Annorlunda boende på Gotland: Timmerstuga utan el och vatten

Posted on

Söker du ett annorlunda boende på Gotland? Utan el och vatten försmäktar vi på denna ö. Pippis ord passar ypperligt till vår natt i en timmerstuga omgiven av totalt tysthet och lugn. Ett spartanskt boende som samtidigt kändes som en ren lyx att unna sig. 

Erik söker ofta efter det som sticker ut och hade hittat ett annorlunda boende på Gotland som han var extremt taggad på. För min del visste jag inte riktigt vad som väntade. Vi mötte upp vår värd på en stor gård och fick en dunk vatten med oss. Följde efter med bilen två kilometer på en skogsväg. Stannade vid kanten och fick veta att nu går här inte att köra längre. Vek av in i skogen på en stig och promenerade i några minuter. Förväntansfulla inför vad som komma skall kikade jag lite extra bakom varje grangren. När skulle denna timmerstuga uppenbara sig?

Annorlunda boende på gotland
Vägen som leder mot timmarstugan

Annorlunda boende på Gotland

Så plötsligt stod hon där i all sin prakt. Med gräs på taket och liten altan. Dörren gnisslade när vi öppnade den och framför oss fanns 16 kvadratmeter hemtrevlig och nybonad yta med allt som kan tänkas behövas. Vedspis, bänk med bord och en stor säng med yllefiltar. En fotogenlampa i taket och kanna för kokkaffe på hyllan. Här skulle vi alltså bo och här luktade det nytimmrat.

Annorlunda boende på gotland
Tadaa, där står hon i all sin ensamhet och hon är inte bitter för det!
Annorlunda boende på gotland
Älsk på detta
Annorlunda boende på Gotland
Välkommen till Lönneberga och riktigt snideri
Annorlunda boende på Gotland
“Köket”
Annorlunda boende på Gotland
Vår enda källa till ljus. Som vi inte ens kände behov av att tända. Mörker är mysigt.

Att bo i doften av skog

Erik tände en brasa. Finns ingen som gillar eld så mycket som han. Han satt där på sin pall och tittade på lågorna, värmde upp vår stuga. Kröp ned under filtarna och såg mörkret falla över varenda vrå. Pratade om livets stora och små frågor utan att bli störda av minst kontakt med omvärlden. På kvällskvisten när vi skulle ut på dass en sista gång hade dörren låst sig utifrån. Förstod snabbt vad som hänt och tack vara men evigt smidiga kropp tog jag lös myggfönstret och klättrade naken ut för att låsa upp. Långt i från en vacker syn men ännu ett minne att berätta för barnbarnen.

Vi sov riktigt gott. Vi vet inte när vi somnade och inte när vi vaknade. Avstängd telefon, ingen visste var klockan var. Vad spelar det för roll? Är vi trötta? Vill vi sova lite till? Detta dygn fanns inga regler.

Annorlunda boende på Gotland
Erik i sitt allra bästa mode
Annorlunda boende på Gotland
Gotnatt

Natur och naket

Kvällen innan hade vi köpt mjölk, mjukost, mackor, melon och mmmjordgubbar. En natt klarar sig den mesta maten utan kylskåp. Vi åt en lyxfrukost på farstukvisten med fågelsång och susande skog. Det är något med naturen och nakenhet som jag älskar. Avskild från alla levande ting utom småkryp och kvitter. Fri som fågel ställde jag mig barfota bland gräs, barr och kottar. En lätt vind skapade dansande trädskuggor av solens morgonstrålar mot min hud. Ingen kan se mig här och det här annorlunda boendet på Gotland ligger högt på min bästa-boende-i-världen-lista.

Annorlunda boende på Gotland
Slår alla hotellbufféer i världen
Annorlunda boende på Gotland
Godmorgon världen

Om vår timrade stuga på Gotland

Erik hittade boendet via boendefördelningen Airbnb. Stugan finns på en ekologisk hästgård och är nybyggd av han som äger marken för att han ville kunna vara omgiven av tysthet. Den hyrs regelbundet ut till gäster som söker ett annorlunda boende på Gotland. Det var rent och fräscht, nybäddat och helt avskilt. Här fanns det nödvändiga för att kunna laga enklare mat samt diskmöjligheter. Timmerstugan ligger i närheten av Ekens restaurang drygt tre mil sydost om Visby. På restaurangen går det att äta en riktigt god middag och köpa med sig en frukostkorg för den som önskar. Adressen är Hejde Ekeskogs 906, 623 75 Klintehamn och vi betalade 700 kr för en natt med generös in- och utcheckning. Läs mer direkt på boendes airbnb-sida.

Annorlunda boende på Gotland
Uppskattningsvis 16 kvm boende
Annorlunda boende på Gotland
Allt du kan tänkas behöva
Annorlunda boende på Gotland
Morgondisk
Annorlunda boende på Gotland
Dasset

Vilken folkgrupp tillhör du? Den som lockas av ett annorlunda boende som detta eller någon som söker betydligt mer bekvämligheter än vad detta kan erbjuda?’

Här finns alla mina inlägg om Gotland, det börjar bli ett gäng vid det här laget.

3 thoughts on “Annorlunda boende på Gotland: Timmerstuga utan el och vatten”

  1. Påminner väldigt mycket om stugan i Vändåtberget, förutom att den är gratis och inte går att boka. Vill egentligen inte tipsa, pga vill att det ska vara ledigt när jag kommer dit, men här kommer en liten länk till info om reservatet:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4nd%C3%A5tberget

    Stugan är välutrustad och supermysig. Ryms fyra personer i våningssängen.

    Finns med på den här trevliga listan också:

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=4189611

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.