Jorden runt: att välja resrutt

Posted on

Världen är så stor så stor och att välja ut vart en ska spendera sina tre månader är svårt. Det är många ställen jag drömmer om som inte fick plats den här gången. I det här inlägget berättar jag om hur vår resrutt växte fram under den inledande planeringen.

Välja resrutt jorden runt

Jag och Erik hade på varsin kant en ganska tydlig bild om vart vi ville åka. Erik ville göra ett gäng storstäder i Asien och jag var sugen på att dykcertifikat, roadtrip på Nya Zeeland, vandra Machu Picchu och åka till Kuba. Vi gjorde en lång lista med alla ställen vi skulle vilja åka till, gjorde en prio-ordning och sen började jag kika på resor.

2016-03-08 15.59.13-1
Saltöknen, ett av många ställen jag drömde om att få åka till.

Hitta flygresor jorden runt

När vi bestämt vart vi ville åka gjorde jag en resrutt som hade en tydlig målbild: Så få timmar i luften som möjligt. Det innebar att jag främst genom flygstolen.se tog reda på mellan vilka ställen det fanns bra resor, både för att hålla nere kostnaderna och för att ha så liten påverkan på miljön som möjligt genom att undvika att flyga kors och tvärs. Jag var även mån om att undvika byten och ville ha de längre flygningarna på natten. Det är ju inte själva tiden på en flygplats eller i flygplanet som är det roliga med att resa!

2016-01-18 13.37.18
Trots den imponerande storleken på detta plan är ju flygresorna inte nöjet i sig i jämförelse med vad som väntar på marken.

Välja resebyrå jorden runt

Genom att notera vad varje enkel resa skulle kom vi fram att alla resor skulle gå på 55 000 kr per person. Vi gick till STA Travel och Kilroy och frågade om de kunde få ned priserna något. Vi fick ett väldigt mycket bättre intryck av STA än Kilroy men Kilroy kunde erbjuda ett betydligt bättre pris. Vi landade till slut på flygresor för 39 000 kr/person för hela paketet.

Med en jorden-runt-biljett hade vi kunna komma ned ytterligare i pris men då inte fått åka till de ställen vi ville till. Nästan alla jorden-runt-biljetter innehåller stopp i USA eller Thailand och vi var inte intresserade av att åka till något av dessa länder.

I den första offerten från Kilroy la vi även in kostnader för hyrbil, vandring i Machu Picchu, dykningen och saltöknen. Detta gav oss en bra hum om vilken prisklass aktiviteter låg på och vi fick på så sätt även koll på vilka aktörer som är seriösa nog för att Kilroy ska ha dem som samarbetspartners. I slutändan valde vi att boka allt utom flygen själva då det var billigare än att gå via Kilroy men det var ett smart drag att få några siffror att jämföra mot.

Den slutgiltiga resrutten

Fem månader innan avresa hade vi bokat följande resa (siffra inom parentes är antal dagar i den staden eller landet):

Tokyo (5), Seoul (4), Shanghai (4), Taipei (5), Hongkong (3), Malaysia (9), Singapore (4), Australien (18), Nya Zeeland (9), Buenos Aires (5), Santiago (4), Bolivia (6), Peru (12), Ecuador (6), Kuba (6).

Fler inlägg på temat praktiskt inför resa

3 thoughts on “Jorden runt: att välja resrutt”

  1. Det var mycket matnyttig information. Visste inte att alla jorden-runt-biljetter innehöll USA och Thailand. Det var ju obra… Inte heller att man kan förhandla pris med resebyrå så där.

    Ofta åker man ju västerut när man åker jorden runt(väl?) Hur kom det sig att ni åkte österut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *