Bilsemester på Gotland – tips område för område runt hela öjn

Posted on

En bilsemester på Gotland ger dig en stor variation av upplevelser i form av mat, butiker, bad, natur och kultur. Gotland har lite av allt. Här är några tips längs vägen. 

Jag har varit för lite på Gotland för att lyckas hitta några områden som jag gillar mer än andra. Ärligt talat så har jag i princip gillat varenda plats jag kommit till. När den ena kusten har de vackraste stränderna, har en annan fantastiska solnedgångar. När en plats är fylld av stillhet och ro är en annan fylld av en myllrande stad. Allt med så korta avstånd att en bilsemester på Gotland kan gå lite kors och tvärs. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Göra en bilsemester på Gotland

Nästan varje gång som jag är på Gotland funderar jag på varför vår egen paradisö inte är mer hajpad. Jag skulle säga att ön har det mesta som de flesta söker under en semester. Avkopplade känsla, god mat, intressant historia, levande stad, egna traditioner, glass i stora lass, småskalighet, riktigt bra bad, solnedgångar i världsklass, känslan av att vara någon annanstans och mycket mer. Ta färjan över och ha en trivsam och skön bilsemester på Gotland.

Förra sommaren gjorde jag och Erik en bilsemester på Gotland och under de dagarna skapade vi flera väldigt starka minnen. Karga landskap fyllda med blomster, stenar i alla dess former, från finkornig sand till klappersten, raukar och klippor. En ö med tusen möjligheter för den som är bil- eller cykelburen och är redo att låta sig översköljas av öns skönhet.

Bila på Norra Gotland

Norra Gotland är det område som jag spenderat minst tid och som därmed står på min lista för nästa resa. Desto mer har Sofia/Fantasiresor varit där så där finns inspiration i mängder.

Fårö

Det är något speciellt med Fårösund och Fårö. En känsla av ännu mer avskildhet samtidigt som det är väldigt många semesterivrare som spenderar sin tid där. Stränder med vitaste sanden som kan jämföras med vilken tropisk strand som helst. På Fårö finns Gotlands mest kända rauk i naturreservatet Gamla hamn. Betydligt mindre och längre ut än vad jag hade förväntat mig, men ändå, en riktigt cool formation på en rauk. Utanför Fårösund finns Bungenäs som ska vara trevligt enligt utsago.

Visby med omnejd

Centrala Visby

Visby är en stad jag gärna besöker om och om igen under olika delar av året då upplevelsen skiftar beroende på låg-, hög- och extremsäsong (Almedalen, medeltidsvecka etc) råder. Det är något väldigt speciellt med kullerstensgator, ringmuren, ruinerna, rosenbuskarna längs stenhusen och den högklassiga mat som serveras. Ett besök på de stora glasställena är närmaste obligatoriskt.

Söder om Visby

Lite söder om Visby finns bland annat Leva Kungslador som kändes som ett litet paradis av hängmattor, växthus, hantverk, grillkvällar och aktiviteter för både stora och små. En av Gotlands godaste måltider intogs på Lilla Bjers Gårdskrog i ett inglasat rum med exotiska träd och mat till stor del gjord på råvaror från gård eller närliggande marker.

Bilsemester på Gotland – Östra sidan

Östergarn och Ljugarn är nästa obligatoriska stopp under en bilsemester på Gotland. Det är något med spontanbaden längs stränderna, det unika landskapet och fisken som skapar den där gotländska känslan.

Roma

I Roma duggar kyrkorna tätt och här finns kända Roma Kloster med ruiner, historiska vibrationer, sommarteater, ett litet café och sommarteater. Vackert område som enligt mig kräver lite extra intresse för att göra intryck.

Östergarn

Den som besöker Östergarn kommer uppleva en udde full av liv. Här finns fisk på lösvikt att äta under en picknick hos Sysne Fisk och restaurangen Rökeriet vid Kattmarsvik. Verksamma fiskeläger, bryggor att bada ifrån och en otroligt vacker omgivning att cykla i.

Ljugarn

Ljugarn erbjuder en av Gotlands längsta stränder och ett litet samhälle med ett omtalat och traditionellt konditori med hembakat. Espegards Café är namnet och där åt jag bland annat en riktigt god cheesecake.

Bilsemester på Gotland – Västra sidan

Kanske ändå att jag inser att västra sidan innehåller några av de bästa stoppen för en bilsemester på Gotland. Här finns några av mina favoriter, det måste jag erkänna.

Tofta

I ett gammalt stall finns Hembutiken med ett riktigt mysigt och fräscht café ihop med en butik med prylar av olika slag. Här åt jag den klassiska saffranspannkakan och njöt av rosenbuskar. Funkar lika bra att besöka i strålande sol som i ösregn.

Klintehamn

Utanför Klimtehamn hade jag en av mina bästa Gotlands-upplevelser. Vi sov i en el-fri timmerstuga mitt ute i skogen i total tystnad och full närvaro. Middag intog vi på Ekens Restaurang precis i närheten omgiven av riktigt fina hästar och en känsla av att vara på landet.

Ekstakusten

Ekstakusten är bland annat känt för sina solnedgångar som en fin kväll är i världsklass när solen går ned i havet. Här finns långa promenadområden och möjlighet att åka båt ut till de kända Stora och Lilla Karlsö med naturreservat med fokus på fåglar. Längs väg 140 finns min favorit av alla gårdsbutiker jag besökte, nämligen Lyckliga gården med sitt lilla husvagnscafé, småskaliga odling och loppis. Ekstakusten är ett populärt område och det går fint att vandra, cykla, tälta och campa. Finn lugnet!

Semester med bil på södra Gotland

Även om södra Gotland ligger lite avsides tar det inte mer än en dryg timme att köra hela vägen från Visby. Att semestra med bil på Gotland är verkligen ett sätt att maximera tillgängligheten av vad öjn har att erbjuda.

När

En av Gotlands allra vackraste fyrar finns på Närsholmen. Fyren är vacker i sig men framför allt är placeringen och själva naturen runt omkring en stor bidragande orsak till att jag gillade Närs fyr. Vi var där i kvällssol som gav en riktigt fin setting av hela upplevelsen.

Hablingbo

I Hablingbo finns ett populärt Crêperie som jag själv aldrig kunde besöka pga ej tajmade öppettider. Här finns också Margus, en av Gotlands mest etablerade gårdsbutiker. Storskalig verksamhet som trots detta inte tappat sin charm eller känsla. Här finns hantverk, odlade råvaror och fika till försäljning.

Burgsvik

Södra Gotlands “sista” tätort heter Burgsvik. Här finns ett av Gotlands mest rofyllda områden som kallas Holm hällar. Perfekt för den som vill gå en lång promenad, kolla på en ovanlig liggande rauk och bara vara bland tallar och sten. Den konstintresserade kan med fördel stanna förbi på Körsbärsgården där både lunch, fika, konstgalleri och skulpturpark finns för den som vill betala en slant i inträde.

Det var mina tips för att bila på Gotland

Det var mina tips på tätorter och guldklimpar att besöka under en bilsemester på Gotland. Givetvis går det att ta sig runt på fler sätt, inte minst cykel och en del ställen går självklart att åka buss till. Flexibiliteten blir dock maximal med bil och det är något jag uppskattar väldigt mycket.

Har du några tips på stopp under en bilsemester på Gotland som du vill tipsa om?

Läsa mer om Gotland

Det börjar bli några inlägg om Gotland vid det här laget och alla ställen ovan finns lite mer beskrivna i inlägg nedan.

⇒ Varför åka utomlands när Gotland finns?

⇒ 10 saker att göra i Visby på Gotland

⇒ Att göra på södra Gotland

Äta på Gotland – restauranger för alla smaker

⇒ Gårdsbutiker på Gotland

⇒ Annorlunda boende på Gotland: Timmerstuga utan el och vatten

6 thoughts on “Bilsemester på Gotland – tips område för område runt hela öjn”

  1. Fantastisk sammanfattning över hela ön. Vi fick ju en resa till Gotland denna sommar i julklapp från min mamma och min mamma och jag pratade om den senast i går. Nu har vi ännu mer att utgå från, lysande.

  2. Perfekt inlägg för mig just nu 🙂 Vi åker till Gotland med husbilen under nationaldagshelgen för att fira 10-årig bröllopsdag! Vi har en natt i Visby och sen åker vi upp till Slite resten av helgen. Blev så inspirerad av alla raukbilder, restauranger och gårdsbutiker, tack! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.