Att resa ett varv runt jorden är sannolikt inte billigt men däremot väldigt ekonomiskt effektivt, alltså vi fick mycket resa för pengarna. Nu när jag gjort en ekonomisk sammanställning tänkte jag dela med mig så kanske jag kan underlätta för den som vill göra verklighet av sina drömmar framöver.
Att åka jorden runt kräver föga förvånande en del planering och budgetdelen var en av de svåraste. Innan vi gjorde vår resrutt sköt Erik från höften och gissade att det skulle kosta 150 000 kr per person och utan särskilt många andra referenspunkter blev det vår målbild.
Jag gjorde stora ansträngningar för att understödja denna uppfattning genom omfattande googlande (med varierande tillförlitliga svar) och känslan var hela tiden att vi skulle kunna få ihop det. Jag har tidigare rest efter parollen 1000 kr om dagen för mat, boende och aktiviteter vilket i det här fallet skulle innebära 100 000 kr per person.
Vad kostar det att åka jorden runt?
När flygen var bokade och vi hade fått en prisbild av vad de större aktiviteterna skulle kosta kunde jag för första gången känna att vår plan om 300 000 kr för oss båda kanske inte var så tokig trots allt. Från då och fram tills att vi åkte tänkte jag inte så mycket mer på budgeten. Vi valde att istället för att planera vad vi skulle göra i detalj lösa det allt efter som och efter varje land gjorde vi en ekonomisk uppföljning för att kolla om vi låg över eller under budget.
Vår kära bil som vi både förflyttades oss med, åt och sov i.
Men nu tänker ni, kom till skott. Ge mig riktiga siffror. Så ja, här kommer dom! (Alla siffror är för oss båda eftersom vi under hela resan utgått från ett konto och att vi gör detta gemensamt.)
Jorden runt budget – eller snarare resultat
- Inför resan: 10 000 kr. Reseförsäkring, vaccination, visum, reseprylar etc
- Flygresor: 81 500 kr. I huvudsak bokat via Kilroy
- Boende: 40 000 kr. En blandning av airbnb-boende och hotell/hostel av blandad standard. Vi har haft kostnader för 80 av 100 nätter då vi på Nya Zeeland sov i bilen, fem av nätterna spenderades i flygplan/nattbuss och boendet ingick i flera av våra större aktiviteter.
- Hyrbil: 9 500 kr. Australien åtta dagar och Nya Zeeland sju dagar. Exkl bensin som ligger i övrigtposten.
- Machu Picchu 17 500 kr. Fem dagar inkl resa från Cusco, besök i porter village, boende i tält, mat, inträde i parker, guide och porters.
- Dykning: 11 500 kr. Två dagar med teori/poolträning, tre dagar till havs, helpension. Litteratur och certifikat.
- Saltöknen: 4 000 kr. Tre dagar, två nätter. Enkel standard, helpension.
- Övrigt: 72 000 kr. Mat, lokala transporter, mindre aktiviteter och nöjen.
Totalt ca 246 000 kr, alltså 123 000 kr per person. En bra bit under budget. 🙂
Det känns självklart skönt att vi gått under istället för över. Den största anledningen till det är att 150 000 kr per person var en vild gissning. Tack vare den löpande uppföljningen efter varje land kunde vi skapa en mental känsla om att vi behövde hålla igen lite eller kunde brassa på längs vägen.
För säkerhets skull vill jag påminna om att detta är våra kostnader utifrån den standard vi har valt. Framförallt övrigtposten är ju den som varierar beroende på vem det är som reser även om resrutt och aktiviteter samt tidpunkt är exakt desamma.
Under hela resan hade vi flera kreditkort med oss som back-up om något skulle hända. Det kreditkort som jag använt mest under mina resor är Norwegians kreditkort. Främst för att det inte har några avgifter på uttag utomlands och inte heller i Sverige. Kortet är också avgiftsfritt och har reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat om resan är betald med kreditkortet.
Ekonomiskt att resa jorden runt
Så vad menar jag med att resa jorden runt är ekonomiskt effektivt? Jo, om jag räknar bort flygresorna och de stora dyra aktiviteterna så blir det relativt sätt inte så mycket dyrare att spendera tiden på resande fot jämfört med hemma i Sverige. Jag och Erik har boendekostnader för cirka 20 000 kr för tre månader, alltså hälften av vad det kostade utomlands och vi har i Sverige i grova drag mat-, transport-, och nöjeskostnader för cirka 50-60 000 kr under tre månader. Alltså nästan lika mycket som de 72 000 kr som vi spenderat under resan för motsvarande kostnadspost.
Samtidigt, 250 000 kr är lika mycket som en egeninsats till en lägenhet och det har vi bränt på tre månader. Med den jämförelsen känns det ju som sjukt mycket pengar. Men å andra sidan, en resa som gett oss tusentals minnen för livet.
När du läser det här, vad tänker du då? Är det någon kostnadspost som förvånar dig? Vad är dina ekonomiska erfarenheter av långresor?
Kul att läsa! 😀 Angående kostnadspotterna är jag förvånad att du inte lagt mat, lokala transporter och nöjen i tre olika kategorier 😉 Känns som mer typiskt dig. 😉
Haha, ja det hade varit fint att se (och typiskt mig) men jag har inte fört logg över varje köp, utan varje uttag från kortet och då blir det svårt att följa upp när vi ju i vissa länder enbart jobbat med kontanter. Men det är också lite typiskt dig att gilla den här typen av inlägg, det glädjer mig!
Åhå, logiskt! Hihi 😀
Spontant tänker jag att 10.000 kr för reseförsäkring, visum, reseprylar och vaccination låter väldigt billigt – good for you! Men å andra sidan är vi numera FEM personer i vår familj, så min verklighetsuppfattning har ändrats.
Jag minns inte längre vad min egen resa jorden runt kostade, men den är väl typ preskriberad nu, haha!
Jag tänkte att det var mycket, haha, bra att få lite perspektiv ibland. Jag har ju rätt många vaccinationer sen förr och det var bara tre länder som krävde visum, dyrast var Kina på 1700 kr för två pers.
Nä, så gammal är du icke, vilket år var det du gjorde den?
Jag reagerar mest på kostnaderna för 3 månader i Sverige. Inte boendet, men resten, låter dyrt? Har det blivit så mycket dyrare att leva i Sverige sedan jag utvandrade eller? Jag skrev själv ett inlägg om vad det kostar att bo i Portugal (för oss) per månad,
Det beror såklart på hur en räknar, jag gjorde ett väldigt snabbt överslag där jag i princip tog den lön jag får ut minus hyra och sparande och la resten i ”övrigt/vad det kostar att leva” vilket ju kanske inte är helt rättvisande. Men nog kostar jag 8 000 kr/månad i mat, mobil, hygien/kläder, nöje, transporter osv.
Det låter rimligt och hur än det är väldigt värt det som du säger.
Det som ofta kan få många att verkligen reagera är ju att siffran låter hög men vad man inte tänker på är ju just allt hemma som vanligtvis kostar – så summan en resa kostar är inte samma sak som kostnaden utöver ”de vanliga”…
Precis, och det skaver mig att många människor aldrig kommer kunna resa för de summorna.
Pappa påminde mig om att jag borde (eller skulle kunnat) räkna med förlorad inkomst som en kostnad men då blir ju siffrorna ännu värre så det tänker jag då rakt inte göra! 🙂
Konceptet om förlorad inkomst är ju helt åt skogen. Då måste ju man räkna in sin egen ”förlorade inkomst” för alla helger man inte jobbar men kunnat tjäna pengar och sina semestrar. Och för alla dagar och år som han inte haft ett mer välbetalt jobb utan ”nöjt sig” med sin nuvarande lön. Och för skillnaden i sin lön och pension.
Vad är kostnaden för att ha spenderat ett helt liv i Sverige utan att ha sett och upplevt världen? För att stressa runt i hamsterhjulet, gått in i väggen på rutin för att klättra på karriärstegen? (Jag syftar till majoriteten av Sveriges befolkning och frågor jag ofta får, menar inget personligt)
Förlorad inkomst finns inte. Däremot kan man spendera sitt liv med att leva någon annans dröm.
Bra poäng där, jag har egentligen heller aldrig varit intresserad av att kolla på förlorad inkomst då jag alltid jobbat så oregelbundet men intressant jämförelse med andra saker som kan gå förlorade som inte handlar om pengar utan snarare tid och lycka!
Bra inlägg!
Personligen använder jag inte budgetering så mycket. Jag jobbar en säsong, sedan reser jag tills pengarna börja ta slut och skaffar ett nytt jobb under en säsong. Vet ungefär när jag planerar att jobba så ser till att pengarna räcker. Ibland blir det 6 månader och ibland 12 månader. Men det gäller att förstå hur inkomster och utgifter fungerar, tyvärr gör de flesta i Sverige inte det.
Tycker att flygresorna var väldigt höga för ett år men vet inte hur ni rest, ni har kanske flugit väldigt mycket. Hade ingen aning om att Machu Picchu var så otroligt dyrt! Det är ju bara 5 dagar.
Men det är alltid intressant att se hur andra spenderar sin resekassa och vad de här jorden runt resorna faktiskt kostar.
Många frågar mig hur jag har råd att resa och för mig är det betydligt billigare att resa än att bo i Sverige. Många har ju ett enormt stort nöjeskonto i Sverige och spenderar ohyggliga summor. Fast jag reser långsammare än er vilket gör att mina kostnader sjunker avsevärt.
När vi reser brukar vi i stora drag se det som ”behöver” och ”vill ha”. Det räcker oftast för att kunna fatta vettiga beslut och hålla ner kostnaderna. I efterhand delar vi upp våra kostnader i mat, boende (vi couchsurfar hälften av nätterna), lokaltransport, flyg, nöjen/aktiviteter, försäkring för att se vad vi gjort av med.
Tack för intressant kommentar. Flygresorna är för tre månader, 15 länder och några inrikesflyg, vi snittar drygt 2000 kr/resa vilket jag inte tycker är så dyrt för så mycket på så kort tid.
Och visst är det så att det är dyrare i Sverige och många undrar hur folk har råd att resa så mycket när jag smarta funderar hur folk i Sverige har råd att köpa så mycket kläder, inredning, gå på skönhetsbehandlingarna och dricka alkohol, på dessa poster har jag nästan inga utgifter alls.
Kul att ni hittat ett sätt att jobba intensivt och resa mycket, låter som bra uppdelade budgetposter!
Roligt att läsa sånt här! 🙂 Jag kanske inte vill göra en jordenrunt direkt, skulle kanske kunna tänka mig en kontinent i taget istället, eller nåt i den stilen 😉 Då skulle kanske Syd/Latinamerika locka i första hand 🙂
Hej Maria, kul att du tycker det! Klart du ska åka dit, beroende på vart du är och om du väljer stad eller landsbygd så kan du ju justera priset. Vilka länder vill du besöka?
Alltid intressant att få koll på kostnader! Vi la drygt 300 000 kr under vår 1 år resa runt Europa, men då hade vi ju redan husbilen. Vi skrev om det här: http://www.freedomtravel.se/2015/12/vad-kostar-det-att-resa-runt-europa-under-1-ar/
Jag lyssnade på er i Att resa podden och tänkte faktiskt på att vi budgeterat lika mycket fast för så olika resor. Men i er budget så räknade ni inte med inköp av husbil utan bara driftskostnader eller hur? Tack för länk!
Ja, precis. Vi räknade in diesel och reparationer och sånt, men inte köpet av själva husbilen.