du säger ”du som inte bor utomlands med dina barn, vill/kan inte ge dina barn andra perspektiv”. Långt ifrån alla har råd, kraften, självförtroendet eller kunskapen att bo utomlands med sin familj. Var ödmjuk inför dina egna möjligheter och förstå att alla inte har samma förutsättningar.

Säg istället: Jag är tacksam för att vi har möjlighet att ge våra barn de perspektiv som bo utomlands ger.

klassperspektiv på resor
Min bror och hans barn Signe

Lågprisflyg

Jag fattar inte folk som reser med Ryanair eller andra lågprisbolag. Vet dom hur dåliga arbetsvillkor de som jobbar där har?

Den som väljer lågprisflyg kanske väljer mellan det och att inte åka alls. Att skamma över de som väljer lågprisbolag och att de borde veta bättre, eller välja bort, är lätt att säga för den som har valfriheten när det finns tillräckligt med pengar. Om du inte tycker att lågprisbolag ska finnas är det inte den enskilda individen du ska sätta ansvarig utan företagen eller politikerna.

Säg istället: Eftersom jag själv ha råd att välja dyrare flygbolag gör jag gärna det före de bolag som jag vet om har dåliga arbetsvillkor. Jag förstår dock de som väljer lågprisflyg eftersom det ger fler möjlighet att resa.

klassperspektiv på resor
Norwegian är nog det lågprisbolag som jag nyttjar mest och som inte känns som ett lågprisbolag på samma gång

All-inclusive

All inclusive är SÅ dåligt, hur kan folk stödja det?

Jag är inget fan av All-inclusive-konceptet ur ett samhällsperspektiv. Det är långt ifrån samma sak som att vara oförstående inför att det kan vara ett prisvärt sätt att resa för många människor.

Säg istället: Med den kunskap och ekonomiska förutsättningar som jag har så väljer jag andra boendeformer än All inclusive, gärna små lokala boenden om jag hittar.

klassperspektiv på resor
Kuba och senaste gången jag bodde All-inclusive. Det är praktiskt må jag säga.

Dissa länder

Hur kan folk åka till länder som Egypten, Turkiet och Förenad Arabemiraten, vill dom stötta kvinnoförtryck eller?

Det går att resa till de länderna av många anledningar. För att en vill och inte har kunskap om politiken eller för att en är påläst men inte tycker att det är skäl att låta bli. Precis som en som svensk medborgare inte måste stå bakom allt Sverige gör behöver en inte stötta politiken i alla länder en själv besöker. Vill en själv använda bojkott som metod går det fint, det är dock ofta klokt att tänka några varv extra om en är konsekvent i sitt bojkottande.

Säg istället: Hur resonerar du när du väljer vart du ska åka, funderar du något på hur det står till med mänskliga rättigheter?

klassperspektiv på resor
Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi

Välja tåg före flyg

Hur kan den här klimatdebatten undgått folk? Flygandet måste upphöra så därför åker vår familj på en tre veckors tågsemester i sommar.

Vi lever i olika bubblor och alla har inte uppfattat klimatdebatten lika tydligt. En del förnekar, andra har helt enkelt inte tillgång till debatternas omfattning. En stor grupp har heller inte råd att åka bort i tre veckor och för den som bor norr om Stockholm kommer en inte långt med tåg om en har råd att vara borta en vecka. Det går att hävda att de borde avstå från att flyga ändå men det är lätt för den med valmöjligheter att säga.

Säg istället: I vår familj har vi både råd och tid att åka tåg istället för flyg, så väljer vi att resa i sommar. Det är vi tacksamma för.

klassperspektiv på resor
Tåg är fint och flyg är fult, eller?

Resa på riktigt

Att gå längs en stads huvudgator och turistkvarter ger ju ingen känsla av det riktiga Paris/Hongkong/Kairo. Den som reser så finner inte det genuina och stöttar bara turistindustrin.

Vem är du att bestämma vad som är det riktiga i ett land eller en stad? Och vad är det för fel att vilja göra det klassiska turist-grejerna? Att resa nära lokalbefolkningen kräver sitt självförtroende, sin tid och sin möjlighet att läsa på. Alla har inte fått med sig det genom livet och för dem kanske det turistiska är det trygga.

Säg istället: Jag tycker det är spännande att röra mig i områden dit många av turisterna inte går. Det var svårt till en början men nu kommer det mer naturligt, du kanske ska testa?

Klassperspektiv på resor
Äter en dadel och känner mig ”genuin” i Marrakech trots min totala turistuppenbarelse

Dina tankar om klassperspektiv på resor

Har jag lyckats hålla ditt intresse vid liv hela vägen genom inlägget? Vad väcker det här för tankar hos dig? Överdriver jag eller finns där en poäng som du själv kan ta till dig av?

6 thoughts on “Res-snobberi och klassperspektiv på resor”

 1. Min (kanske rätt så personliga) tolkning av det här fenomenet är att det inte handlar så mycket om klass utan det helt enkla faktum att vi står oss själva närmast.(förutom att ekonomiska förutsättningar självklart spelar roll för val av resa) Det är så lätt att utgå från att alla har samma förutsättningar som jag, och därför utelämnar man massor av information. Till exempel om någon frågar ”Hur åker jag tåget enklast till Rom?” så beror ju det på vart den som ställer frågan befinner sig. Fast det tar den personen som så givet att hen inte tänker på att andra inte vet.

  Om jag hade barn skulle jag nog heller säga ”Jag är tacksam för att vi har möjlighet att ge våra barn de perspektiv som bo utomlands kan ge.” Att bo utomlands behöver ju inte per definition att ge några nya perspektiv alls. Det beror ju helt på vart i utlandet och vad föräldrarna exponerar barnen för. Då kan nog landsbygd versus småstad versus storstad inom Sverige ge minst lika många perspektiv.

  Glad 1 maj btw! 🙂

  1. Håller med dig, men en del av att ha ett klassperspektiv, och inte ett individperspektiv är ju att se vad alla dessa stå-sig-själv-närmast ger uttryck för när de samlas. Analysen bygger inte på den enskilda kommentaren utan när många gör dem. Tror kanske inte våra synsätt står emot varandra utan bara är två vinklar av samma fenomen.
   Tack detsamma!

 2. Jag håller inte med om jämförelsen svensk politik och en diktatur. Där är vi inte i Sverige än. Att resa till de länderna ger ju dessutom pengar till just regimen genom turistskatterna. Därmed inte sagt att man inte ska åka (det är jämförelsen som haltar för mig). Bara man är konsekvent. Det kan ju ge insikter.

  1. Förstår vad du menar och såklart är det inte i samma grovlek. Men ponera att ett mindre människotrevligt parti hade mer makt i Sverige, då vill ju inte vi att folk inte ska resa hit för det. Men ja, i de länder där regimen kan finansieras av skatter så är det ju helt klart något som måste övervägas innan beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *