Resereflektion nr 73: Älskade demokrati

Posted on

Jag älskar den svenska demokratin. Jag är stolt över att vara svensk varje gång jag reser. Jag tänker på våra demokratiska val, på våra kontrollinstanser, oberoende media och låga korruption. Jag tänker på vår välfärdsstat, på vår jämlikhet och det föredöme Sverige ses som i världen. 

Rösta för demokratin och ha en klump i magen

Idag är det val och i mångas magar finns en stor klump. I åratal har vi sagt att ett visst parti vunnit mark för att ingen velat ta integrations-debatten. De senaste åren, och särskilt nu i valrörelsen, har vi inte pratat om annat än integrationsfrågor. Ingen taktik verkar fungera och imorgon är valresultatet att faktum och under den kommande veckan lär vi kunna fastslå att SD är näst största parti och att flera tusen personer röstat på NMR och Alternativ för Sverige. Vidrigt är det. Lyckas inte riktigt hålla hoppet uppe. Fortsätter det så här kommer jag inte kunna vara lika stolt över Sverige längre. Mycket av det vi byggt upp kommer att raseras. En skräck jag knappt kan ta in och då är jag personligen inte hotad eftersom jag fint passar in i deras mall.

Det är lätt att gå i domedagstankar. Det som för 15 år sedan aldrig fanns på världskartan, är nu verklighet. Inom etablerad svensk politik finns en mörkt blåbrun sörja. Många svenskar röstar frivilligt för en rasistisk ledare. Jag kan faktiskt inte hålla skenet uppe. Förhoppningsvis tar jag ut förlusten i förskott men jag har suttit på flera valvakor i min soffa och tänkt att värre kan det inte bli för att sekunder senare tappa luften när slaget i magen kommer och det visar sig att X antal procent röstat på ett kvinnofientligt och bakåtsträvande parti som inte tror på alla människors lika värde.

älskade demokrati
T-centralen där jag förtidsröstade innan jag drog til Örebro. Centerpartiet har gått all in och gör vad de kan för att hålla integrationsdebatten på vettig nivå
älskade demokrati
Gick förbi denna skylt som med allra största tydlighet beskriver vad de står för

Med mitt svenska pass kan jag resa till 176 länder utan visum. För det afghanska passet är motsvarande siffra 25. Världens ojämlik nedkokad i en siffra. Hur länge kommer andra länder vara välkomnande mot oss om vi sabbar vår demokrati? Den fria rörligheten är grundläggande rättighet i en liberal demokrati. Nationalism står i rak motstats till det. Jag hoppas att alla som läser detta röstar för demokratin.

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner. 

6 thoughts on “Resereflektion nr 73: Älskade demokrati”

  1. Ja det är ledsamt, hemskt och oroväckande. Allt på en gång. Men i de nya medierna är det som att den som är elakast och generaliserar mest alltid vinner. Vi har nog inte sett toppen för SD än är jag rädd. De har vuxit sig så här starka i högkonjunktur. Vänta till konjunkturen vänder…
    Jag har också använd bloggens sociala plattform idag till att nämna valet. Lyckas man få någon att ta sitt förnuft till fånga så är det värt det.

    1. Tror du att det vänder vid lågkonjunktur, intressant. Tänker att det då blir ännu värre för att missnöjet då blir ännu starkare. Vi får hålla tummarna för att de andra partierna tar sin stolthet till fånga och skapar en regering helt fri från beroende av SD.

  2. Här i Finland följer vi lika skräckslagna med vad som händer i Sverige. Och hoppas på det bästa. För Sveriges politik påverkar Finlands enormt, och det som händer där händer också här ett år eller två senare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *