Äta på Gotland – restauranger för alla smaker

Posted on

Vad ska du äta på Gotland? Kanske på någon av dessa restauranger på södra Gotland som tillfredsställt mina smaklökar och som jag gärna rekommenderar vidare. Tips om restauranger med god mat i toppklass och helhjärtad känsla. 

Dessa restauranger har alla gjort starka intryck på mig. Antingen för riktigt god mat eller för att koncepten känns personliga och genomtänkta där varje förutsättning tagits vara på maximalt. Du finner alla restauranger på södra delen av ön och jag hoppas detta ska hjälpa dig bestämma dig vad du ska äta på Gotland.

Äta på Gotland – restauranger på södra ön

Inte i inbördesordning men däremot i bokstavsordning, varsågod nio restauranger med mat att äta på Gotland.

Café vid Hembutiken i Tofta – Ät i ett uppfräschat stall

För en hästälskare som mig är ett café i ett gammalt stall där stallkänslan behållits en dröm. De gamla boxarna har blivit så minirum som ger en avskild känsla för de som vill snacka hemligheter och den som önskar att glassa i solen kan göra det omgiven av rosenbuskar. Toppenställe!

Adress: Tofta Dyple 302, 622 65 Gotlands Tofta

äta på Gotland restauranger
Självklart en saffranspannkaka på Caféet vid Hembutiken i Tofta
äta på gotland
Kolla stall inredningen

Cantina Y Casitas – Mexikansk mat i gotländsk miljö

Det är inte de godaste tacosarna jag ätit men upplevelsen i sig, att sitta vid en kohage i kvällssolen omgiven av det svenska gotländska ängarna med med mexikansk mat på tallriken. Det är lite hafsigt och lite B-känsla över det hela men samtidigt skapar hela middagen ett starkt minne av ägarens stora entusiasm.

Adress: Gothem Magnuse 278, 624 30 Slite

äta på gotland
Matutsikten över några av ägarens småstugor som hon också hyr ut

Crêperie i Hablingbo – Galette, crêpe och cirkus

Crêperie i Hablingbo hade jag sett fram emot efter tips från en gotländska som vet vad hon talar om. Så även om jag aldrig provat vill jag tipsa om galette och crêpes i Hablingbo men se upp – kolla upp öppettiderna så ni slipper gå på samma nit som mig.

Adress: Hablingbo Stora Burge 820, 623 42 Havdhem

Ekens restaurang – Akademisk ridkonst som kuliss

I närheten av den timmerstuga vi bodde i en natt på Gotland finns Ekens restaurang. Flertalet hästar betade i omgivningen och hade jag lagt ihop ett och ett hade jag förstått att ridhuset och restaurangen låg vägg i vägg. Vi serverades en riktigt god huvudrätt i form av lamm och en lokal som hade lyckats med mixen av trendigt och lantligt. Servitrisen berättade att de kanske kommer göra uppvisningar i akademisk ridkonst i framtiden. Mat och hästar – bästa kombon!

Adress: Hejde ekeskogs 906, 623 75 Klintehamn

äta på gotland
Dinner with a view (som kunde varit sjukt cool om det ridits bredvid)
äta på gotland
Restaurang i ena änden och ridhus i den andra

Espegards Café – Riktiga bakverk på traditionellt konditori

I ärlighetens namn är inte Espegards cafe varken extravagant eller nyrenoverat. Det är lite som att tiden stannat, det är lite kantstött och gammeldags men vad gör väl det när personalen känns riktigt go och mänsklig. Vi kom när de snart var dags för stängning men fick sitta kvar i trädgården om vi bara stängde grinden efter oss. Älskar tilliten. Plus älska att jag fick ett glas mjölk till den riktigt smaskiga cheesecaken.

Adress: Storvägen 58, 623 65 Ljugarn

äta på gotland
Mjölk. Jag älskar verkligen mjölk

Leva Kungslador – Brunch, lunchbuffé och grillkvällar

Hela Leva Kungslador är värd ett besök i sig och även om jag själv inte testat maten annat än med ögonen är jag helt övertygad om att den är toppen. De som driver detta ställe vet vad de pysslar med, expanderar lite för varje sommar och har lyckats skapa en charmig och skön känsla trots sin stora skala. Särskilt grillkvällarna tror jag är något alldeles extra.

Adress: Toftavägen 20, 622 59 Visby

äta på södra gotland
Mysig matsal på Leva Kungslador
äta på gotland
Och ännu mysigare utomhus

Lilla Bjers Gårdskorg – Prisad av White guide

Lilla Bjers gav en smak- och omgivningsupplevelse i en klass för sig. De är väl förtjänta av de utmärkelser de fått. Högklassig mat, superhärlig miljö med ett välventilerat växthus eller svalkande trädgård. Gotländska husmanskost på råvaror från gården, hemmagjord saft och harmonisk atmosfär.

Adress: Lilla Bjers 410, 621 99 Visby

äta på gotland
Den gröna soppan och den utsökta lammsalladen
äta på gotland
Äppelmust och hemmagjord saft
äta på gotland restaurenag
Väldans trevligt växthus med väl utvecklad reglering för perfekt temperatur

Lyckliga gården – Ekologiskt husvagnscafé

Det är något med att få fika i hemmamiljö, det känns extra välkomnande när någon låter en fika i trädgården. Lyckliga gården har höns som sprätter, loppis i ladugården och ett ekologiskt café i en husvagn. Frun på gården bubblade av lycka över deras husvagns-pang-köp och där satt jag och Erik i en solstol och såg barn jaga hönor, prideflaggan vaja och besökare komma och gå.

Adress: Eksta Bopparve 151, 623 54 Klintehamn

Äta på gotland
Riktiga mackor gjorda med kärlek och gårdens primörer
äta på gotland
Den omtalade husvagnen och gården

Sysne fiskbutik – 100 procent känsla

I lilla Sysne finn en liten bod med färsk fisk, nyfångad, rökt, rimmad. På hyllorna stod tillbehören potatissalladen och aiolin och väntade på att brödet skulle doppas. Fisk på lösvikt och sedan en parkbänk med havets kluckande i bakgrunden. Det behöver inte vara svårare än så.

Adress: Sysne Fiskeläge, 623 67 Katthammarsvik

äta på gotland
Färsk fisk, rimmad och rökt
äta på gotland
Mycket minnesvärd måltid

Hoppas Gotland ska smaka lika gott för dig som för mig när du vill äta på Gotland.

Mer nyfiken på Gotland?

Att göra på södra Gotland

Gårdsbutiker på Gotland

Att göra i Visby

Annorlunda boende på Gotland: Timmerstuga utan el och vatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.