Första föreläsningen gav mersmak och snabbresumé av innehållet

Posted on

Jag har föreläst på Världskulturmuseet i Göteborg och det gick så himla bra! Vill dela med mig av några godbitar som jag pratade om.

Det var en så väldigt bekant känsla som kom krypande och som jag först inte kunde placera men sen kände igen så väl. Att vara nervös.

Hur mycket kan folk om att resa medvetet och hållbart?

Jag har föreläst väldigt mycket i mina dagar och är trygg med min egen förmåga att prata inför folk, ta saker på volley, kunna anpassa och ibland till och med få några i publiken att skratta. Men jag har aldrig föreläst om att resa medvetet, där av nervositeten.

För att göra det hela ännu mer spännande (för mig personligen, inte för någon annan) hade jag Elton med mig. Min kära vän Elin tog hand om honom och han somnade i selen trots att de bara träffats vid ett tillfälle innan. Tydligen hade han skrattat till när jag nämnde att nästa längre resa går till Vietnam och somnat under föreläsningen men vaknat till när jag slutade prata i mikrofonen. Coolt ändå om min röst gjorde honom lugn.

Det svåraste med att föreläsa tycker jag är att inte veta vilken publik som kommer finnas framför mig. Hur mycket kan dom? Hur mycket har de rest? Hur lägger jag det på en lagom nivå, som inte skriver på näsan och inte flyger ovanför huvudet? För mig är så himla många saker inom hållbart resande numer självklart, men vad är nytt och oväntat för andra? Så glad att jag nu gjort min första och därmed har kunnat smalnat av spannet något över vad en publik har koll på och känner till.

Resa medvetets fem S

Jag delade upp föreläsningen i några block och det största handlade om fem stycken S. Inspirerad av Världsnaturfondens fem B (butiken, boendet, biffen, börsen, bilen) om vad som spelar störst roll för ens klimatavtryck gjorde jag detsamma fast för resor. Alltså, vad spelar störst roll att ta aktiva och medvetna beslut kring när en reser i syfte resa så hållbart som möjligt.

Resa medvetets 5 S. Foto Moa Kempe Harryson

Slutstation – vart väljer du att resa?

Här pratade jag om vikten av val av resmål. Vart ens pengar spenderas, hur en ställer sig till att resa till tveksamma regimer och om att resa dit alla andra reser eller om vi sprider ut oss.

⇒ Läs mer: Dublin vs Dubai: Om abort och dubbelmoral
⇒ Läs mer: Resa hållbart – att åka dit alla andra INTE åker
⇒ Läs mer: Fackens svarta lista – svenska resmål med sämst arbetsrätt

T.ex. kan man resa till Gotland i sommar. Foto Moa Kempe Harryson

Skjuts – vilket transportmedel väjer du för din resa?

Förutom att vi kollektivt behöver minska vårt flygande så finns det även andra frågor som spelar roll för att resa mer hållbart. Taxi eller kollektivtrafik är ett exempel. Kryssningar eller inte är ett annat. Det handlar också om teknisk innovation och hur vi kommer resa i framtiden.

⇒ Läs mer: under mina olika taggar: Flyg, tåg och bil.

Sova – hur väljer du att bo under resan?

Baksidorna med All inclusive är ett perspektiv, hur Airbnb utvecklats och inte är så rosenskimrande är ett annat. Oftast är boendet en ganska stor del av budgeten så det valet spelar relativt stort roll.

⇒ Läs mer: Vad är ett hotell? Spaning om framtidens boenden för resenärer
⇒ Läs mer: Resa All inclusive – vad är problemet och vem förlorar?

Spis – vad äter du när du reser?

I brist på svenska ord för mat på S så fick det bli norska. Det finns många angreppssätt men på just den här föreläsningen pratade jag om vilken mat vi äter i Sverige och utomlands. Personligen äter jag t.ex. kyckling hemma men bara om den är svensk. Med den inställningen borde jag ju inte äta kyckling utomlands men det gör jag.

⇒ Läs mer: Matinspiration på ställen jag vill tipsa om finns under taggen restaurangtips

Sysselsättning – vilka aktiviteter gör du under resan?

Jag valde att använda djurturism som exempel och resonerade om det finns djurvänlig turism eller inte. Ett annat perspektiv är hur en förhåller oss till sevärdheter, att trängas med alla andra eller fokusera på annat.

⇒ Läs mer: Djurvänlig turism – 9 hållbara tips på sunda exempel
⇒ Läs mer: Simma med delfiner – för- och nackdelar med samvetet i behåll
⇒ Läs mer: Djur i bur som turistattraktion

Olika former av djurturism. Foto Moa Kempe Harryson

Ryggdunk till mig själv

Jag är så nöjd med min första föreläsning. Det var fler där än väntat (Corona hade precis börjat få fäste och rekommendationerna om att inte vistas bland folk hade påbörjats) och trots att jag bara kört igenom föreläsningen en gång så tog det en halvtimme precis så långt som den tid jag fått tilldelat. Det kom fram personer efteråt och berömde och ställde ytterligare frågor och snälla Moa från Lycklingochlevande.nu (en resebloggskollega) fotade. Så tacksam för det. Moa har även skrivit ett finfint inlägg om hur hon upplevde det hela.

Passade på att göra lite reklam för min egen blogg och för Restänk också såklart. Foto Moa Kempe Harryson

Nu har jag fått än mer mersmak och vill resa land och rike runt och prata om min passion. Vi ska bara övervinna en pandemi så intresset för resor kommer tillbaka. Har du något förslag på vilka som skulle få ut något av en föreläsning om att resa medvetet så säg till. Kan vara på en arbetsplats, i en studentförening eller en syjunta.

Tack till Naturskyddsföreningen i Göteborg och Världskulturmuseet som arrangerade och gav mig denna möjlighet.

5 thoughts on “Första föreläsningen gav mersmak och snabbresumé av innehållet”

  1. Synd att vi bor så långt bort Av det jag har läst här verkar jag ha missat något.’
    Att du är grym som föreläsare tro jag stenhårt på, vad kul för dig att få höra det av andra också:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *