Temple of Tooth – Buddhas tand i Kandy i Sri Lanka

Posted on

Temple of Tooth, Tandtemplet eller Sri Dalada Maligawa, kärt barn har många namn. Det är inte varje dag jag kommer i närheten av en tand från en så välkänd person som Buddha. När jag var på besök i Kandy i centrala Sri Lanka tog jag chansen. 

img_4001

Temple of tooth i Kandy

Redan utanför templet möttes vi av blomdoft och möjlighet att köpa på sig en korg av de färgglada blommorna som lämnas inne i templet i samband med bön. Vi huvudentrén möttes vi av säkerhetsvakter och två köer, en för män och en för kvinnor. Vi visar upp vad som finns i väskan och våra klädsel godkänns, kläder som täcker axlar och knän är ett måste. En tjej framför mig hade jeans med hål på knäna vilket inte dög och vakten drog ihop tyget för att minska glipan. Efter inträde var det dags att lämna in skorna, tvätta av fötterna och gå barfota in till själva templet. Plötsligt kändes allt mycket mer på riktigt.

img_3961
Mystiken smög sig på redan när vi började gå mot templet
Temple of tooth
Temple of tooth från utsidan

Temple of tooth och den gyllene dörren
(låter som en Harry Potter-bok)

Jag blir alltid lika förvånad när jag kommer in till ett tempel och förundras över hur maffigt och vackert det är för att i nästa sekund inse att jag ännu bara kommit till entrén. Vi följer strömmen av folk vidare upp för en trapp och då blir det uppenbart att vi kommit till själva kärnan. Kön av vitklädda kvinnor ringlar sig lång, på golvet sitter människor och ber. Ett typ av altare är fyllt av de väldoftande blommorna och bakom finns den gyllene dörren. Dörren som leder in till rummet där den relik som sägs innehålla Buddhas tand finns. Dörren öppnas några gånger per dag så att besökarna ska kunna få en glimt av reliken. Tanden tas enligt utsago fram vart femte år. Jag frågade en lankes om det verkligen var Buddhas tand som låg därinne och han tittade nästan förnärmat på mig. Han försäkrade mig om att så var fallet och att bevis för detta fanns.

img_3980
I mitten av bilden skymtas gulddörren som öppnas några gånger per dag. Där bakom finns reliken med Buddhas tand
img_3978
Altare fyllt med blommor och en av många kvinnor i vitt som bad

Jag gillar tempel, inte bara för att de är vackra utan framför allt för att jag inspireras av att vara kring människor som är dedikerade till saker. Jag är själv inte religiös och har aldrig känt den där kontakten med en gud eller ande och uppskattar att få dela en mikroskopisk del av det som är viktigt i en troende persons liv. Den här gången i Temple of tooth.

Adress: Sri Dalada Veediya, Kandy 20000, Sri Lanka

Pris: Inträdesavgiften var förhållandevis dyr, 1500 rupier, alltså en hundring

Tips: Använd inte strumpbyxor med fot, var redo att ta av dig till barfota

Läs mer: Temple of tooth på wikipeida

Mer läsning om Sri Lanka

Touch down Sri Lanka

Tre genuina tips i Colombo, Sri Lanka

2 thoughts on “Temple of Tooth – Buddhas tand i Kandy i Sri Lanka”

  1. Jag gillar också tempel. Att vandra runt bland tempelruinerna i Angkor Wat var mäktigt, men minst lika mäktigt är det att besöka nutida tempel i tex Thailand.

    1. Angkor Watten är väl i en klass för sig som jag hoppas få uppleva men det är klart att alla tempel har väl in charm, även de mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *