Prinsessan på ärten sover i en herrgård i Skottland

Posted on

Att sova på en herrgård i Skottland, omgiven av gammaldags lyx och flärd och fyra meter i tak. Låt mig berätta sagan om prinsessan på ärten som sov sig igenom en av sina mest glamourösa nätter utan att ens bli ruinerad på kuppen.

I Skottland sov vi på ett av de lyxigaste ställena jag upplevt i mitt liv till ett minst sagt överkomligt pris tack vare den något avsides placeringen. Inte lyxigast som i en skyskrapa i Dubai, utan lyxigt på ett annat sätt. Ett sätt som gör avtryck och skapar minnen för livet. Jag ska berätta.

Sova på en herrgård i Skottland

Det var en gång, eller snarare: Det är en gång i juli och jag är en ung kvinna i mina bästa år och med min livskamrat kör vi genom Skottlands granna landskap. Några kilometer från motorvägen A74 ett par mil norr om Carlisle finns den lilla byn Springkell. Asfalt övergår i grusväg, det är glest mellan husen och grönskan syns i ögats alla vinklar. De bräks i hagarna, vi korsar ett porlande vattendrag och är omgärdade av höga träd. Jag vet inte riktigt vad det är vi ska leta efter, det är mitt sällskap som bokat boendet via Airbnb kvällen innan. Så plötsligt är vi framme och jag kan faktiskt inte tro mina ögon. Vi ska sova på en herrgård i Skottland och här har det så att säga inte sparats på krutet.

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

Mötet med Titanics glaskupol

Vi möts av en rund och energisk kvinna som är i full färd med att duka upp för helgens bröllop med 175 gäster. Hon avbryter genast och visar oss in i huset. Upp för stentrappan, in i hallen och jag börjar ana vart vi hamnat. Schackrutigt golv, öppna brasor i varje rum, så högt i tak att det skulle få plats minst tre Lindor staplade på varandra. Vi ska sova en trappa upp och jag har aldrig varit så nära Titanics glaskupol.

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

En lång korridor åt varje håll och ett av rummen är vårt. Här ska prinsessan på ärten sova i en herrgård i Skottland. Och som hon ska sova. Stora sängar, välmålade detaljer, öppen spis. Stort nog att dansa en liten balett. Vårt rum delar på toalett i korridoren men vad gör det när det bara är vi och ett annat sällskap som sover här trots att det är mitten av juli.

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

”Känn er som hemma”

Vi får träffa James, ägaren till denna herrgård i Skottland som gått i arv i många generationer och sålts mellan släkter ett par gånger sedan det byggdes på 1700-talet. Gång på gång påtalar han och annan personal att vi ska känna oss som hemma. Det får mig att våga smyga längs alla korridorer och kika in i varje rum. Alla unika, alla med sin charm. Det ena charmigare än det andra.

Längs korridorerna möter jag detaljer som påminner mig om att jag är i ett hus som få andra. Det är en väckningsanordning jag bara kan drömma om att få uppleva och en brandsläckare jag inte känner för att lägga så mycket tilltro till. Kanske fungerar den felfritt. I slutet av en korridor ser jag dörren till vinden och vågar kika in även där och där står bröllopsdekorationerna prydligt uppradade. Tänk så många kärleksdagar de förgyllt genom åren.

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

Sova på Herrgård i Skottland

Vi går en tur i den välplanerade och välskötta trädgården, jag hittar lite vildhallon och lägger oss ner på gräsmattan. Känner oss som hemma fast på ett surrealistiskt sätt. Molnen vandrar över himlen och vi går in i salongen. Lite jakttroféer berättar sagor om på den tiden då hela herrgården var en ”jaktstuga” för rika starka karlar. Spelar ett parti biljard och jag vann nästan för alla ovanligheters skull.

Sova på Herrgård i Skottland

Det blir middagsdag och vi äter utsökt lamm och en alldeles för söt Toffee sticky pudding till efterrätt. James kommer förbi och berättar mer om gården, svarar på mina nyfikna frågor. Han tog över för tio år sedan och renoverade upp stället för flera miljoner kronor. För några år sedan ändrades lagstiftningen i Skottland om gjorde att även borgerlig vigsel blev godkänd och sedan dess genomför de ca 50 bröllop per år. Små, stora och jättestora. Ett fotoalbum i hallen vittnar om många lyckliga stunder med brudar i vita klänningar och brudgummar i traditionsenlig kilt.

Sova på Herrgård i Skottland

 

Sova på Herrgård i Skottland

Jag är nog ingen riktig prinsessa…

Vi äter gott och sover ännu bättre. Jag är nog ingen prinsessa när allt kommer omkring men är inte det minsta bitter över det. Jag tar en joggingtur i omgivningarna när morgondaggen ligger kvar. Stretchar på gräsmattan som är mer välansad än min partners skägg. Äter en frukost som fyller sin funktion men inte går till historien. Till historien går dock hela det här dygnet som helhet. Vilket ställe! Lämnar med ett stort leende på läpparna och har njutit av att få författa den här berättelsen för er. Är du i närheten är mina varmaste rekommendationer att ge det ett försök att få sova över i denna herrgård i Skottland.

Sova på Herrgård i Skottland

Om Herrgården Springkell i södra Skottland

  • Bo på Springkell (herrgården har samma namn som byn) kräver lite tajming. Oftast är hela stället bokat under bröllop, framför allt under sommarhelger. Det går att boka både via airbnb och deras hemsida.
  • Vi betalade ca 1000 kr för en natt i dubbelrum med frukost och ca 300 kr för en huvudrätt. Priset kan varierar under året.
  • Adressen är: Springkell, Eaglesfield, Lockerbie, Dumfriesshire, Scotland, DG11 3AL (sjukt skum adress…)

8 thoughts on “Prinsessan på ärten sover i en herrgård i Skottland”

  1. ”Väckningsanordningen” är tjänstefolkets klockor som ringde nere hos dem när herrskapet med gäster behövde service. Brandsläckare brukar sitta en i samma del av huset. Den där ingår förmodligen i byggnadsminnet. Det är noga med dem.
    Tack för kul tips!

  2. MEN HERREGUD! Vilket ställe som ni bara råkade snubbla över?! Ser helt fantastiskt ut. Även om jag skulle vara livrädd i den gamla pampiga byggnaden. Och de där klockorna – så coola! Minns att jag har sett sånna i någon gammeldags tv-serie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *