Om jag skulle resa jorden runt igen – mina drömdestinationer

Posted on

Det här är vad jag drömmer om på min nästa resa jorden runt. Om det nu blir någon, men drömma är ju tillåtet. Vandring i bergsmassiv och paradisstränder, buss genom bebyggelse och vardagsliv att ta del av. 

Att resa jorden runt är nog en dröm för många, så även för mig. Och som med det mesta jag drömt om, och upplevt, så känns det inte så häftigt och unikt i efterhand. Jag är alltid tacksam för att jag gett mig det jag drömt om men det finns inte samma spänning kring det jag drömt om som när jag förverkligat det.

Att göra en resan jorden runt såg jag när jag var liten som en ouppnåelig dröm. Ju äldre jag blev desto mer insåg jag att det kanske en dag ändå skulle vara möjligt. 2016 blev det verklighet och då kändes det som en stor bucketlist check. Nu, tre år senare har jag plötsligt börjat tänka tanken igen, hur skulle det vara om jag reste ett varv till?

resa jorden runt
På en helikopterplatta med utsikt över Twintowers i Kuala Lumpur. Januari 2016

Om jag skulle resa jorden runt

Det finns ju absolut inget egenvärde av att resa två varv runt jorden, knappt en gång. Det är ju destinationerna i sig, inte rutten som är grejen. Men jag vet att jag lockades rejält av det ändå och förstår om andra gör det. Jag tycker att det är roligt att hitta optimala reseupplägg. Jag gillar att ständigt söka efter kortaste flygvägen med minst antal byten och jag kollar mer än gärna på alternativa transportmedel. Att låta allt detta bli en utvecklad tanke av hur en fiktiv jorden-runt-resa skulle kunna se ut är stimulerande att fundera på.

Så även om det känns lite absurt att skriva ned, och även om jag inte tror att det kommer ske i denna form, är det ändå härligt att få fantisera lite. Oavsett om det blir en ytterligare resa runt jorden så vill jag mer än gärna resa till alla dessa ställen.

Min resa börjar i Georgien…

Ett land och dess grannar som jag varit sugen på i några år. Ladies abroad har bland annat jämfört huvudstäderna i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan och jag har sen dess velat besöka alla tre. Efter att Sanna Rosell varit i Georgien blev jag ännu mer övertygad.

Tilltänkt resrutt Stockholm – Baku

Flyg till Georgiens huvudstad Tbilisi och därefter buss, tåg eller annat tillgängligt transportmedel till Armeniens huvudstad Jerevan och därefter vidare till Baku i Azerbajdzjan. Totalt 10 dagar.

Edit: Fick just lära mig av en kunnig person att det inte går att resa direkt mellan Armenien och Azerbajdzjan pga konflikter. Det här säger mig två saker, 1. Jag måste göra min research innan den här resan kan bli verklighet och inte bara kolla på vad som funkar med google maps, 2. Fy fasiken va många konflikter det lär finnas runt om i världen som jag inte har en aning om.

resa jorden runt
Tbilisi ser ut att vara en spännande stad, foto av Lena Löfblad

… och fortsätter till Iran

Iran har jag drömt om i många år, ibland får jag dille på något utan att riktigt veta varför. Evelina/Earth Wanderess har spenderat mycket tid i Iran och visat upp ett varierat landskap och fantastiska möten med människor. Jag älskar mat från Mellanöstern och tycker att det vore extremt intressant att få en djupare insyn i Irans vardag, historia och politik. Hos Johnnybajdzjan råder det inte brist på Iran-inspiration. Jag har en del att läsa på innan jag vet vart i Iran jag egentligen helst vill spendera min tid.

Tilltänkt resrutt Baku – Teheran

Från Baku till till Irans huvudstad Teheran är det enligt google 10 timmar, alltså gissningsvis två resdagar med buss. Förslagsvis stannar jag till på vägen och tar ett dopp samt checkar av Kaspiska havet på listan över vatten som vidrört mina tår. Totalt ca en vecka i landet.

resa jorden runt
Persepolis i Iran. Populärt ställe att besöka enligt Johnny Friskilä som tagit bilden

Nepal och Mount Everest

Enda sedan jag skrev mitt medvetna porträtt om Andreas som bott i Nepal har jag längtat efter att få åka dit. Andreas berättade så vackert om varmhjärtade människor som välkomnar besökare till deras hem, ett land där religion är viktigt och livsfilosofin är en annan. Jag vill besöka hinduistiska tempel, stupor, de turistiska området Thamel, staden Pokhara som ska vara en kontrast till Katmandu. Sist men inte minst vill jag vandra till Everest base camp. Om jag har konditionen eller förutsättningarna för det är oklart men jag tänker drömma om det tills motsatsen är bevisad.

Tilltänkt resrutt Teheran – Katmandu

Från Iran till Nepals huvudstad Katmandu går det direktflyg med Qatar Airways, hur smidigt som helst. Över/längs med Himalayas massiv så lär flygturen vara en upplevelse i sig. Jag lär behöva totalt knappt tre veckor i landet varav 10 dagars vandring upp till 5600 meter över havet.

resa jorden runt
Vackra Nepal. Foto av Andreas Holmberg

Ge mig en söderhavsö

Efter Nepal skulle jag kunna åka till Bhutan, Burma/Myanmar och varenda land i Sydostasien. Inte minst Vietnam som är ett av få länder jag besökt som jag verkligen vill resa tillbaka till. Men om jag nu inte kan åka till varenda plats jag vill till så är ett besök på en söderhavsö definitivt något som står på listan. Egentligen kan jag tänka mig vilken som helst och till skillnad från många andra destinationer vet jag precis när jag började drömma om en Söderhavsö. Det var när jag såg på Pippi Långstrump som litet barn. Då skapades det en föreställning om vad en söderhavsö skulle innebära, som säkert är både tokig och vilseledande, men ändå. Känslan var på plats. Efter Disneys film om Vaiana i Polynesien späddes längtan på lite till. Visst vill jag ligga raklång på en sandstrand och komma ned i den långsammaste av tempon men som alltid när jag reser vill jag också förstå hur livet på alla dessa öar egentligen är, så långt ifrån alla andra. Hos Maya Nordlund har jag en del att läsa in mig på, bland annat om Salomonöarna och hos Inget/Halloj världen finns det bland annat tips om Samoa

Tilltänkt resrutt Katmandu – Söderhavet

Från Katmandu går det att resa via Singapore och Brisbane för att komma till Fiji och via Bangkok-Sidney-Auckland för att resa till Franska Polynesien. Det där får kollas upp i detalj när jag vet vilken ö jag siktar på. Totalt två veckor bland söderhavsöarna skulle jag gissa är lagom.

resa jorden runt
Strömlös Bungalow på Salomonöarna. Foto av Maya Nordlund

Surfa på Hawaii

Trots att jag avskyr saltvatten i någon som helst närkontakt med mina andningsorgan har jag en dröm om att lära mig att surfa. Hur jag ska kunna kombinera surf utan saltvatten i näsan är ännu ej klarlagt. Hursomhaver, jag vill lära mig surfa och varför inte göra det på surfers paradise Hawaii. Inte minst med tanke på att Hawaii har så mycket mer att erbjuda än bara surf och lyx. Johnny/Johnnybajdzjan inspirerar igen.

Tilltänkt resrutt Söderhavet – Hawaii

Från Söderhavet till Hawaii kunde jag ju drömma om att det skulle gå att åka flyg utan att behöva åka tillbaka men icke. Det verkar vara flyg tillbaka till Auckland som gäller. Alternativt någon typ av fraktfartyg som jag icke undersökt närmare. Vore väl coolt att åka med och säkert dötråkigt. Totalt 8-10 dagar vill jag ha bland några utvalda söderhavsöar.

resa jorden runt
Här vill jag vara! Hawaii, foto av Johnny Friskilä

Avslutar i Centralamerika

Jag vill resa genom Centralamerika. Från Panama, genom Costa Rica, Nicaragua, Honduras och avsluta i Guatemala. Besöka huvudstäder och åka genom vackra landskap och stanna till på mindre orter. Se hur livet i dessa länder är. Besöka community based tourism i Costa Rica och leva ett enkelt back-packer-liv. Resebloggen 29 grader har bott i Costa Rica i omgångar och det är en sann källa till inspiration. Vis av erfarenhet skulle jag avsluta denna långa resa på något typ av resort. Vi hade en vecka på Kuba varav tre-fyra dagar på ett all-inclusive som vår sista anhalt på förra resan runt jorden. Det var så bra för att samla intryck och summera. Landa i allt en upplevt.

Tilltänkt resrutt Hawaii – Panama

Från Hawaii verkar det vara flyg till Los Angeles som gäller och sedan vidare söderut. Gissningsvis behövs det två-tre veckor i back-packertempo i denna region.

resa jorden runt
Christine från 20 grader kan sin surf, det här i Costa Rica. Foto av Christine Ericson

Allt som allt skulle detta ta 80-85 dagar med lite resor och extra dagar här och där. En annan sak förra jorden-runt-resan lärde mig att det regelbundet behöver läggas in det som vi kallade fuck-of-days. Alltså dagar då en inte tar vara på att en reser utan kanske faktiskt ser på serier en hel dag. Uppskattningsvis behövs det den typen av dagar cirka var tionde dag. När dessa 85 dagarna gått, ja då är det bara att bege sig över Atlanten tillbaka till Stockholm och Sverige. Lite visare om livet, lite mer tacksam, lite lyckligare över allt en upplevt och så småningom ännu mer hungrig på vad vår fantastiska planet och mänsklighet har att erbjuda.

Vilka ställen skulle du vilja besöka under en resa runt jorden?

Alltid när jag gör de här typen av uppradningar så känner jag att jag glömt en massa. Vart är Moçambique på listan? Vart är Brasilien, Patagonen och Antarktis? Det finns ju så oändligt många platser som jag vill besöka, som jag vill uppleva. Vilka står högst på din lista om du fick välja fritt?

Mer läsning om att resa jorden runt

Här är några inlägg som är extra relevant för den som drömmer om att resa jorden runt

Att resa jorden runt på 100 dagar – the sammanfattning

Kostnad jorden runt – vad gick kalaset på?

Jorden runt – vilket land är billigast och dyrast?

Jorden runt – att välja resrutt

6 thoughts on “Om jag skulle resa jorden runt igen – mina drömdestinationer”

  1. När jag pluggade på universitetet satte jag mig med en karta och pekade ut mina drömdestinationer… sedan åkte jag dit. Då fanns Costa Rica, Hawaii, Nya Zeeland, Kalifornien (San Francisco) Fiji och Thailand med på listan. Jag passade också på att åka tillbaka till Australien pga drömland, och Panama eftersom “jag ändå var i närheten”. I dag skulle listan faktiskt funka igen – nästan rakt av faktiskt! Men… det finns också massor av andra ställen jag vill se. Mer Sydamerika, en resa till Reunion (DRÖM!), mer Söderhavet (sugen på Cook island, funderade på att gifta mig där), Färöarna och och och – skulle kunna hålla på för evigt. 🙂

  2. Om du skulle ändra dig och vill stanna till i Bhutan innan Söderhavsön så hänger jag på dit. Kan förresten hänga med vidare till Söderhavet också, vore helt OK det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.