Planerade resor till östeuropa

Posted on

Vilka stater som räknas till Europa får olika svar beroende på hur det räknas. Geografiskt eller politiskt. De som är medlemmar i EU eller de som deltar i Eurovision Song Contest? Själv har jag, liksom många andra, först betat av många av väst-länderna för att nu på senaste åren fokuserat allt mer på Östeuropa. Under de kommande månaderna har jag tre planerade resor österut. Roligt för mig och mina medresenärer!

Jag har besökt många av Västeuropas huvudstäder, gjort de klassiska fem som nämns i Att resa poddens avsnitt om weekends men har under de senaste åren kikat allt mer på städer i östra Europa. Den ruffa stadsbilden, spåren av krigen som härjat och arkitekturen där öst och väst möts. Jag har hittills avverkat Prag och Tallinn (efter att ha rådfrågat resfredag) men har många städer kvar.

IMG_4682
Frihetskänslor på ett torg i Prag

2014-07-26 13.12.53
På spa-weekend i Tallinn. Fruktsmoothies i poolen, en sån lyx!

Tre städer i Östeuropa

Om en vecka åker jag till Warszawa med min vän Lisa för fyra dagar i ryssvärmen. Tack vare några resebloggares senaste pressresa finns det mängder av inspiration hos Katarina/Äntligen vilseTowe/Come fly with meSofia/Fantasiresor och Annika/Resfredag.

I september åker jag med min andra vän Sara till Vilnius. Vi fyller båda 30 år i år så vad är bättre än att ge varandra varsin weekend till varandra? Win-win så att säga. Slutligen ska jag i oktober nyttja min vinst för reseprocenten som jag fick av Travellink genom att åka på en 40-timmars kryssning till Riga med Tallink. Det blir bara sex timmar i land (oklart om jag kommer kunna checka av Lettland på min lista av besökta länder!?) men å andra sidan 34 timmar i en DeLuxe-hytt med han jag gillar mest.

Så till alla er som redan gjort dessa tre städer, Warszawa, Vilnius och Riga. Vad är dos and don’ts? Hur maximerar jag min vistelse i Riga där jag bara har sex timmar på mig? Och vilken stad i öst borde stå näst på min lista? Jag drömmer om att roadtrippa i Balkan-länderna, men vilka ställen lämpar sig för weekends?

 

10 thoughts on “Planerade resor till östeuropa”

  1. Ni känns som några av dem som har bäst koll på Östeuropa, ska plugga på innan det är dags. Tack!

 1. Jag och Niklas var oerhört nöjda med vår weekend till St. Petersburg. Vi hann mycket på 4 dagar!

   1. Eremitaget (vi spenderade 7 timmar där!), baletten på Mikhailovskyteatern och Uppståndelskyrkan tyckte jag var bäst. Vi åt god mat och gick mycket längst floder. Åker rälsbuss, vanlig buss, tunnelbana (väldigt cool) och spårvagn. Det kändes väldigt säkert.

    1. Bra med tips, då får jag se till att boka en resa dit helt enkelt, är väldigt svar för spårvagn som upptäcksfordon.

 2. Vilnius var en annorlunda stad som jag gillade väldigt mycket. En ”liten” huvudstad i både geografisk och sevärd bemärkelse, men det gör att man får desto mer tid att känna in Vilnius på riktigt! Vi kollade in den ryska marknaden (tips, ät frukost där!), tog en buss ut till en avlägsen park, gick på moderna museet (riktigt bra!) och ”besteg” toppen av utsiktspunkten med det berömda korset. Dessutom åt vi grymt god och löjligt billig veganmat! Har skrivit en del om Vilnius på bloggen: http://www.sannarosell.se/blog?category=Resa%3A+Vilnius

  Trevlig resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *