Medvetet porträtt: Andreas och Nepal

Posted on

Medvetet porträtt nummer sex står på tur. Andreas Holmberg berättar om ett land få personer besökt och ännu färre bott i: Nepal. Och så förklarar han hur han ser på vi-från-väst-vet-mest när det kommer till resande. 

Snabbfakta om Andreas

  • Namn: Andreas Holmberg
  • Bosatt just nu: Vattholma utanför Uppsala
  • Relation till Nepal: Spenderat två år i landet effektiv tid varav ett år 2011 då han bodde i huvudstaden Katmandu
  • Sysselsättning: Egenföretagare
  • Favoritplats i Sverige: Hemma på altanen
kakani
Andreas i byn Kakani, i bakgrunden skymtar Himalayamassivet

Om Nepal

Mellan Indien och Kina ligger Nepal till bredden och höjden fylld av bergskedjan Himalaya. De flesta turisterna åker till Nepal för njuta av dess natur och de utmaningar som går att uppleva genom de otaliga vandringsleder, klätterområden och cykelmöjligheter som landet erbjuder.

thorung-la-pass
Thorung la pass, det högst belägna passet på Annpurna circut (en populär trekk). 5416 m.ö.h.
anapurna_trekk_poon_hill
Annapurna är ett bergsmasiv och en del av himalaya och som erbjuder väldigt vackra trekkingupplevelser med allt från lummig natur till karga landskap och självklart ett antal bergstoppar över 7000 m.ö.h. som man kan beskåda. Poon hill – en utkiksplats dit man bör gå innan soluppgången för att få uppleva när bergen ”tänds” av solen.

Högsäsongen i Nepal är under våren och hösten då det är som trevligast att vistas i landet. Vintern är kylig och under sommaren är det regnperiod. Andreas favoritperiod är hösten strax efter värsta högsäsongen då sommarens monsunregn gör landskapet frodigt och välmående.

Turismen spelar en stor roll för Nepal och befolkningen är vana vid turister så det är inga problem att ta sig fram. Ju längre ut i bergen du tar dig ju större användning kommer du ha av kroppsspråket. Att få en kopp te, lite nudlar och en sängplats är aldrig några problem oavsett om det är hos etablerade guest houses eller hos familjer.

Många nepaleser lever fattigt under simpla levnadsförhållande, särskilt de som bor på landsbygden. De lever i små hus av sten och lera, försörjer sig på att odla ris och grönsaker eller att sälja hantverk. I kontrast till detta finns det en del hus och tomter i huvudstaden Katmandu som är riktigt dyra. En snittinkomst för den som jobbar i stan är cirka 1500 kr i månaden.

terassodlingar
Vart man än rör sig i landet ser man terrassodlingar i alla sluttningar där det går att odla. Platt mark är väldigt sällsynt och man måste ta vara på all tillgänglig yta.
Helig flod
Den heliga floden som till största del är fylld av sopor. Nu är den ändå väldigt uppstädad jämfört med några år sedan. De arbetar konstant med att få den renare men det är en lång väg dit när den använts som soptipp under många år.

Hela stadskärnan i Katmandu kretsar kring turism men Andreas uppfattning är att lokalbefolkningen inte stör sig på den stora mängden turister som kommer till deras land. Det är ju tack vare turismen som många får mat på bordet och nepaleserna är ett vänligt folk.

När de boende i Nepal inte arbetar umgås de med vänner, samlas kring små kiosker eller andra samlingspunkter och sitter och pratar. Religionen är viktigt för dem och den största andelen är hinduer men det finns även buddister. De lever parallellt med varandra, vissa stora tempel eller helgedomar samsas de till och med om. I staden Lumbini tros Buddha vara född så för den som intresserar sig för religionsfrågor är Nepal helrätt.

Andreas rekommenderar

Ät lokal mat!

Maten är ljuvlig och Andreas rekommenderar framför allt följande:

  • Mo:mo – Nepals svar på dumplings, finns vegetariska, kyckling och buffel
  • Dal Bhat – Nepals nationalrätt, linser och ris tillsammans med grönsaker och ibland kött. Kan heta t.ex. Thali set när man går på restaurang. Denna rätt får man alltid påfyllning av allt vegetariskt om man ber om det. Ofta går de runt och erbjuder påfyllning. Ute i byarna är det förmodligen det enda som serveras.
  • Chicken Tikka masala och Naan-bröd – om du gillar lite starkare mat.
  • Restaurang Or2K inne i centrala Kathmandu – en israelisk psykadelisk vegetarisk restaurang med bra mat och atmosfär. Mer info.
  • La dolce vita – När du blir sugen på bra pasta eller pizza. Pizza finns även på Fire and Ice.
  • Drick lassi, gärna under mangosäsongen!
  • Våga även testa lite varje i de mer lokala haken utanför centrum.

Åk ut till ett kloster

Exempelvis Kopan eller Namo buddha där du kan finna munkar som spelar fotboll på taket, dansar och har roligt. Åker du till Namo buddha ska du passa på att övernatta där.

namo_buddah
Namo Buddah, ett buddist kloster några mil från Katmandu där man kan övernatta och vandra runt bland munkarna

Besök Thamel

I Katmandu finns området Thamel, turistcentrum nummer ett. Thamel är som en indisk stad med gatuhundar och tuc tucs, piratkopior, mängder av skyltar som matar dig med budskap. Inte Andreas favoritplats i Nepal men ändå väl värt ett besök.

thamel
Andreas i Kathamndu centrum där det kryllar av kommers
garden-of-dreams
När man är i Katmandu och vill komma ifrån alla ljud och intryck för en stund kan man besöka Garden of dreams, en inmurad liten oas i utkanten av Thamel

Hyr en cykel

Det finns många fina byar och sevärdheter på cykelavstånd från Katmandu. Du behöver inte vara mountainbikeproffs, men det är en fördel om du är hyfsat vältränad. I Thamel inne i Katmandu centrum finns uthyrare.

Ta en tur till Pokhara

Nepals näst största stad Pokhara skiljer sig avsevärt från Katmandu. Den har en sjö och du ser bergen bra därifrån. Mycket lugnare tempo och väl värd ett besök.

Pokhara
Nepals näst största stad och utgångspunkt för många turisttrekks. Väl värt ett besök.

Spana in någon stupa

En stuga är en buddisthelgedom och det finns flera att välja mellan. Till exempel Swayambhunath eller Boudhanath.

boudanath
Boudanath, en ordentligt stor stupa. Med på världsarvslistan tillsammans med den andra stora stupan Swayambhu

Åk på meditationskurs

Ge dig själv en vecka med retreat. Finns både för bara turister närmare städerna och med blandade grupper med både lokala och turister längre från stan.

kapan
Kapan, ett kloster i utkanten av Kathmandu som erbjuder meditationskurser.

Besök ett hindutempel.

Pashupatinath Tempel är ett bra alternativ.

pashupatinath
En viktig hinduistisk helgedom där de döda bränns och skickas ner i Baghmati (den heliga floden). Ju högre status desto högre upp i floden bränns man. Kryllar av heliga män. Ett av sju världsarv i Katmandudalen.

Gå omkring i någon av Dhurbar square (kungstorget fritt översatt)

Finns ett i Kathmandu, ett i Patan (södra stadsdelen) och ett i Bakthapur (någon mil utanför Kathmandu). Där finns lite mer gammal nepalesisk prakt och pampig arkitektur även om vissa delar tog stryk av jordbävningen. Kan kosta en slant att gå in och se till att ha din ”jag har betalt-lapp” synlig.

Bakthapur, en stad en bit utanför Kathamndu med många fina gamla byggnader och kultur. Dhurbar square i Bakthapur, Kathmandu och Patan finns med på världsarvslistan
Bakthapur, en stad en bit utanför Kathamndu med många fina gamla byggnader och kultur. Dhurbar square i Bakthapur, Kathmandu och Patan finns med på världsarvslistan

Ta en liten trekk eller tur upp på någon topp

Har du dåligt med tid går det bra att åka upp på någon av kullarna i Katamndu-dalen, t.ex. Nagarkot eller Kakani. Det är fantastisk utsikt över de stora bergskedjorna därifrån.

Andreas tips till dig som funderar på att resa till Nepal

  • Välj rätt restaurang. Undvik allt som verkar västerländskt, fokusera på det lokala. Det finns tre typer av restauranger:
  1. Turistiska lite finare, finns inne i Thamel samt i rikare kvarter (ambassadkvarter).
  2. Lite finare nepalesiska ställen en bit utanför centrum, dessa uppfattas inte som ”lite finare” förrän man ser hålen i väggen. Dessa har ofta den bästa och mest prisvärda maten.
  3. Hål i väggen, superenkla som lokalbefolkningen lunchar på.
  • Boende behöver generellt inte förbokas förutom i vissa regioner under högsäsong.
  • Vill du resa och vara volontär är Nepal ett bra alternativ för att exempelvis ta hand om gatuhundar. Finns även verksamhet som att jobba med hemlösa barn, assistera på skolor m.m.
gatubarn-2
Gatubarn, bjud dem gärna på mat när de tigger om pengar

Om att resa medvetet

Andreas har bilden klart för sig om vad medvetet resande är för honom: ”Ha respekt för resmålen du åker till. Många västerlänningar har ett imperialistiskt synsätt där de tror att de har facit på hur saker borde skötas och göras.” För Andreas är det viktigt att vara ödmjuk inför resmålet och befolkningens sätt att vara, leva, göra och tänka. ”Vissa saker kan vi ha svar på, men det finns många saker där deras perspektiv är mycket vettigare och trevligare än vad vi själva har. Ta ett steg tillbaka och låta dig påverkas. Fundera på varför de gör som de gör, vad finns det för bakgrund och finns det något jag själv kan lära mig?”

Andreas konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

  1. Tänk på vad du prutar på i ett fattigt land. Exempelvis hantverk är saker som människorna där livnär sig på. Vad spelar det för roll om du betalar ”överpris” om pengarna går till en fattig familjs levebröd?
  2. Fundera på vad du vill bidra med. Att åka till exempelvis Nepal och vara volontär och samtidigt kombinera detta med en äventyrsdel där du längs vandringsleden röker Cannabis blir en motsägelsefull kombination. Du volontärar för att du vill bidra till landets utveckling men samtidigt som du röker på bidar du till en växande drogindustri som försämrar landets möjligheter till att ta sig ut ur fattigdom eftersom det inte bara är turisterna som röker på utan även lokalbefolkningen. Ju mer lukrativ cannabisodlingen är desto fler går också över till det istället för att odla mat och grönsaker.
  3. Var ödmjuk. Lyssna in, se dig omkring. Försök anamma nepalesernas sätt att leva och se på världen och fundera på vad du kan lära dig av det.
pashupatinath_holy_man
En helig man, vad kan du lära dig av honom?

Samtliga fantastiska foton: Andreas Holmberg

Nästa medvetna porträtt handlar om Fanny Shallot och Färöarna och kommer den 1 december

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

Juni 2016: Sara och Brighton

Juli 2016: Anna och Ann Arbor

Augusti 2016: Natasha och Belgrad

September 2016: Josephine och Dar es Salaam

Oktober 2016: Pierre och Hanoi

6 thoughts on “Medvetet porträtt: Andreas och Nepal”

    1. Taaaack, när de väl är klara är det verkligen mödan värt, så kul att få djupdyka i ställen jag aldrig varit

  1. Vilket bra inlägg! Medvetenhet kan vi inte få för mycket av. De härliga bilderna spädde på det fina och får mig att vilja åka dit och se det med egna ögon 🙂

    1. Tack Eva, när visst är det så, alltid spännande att få lära sig något nytt och få fler insikter. Kul att du gillar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *