Spaning: Vad händer bortom flygskam?

Posted on

Vad händer när flygskam går in i nästa fas? Vilka är de nya begreppen och hur tar det sig i uttryck i våra liv? Jag spanar om Flygskam 2.0.

Flygskam tog svenskarna med storm 2018 och fanns med på det årets nyordslista utsedd av Svenska språkrådet. Om vi låter flygskamskurvan fortsätta (alltså lika hård press) men ta sig i uttryck på nya sätt tror jag att det är några av de saker vi har framför oss. Några vilda spaningar och sianden om framtiden som kan vara mitt i prick eller djupt ned i diket.

Spaningar om Flygskam 2.0

1. Smygflygande

Flygskammen får oss att smyga med vårt flygande.Vi fortsätter resa men skryter ogärna om det och antalet lounge-bilder, bilder ovan molnen och FB-incheckningar på flygplatser minskar drastiskt. Några resor/år kan vi stå för och en del bilder från destinationer vill vi fortsatt visa upp men inrikesflyg blir ett no-go.

2. Tågskryt

Varenda tågresa vi gör ska visas upp. Även om det inte är fler än föregående år. Vi vill känna oss duktiga, vara en av de som fattat. Gör vi en tågresa i Europa i sommar ska hela världen få veta vår förträfflighet i val av semesterform.

flygskam
Typisk tågskrytsbild

3. (Skön)hållbarhetstävling

Flygbolagen och resebolagen har fattat att svenskar gillar hållbarhet och långloppet har börjat. Den som tydligast och genuinast kan erbjuda sina kunder mest hållbarhet vinner. Tror vi, jag tror fortsatt att pris styr i väldigt stor grad. Miljöcertifierade hotell, klimatsmarta flygplatser, och klimatkompenserande utsläpp i alla lägen. Det blir lite som en skönhetstävling med lite goda ambitioner hos fröken Sverige.

flygskam
Ett av många exempel på att tävlingen har börjat

4. Staycation/hemester

Inget nytt ord men däremot även detta något vi gärna lyfter fram. Att nyttja det nära, skapa vardagslyx, välja hemma före borta ger pluspoäng.

5. Fokus på görvärdhet

Istället för att resa kors och tvärs för att checka av sevärdheter blir fokus på görvärdhet. Att skapa värde i det vi gör, oavsett vart och hur det görs. Med fördel i närheten utan att det kräver flyg. Kanske dags att skriva ett blogginlägg som heter 10 görvärdheter i bla bla bla?

6. Svemester

Det byggs ett nytt självförtroende i Sverige som en hållbar destination och stoltheten över Sverige växer. Nu blir det creddigare att ha gått Kungsleden än en pilgrimsvandring i Spanien. Att hylla det egna, ta del av det vi själva byggt upp och visa att en fattat att Sverige är det nya svarta är trendig.

flygskam
Nyköping kan jag varmt rekommendera som en del av en svemester

7. Förnybara drivmedelsambitioner

Det investeras, det forskas och det tänks. Vi prövar oss fram och alla företag vill vara den som löser flygets-drivmedels-gåta på ett ekonomiskt gångbart sätt. Ära och berömmelse till den som lyckas driva våra efterlängtade flyg på sol eller annan oändlig källa.

8. Res till Balkonien, Altanien och Terrassistan

Känslan av ledighet och semester sitter inte i havstemperaturen utan i glassigheten. Vi skapar våra egna små paradis på balkongen, altanen eller terrassen-i-stan. Lyxsmoothies, sololja, jordgubbar och så en het svensk sommar på det. Den som skapar sin egen känsla av run-away utan att slita på jorden idoliseras.

flygskam
Sommaren 2018 sov vi några nätter på balkongen, hur mysigt som helst!

9. Tågifierat Europa

Back to basic. Då på den tiden då det var häftigt, tillgängligt och fräscht att resa runt i Europa med tåg. Möjligheter som trasats sönder efter att flygmarknaden blev mer eller mindre oreglerad. Fler tåglinjer återöppnas efter ökad efterfrågan. Svenska politiker ser till att tågtrafik till kontinenten upphandlas och vi ser återigen fler verksamma tåglinjer i Europa.

flygskam
Får börja samla på tågkurvs-bilder istället för flygplansutsiktsbilder

10. Bedragen av flygskam

Den ensamma kallduschen, en spräckt bubbla och den hårda insikten om att Sverige är en ö. Nej, hela omvärlden har inte samma flygdebatt som vi har i Sverige. Det bubblar på fler ställen men inte som här. Omställningen har börjat hos fler än oss nordbor men det blir ett hård slag i ansiktet och utmaning att hålla motivationen uppe när vi allt tydligare inser att Flygfritt 2020 har noll och ingen klimatpåverkan på global nivå.

Vad tror du om flygskam och framtiden?

Vilka av dessa spaningar om flygskam tror du är rena nonsens och vilka skulle du satsa pengar på?

Att höja sig själv till skyarna kanske inte är det sexigaste men jag måste ändå säga att jag är mycket nöjd med sista ordet på nr åtta. 

2 thoughts on “Spaning: Vad händer bortom flygskam?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.