10 saker att göra i Visby på Gotland

Posted on

Visby, denna visuellt vackra och varierande stad där det finns något för alla. Välskött växtlighet som frodas, väldiga ruiner som påminner om det som en gång varit och välbevarade små ursöta hus. Åk till Visby om du vill vandra fötterna trötta, vaggas in i vimlet av människor och låta det vattnas i munnen av alla gotländska råvaror som varsamt tillagas bara för dig. Här finns 10 saker att göra i Visby.

Att göra i Visby på Gotland

1. Handla hantverk

Visby kryllar av konst och hantverk gjort på naturmaterial. Unik design och personliga butiker med kläder, keramik och smycken tillsammans med te, saft och andra produkter skapade av gotländska råvaror.

IMG_0766
Bland alla dessa stora och små hus finns flera butiker och handlare för den som söker kvalitet. 

2. Ät på Crêperie & logi

Längs den ringlande Hästgatan finns ett av Visbys mest populära ställen att äta på: Crêperie & logi som erbjuder galettes och crêpes i ett litet hus. Boka bord innan eller var beredd att stå på väntelistan ett bra tag. Supermysigt och stämningsfullt.

IMG_0793
Har av alla mina gånger i Visby bara lyckats äta där en gång, både de matiga och söta är utsökta.

3. Stimulera ögonen med kullersten och rosor

Visby är känd för sina kullerstensgator och rosbeklädda väggar. Det går att vandra omkring i timmar och finna det ena gulliga huset efter det andra med rosenbuskar som överträffar varandra gång på gång. Rosorna i sig gör att Visby är väl värt ett besök.

IMG_0794
Vem vill inte bo här? Jag blir lycklig av alla dessa färger!

IMG_0673
Typiskt hus i Visby, stenputs, välmålade fönster och dörrar tillsammans med en stor rosenbuske som tillför det där stora extra. 

4. Sitt på en uteservering

Det finns mängder med uteserveringar och ett myller av människor trängs bland annat kring Stora torget. Här finns lokala delikatesser som fisk, lamm och den berömda saffranspannkakan.

IMG_0684
Stora torget i Visby. Omringat av uteserveringar och med marknadsstånd över hela torget. Här finns det gotländskt hantverk och inget billigt krimskrams. 

5. Upplev en hisnande historia

Visby har en kännbar och närvarande historia. Dess ringmur och ruiner gör upplevelsen än mer äkta. På flera ställen finns informationsskyltar där det går att lära sig mer om de lämningar som finns.

2015-06-29 22.12.48
Ringmuren by night som skyddar Visby från omvärldens dåvarande hot och som nu står öppen för alla att passera. 

2016-07-05 22.24.01
Den oerhört vackra Visby S:t Maria domkyrka.

IMG_0682
S:ta Carin, en av Visbys största och mest välbevarande kyrkoruiner. Ta en titt genom google earth hur det ser ut inuti. Direktlänk här

6. Ät glass

Jag har sagt det förr men det tål att påminnas om, ät glass! Det finns alla smaker du kan tänka dig på Europas största glassbar Glassmagasinet. Vad sägs som grapefruktsorbe, blåbärscheescake och vit choklad? Gotlands egen glass Guteglass går att få tag på flera andra ställen. Den enda nackdelen är att glassen smälter så snabbt i solen.

IMG_0708
Uteserveringen hos Glassmagasinet är alltid fylld av människor som svalkar sig med en glass.

IMG_0712
Några av alla hundratals smaker som det finns att välja emellan.

7. Njut av solnedgångar

Eftersom solen går ned i havet skapas färgsprakande solnedgångar var och varannan dag. Njut av den antingen uppe från en höjd, till exempel vid xx, eller sittandes på en parkbänk längs strandpromenaden.

2016-07-05 21.46.07
Den här bilden är inget undantag. Så här fina solnedgångar är snarare vardag i Visby.

8. Sov på Visby fängelse

Visby har många mysiga vandrarhem och små krypin. Ett alternativ är att sova i Visby Fängelse där det finns allt från små celler för två till hela lägenheter i olika prisklass.

2016-07-03 10.58.56
Visst skulle det väl ändå kännas lite coolt att sova i ett gammalt fängelse?

9. Slappa i Almedalen

Politikerveckan Almedalen är uppkallad efter den park i Visby där Olof Palme på ett lastbilsflak höll sitt första tal 1968. Almedalen har en damm, välklippt gräsmatta, bänkar att sitta på och doftande blommor. Här går det att döda många timmar med en podd eller bok.

IMG_0690
Gröna Almedalen.

Almedalen visby
Dammen, änderna, det gröna gräset, de röda taken, den blå himlen. Oh så vackert!

10. Promenera längs kajen och hamnen (i kombo av nr sex)

Visbys strandpromenad bör upplevas. På ena sidan sträcker sig havet ut i oändligheten och på andra sidan finns ringmuren som påminner om att just skeppen på havet är något som staden behövt skydda sig mot. Gå omkring i hamnen och spana in den ena flashiga båten efter den andra. Hamnen är inget att skryta med jämfört med Monaco men det finns helt klart än och annan mångmiljonbåt att snegla på.

IMG_0700
Gå, cykla, jogga. Morgontur eller kvällstur. Den här sträckan är vacker vad du än gör, när du än gör det. 

IMG_0705
En av många båtar i hamnen.

Mer att göra på Gotland

⇒ Att göra på södra Gotland

⇒ Gårdsbutiker på Gotland

⇒ Annorlunda boende på Gotland: Timmerstuga utan el och vatten

Äta på Gotland – restauranger för alla smaker

15 thoughts on “10 saker att göra i Visby på Gotland”

 1. Mycket bra sammanfattning av Visbys härligheter! Jag åt på faktiskt på Crêperie & logi nyligen när vi var på väg hem från Stora Karlsö. Perfekt att de matiga lagas av bovete och därmed är glutenfria.

  PS. Gillar också dina allitterationer i ingressen. 🙂

  1. Tack Anna! Bra att du kan bekräfta att de fortfarande håller hög klass!

   PS. Va kul att du sett den. Jag har gjort så på flera inlägg förut men detta är den första kommentaren om det, uppmärksamt av dig!

  1. Bra! För jag letade faktiskt på din blogg för att kunna länka till ett eventuellt inlägg men hittade inget tyvärr. Håller tummarna för dig!

 2. Åh, Visby har legat på min lista av ställen-att-besöka hur länge som helst. Var iofs där en gång i 12-årsåldern men det var så längesen att det förmodligen är preskriberat nu ;). Tack för massa bra tips!

  1. Roligt att kunna inspirera, hoppas din tid i Visby, när den än inträffar, blir fantastisk!

  2. Hej igen! Tack, men fattas bara annat. Jag jobbar ju med språk. 🙂 Vill därför också passa på att be dig bortse från mina dubbla “på” i förra kommentaren. Haha …

   1. Haha, ja och då krävs det att en är just uppmärksam. Ingen fara, jag är bra på att se mellan raderna med uppenbara missar.

  1. Verkligen. Jag kollade in Resfredag för jag tänkte att jag skulle få lite Visbytips men icke! Det där löser ni 🙂

  1. Tack Wilda. Jag tänkte på vår almedalslunch här om dagen då du såg till att jag fick i en stressad ordförande käk, det är jag väldigt tacksam för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.