Tio tankar om EU-valet och den europeiska gemenskapen

Posted on

Idag är det 10 dagar kvar till EU-valet. Mina tankar kretsar bland annat kring flyttkarusellen, mänskliga rättigheter vs överstatlighet, klimatfrågan och tågen i Europa. 

Ännu en gång har vi medborgare chans att säga vår sak om hur vi vill att EU ska styras. I mitt huvud har det precis börjat formats en hel del tankar kring detta, varav en av dessa är vad och vem jag ska rösta på. Ännu ej bestämt mig, men rösta det ska jag!

Mina tankar om EU-valet

1. Serbien vs Polen och Ungern

I P1:s podd Det politiska spelet intervjuas alla toppkandidater och Alice Bah Kunke från Miljöpartiet berättade att hon besökt Serbien för att prata om mänskliga rättigheter. Serbien vill komma med i EU men eftersom de inte ställer upp på EU:s krav på mänskliga rättigheter så är de ännu inte välkomna. Ansvarig minister för mänskliga rättigheter i Serbien sa vid ett möte med Alice: ”Varför vill ni ställa så högra krav på mänskliga rättigheter på oss när ni inte ens håller standarden för mänskliga rättigheter med befintliga medlemsländer?”. Rimlig fråga. Nog är det tragiskt att både Polen och Ungern får vara med år efter år trots att det är välkänt (och en fråga på dagordningen) att de bryter mot mänskliga rättigheter. Här behövs lite handlingskraft!

EU-valet
Nej, helt bra kändes det inte att gå förbi det ungerska parlamentet med tanke på att motsvarande Sverigedemokraterna styr där inne.

2. Den orimliga flyttkarusellen

En vecka i månaden åker alla 720 parlamentariker till Strasbourg. Det beräknas kosta ungefär 1,8 miljarder kronor och motsvara 4,900 tur och retur-flighter över Atlanten. 317 dagar om året står byggnaderna i Strasbourg tomma, uppvärmda och med air-condition. Rimligt? Nej! Anna Maria Corazza Bildt (EU-parlamentariker för Moderaterna fram till valet då hon avgår) är ordförande i kampanjen Singel Seat som jobbar för att denna så kallade flyttkarusell ska upphöra.

Side note: Förutom det orimliga resursslöseriet är det den här typen av information som gör mig löjligt omotiverad att minska mitt eget flygande.

3. Greklandskrisen och EU:s sparpaket

Jag lyssnade på P3 Dokumentär om Greklandskrisen och Gyllene gryning och fick en ny bild av Greklands kris runt 2010-talet. Om medias bild av lata greker och hårda åtstramningar och sparpaket. Om rika tyska banker som vinnare och grekerna som förlorare. Finns många nyanser i den där historien. Värt att lyssna på.

4. Klimatfrågan högst för nästan alla

Nästan varenda parti sätter klimatfrågan som topp tre. Det är bra, uppenbarligen spelar opinionens tryck roll. På samma sätt som att alla hade större ambitioner om jämställdhet när Fi var nära att komma in i riksdagen 2014. Partierna har vetat om klimatkrisen och ojämställdheten hur länge som helst. Nu när svenska folket fattat galoppen så flyttas positionerna fram. Vad vi som opinion tycker spelar roll och vi måste göra våra röster hörda. Oavsett opinion så önskar jag mig alltid lite mer modiga politiker.

5. Politisk makt över tågen

Det är ju långt ifrån EU:s största och viktigaste fråga. Men jag hoppas verkligen att det väljs in tillräckligt många parlamentariker som vill arbeta för bättre förutsättningar för ett ökat tågresande. En som jag vet kommer driva detta är Jakop Dalunde från Miljöpartiet efter att ha hört honom på ett av Tågsemesters seminarium tidigare i år.

EU-valet
En gång när jag var i Bryssel på ett seminarium som Linnea Engström från Miljöpartiet höll i så passade jag på att ta denna bild.

6. Statskassan inte måste gå till krig

Jag var inget fan av EU när jag under mina tonår blev politiskt medveten och inte vet jag om det går att tacka EU för att medlemsländerna inte är i krig med varandra. Men nu, utifrån hur världen ser ut blir baksidorna med EU, överstatlighet, kostnaderna och mindre makt till det egna landet på något sätt underordnat. Vad kan vara viktigare än att hålla fred mellan länder? Att kunna leva i säkerhet. Smärtsamt medveten om hur många länder och territorium som är i konflikt med varandra runt om i världen. EU är ingen universallösning, och vissa dagar är jag rädd för det hot som makt hos nazistiska och rasistiska partier innebär för demokrati och mänskliga rättigheter men jag vill ändå tro att EU hanterar de frågorna utan krigföring även framöver.

7. Överstatlighet och självbestämmande

En av de trixigare frågorna kring EU enligt mig är mänskliga rättigheter vs överstatlighet. Vill ha det första men inte det sista. Men om vi ska få till bättre mänskliga rättigheter runt om i Europa så kanske det är överstatlighet som är svaret. Nu ligger ju just Sverige långt fram kring just detta så frågan blir mer intressant principiellt. Ska EU kunna styra eller ha inflytande över abortlagar i Irland, HBTQ-frågor i Ungern och arbetstagares minimilöner i Italien?

EU-valet
Lill-killen, en av Bryssels mest kända symboler, är betydligt mindre än vad man tror, och EU är ju också så mycket större än vad som är greppart. På den här bilden är det alltså jag som är EU…

8. Euro är smidigt och ocharmigt

Jag är så tacksam för att Sverige inte har euro som valuta och tycker att det är enormt smidigt att många länder i Europa har det. Men visst är det också väldigt ocharmigt? Som att en del av landets själ försvinner. Inga gubbar att läsa om på sedlarna, inga vackra byggnader avbildade och ingen känsla för vad 10 eller 100 pengar är värda. Tänk kaoset om euron faller sönder och alla ska återgå till sina gamla valutor. Inte nice.

9. Den bortkollrade väljaren

Ett stort problem med EU-valet är hur oinsatta många svenskar är, jag själv är inte särskilt märkvärdig i det. Jag kan återigen tacka för den kunskap jag får av podden Det politiska spelet som i avsnittet 25 april och 2 maj granskade partiernas förslag och löften. Då lärde jag mig att flera av partierna driver frågor som EU inte ens beslutar om.

Moderaterna vill att Sverige ansluter till den Europeisk åklagarmyndighet, men inte för att jobba med förskingring och korruption som den syftar till. Moderaterna vill att den ska hantera terrormål, en fråga som inte ens finns på dagordningen de närmaste åren. En chefsåklagare är inte ens tillsatt. Andra exempel är Liberalerna som går till val på att EU ska ha en koldioxidskatt eller Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill ha en europeisk flygskatt. Detta trots att EU bara beslutar om skatter som alla medlemsländer håller med, vilket resulterar i en miniminivå. Flera av den svenska partierna är för ett förbud av subventioner på fossila bränslen. Men subventioner är ju skattelättnader och det beslutas inte av EU. Lätt är det inte, hur ska en veta när det låter så bra?

10. Vilka ska du få med dig att rösta?

I valet 2014 var det drygt 50 procent av de svenska medborgarna som röstade, i år spås vi närma oss 55-gränsen. Tänk ändå att nästan varannan svensk inte röstar! Här har vi alla ett jobb att göra med att motivera fler i vår omgivning. SVT:s valkompass är ett bra hjälpmedel. Lista fem pers du är osäker på om de kommer rösta och gör en insats.

EU-valet
Jag ska rösta, frågan är bara på vad och vem

I vilka tankar går du kring EU-valet? Är det på din dagordning eller är det mest något som passerar? 

Headerbild hämtad från pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *