24 h i Skövde – Mini-getaway för föräldralediga som möts halvvägs

Posted on

Skövde i ett dygn för två föräldralediga och deras bebisar, hur bra kan det bli? Hur bra som helst. Enkelt att resa med tåg och en lagom liten stad för 24 timmar.

Jag hade inte varit i Skövde, däremot passerat otaliga gånger när jag åkt tåg mellan Stockholm och Göteborg. Tills för några dagar sedan då jag spenderade ett dygn i denna lilla svenska stad.

Crewet, min vän och våra vagnar i snömodd

Mini-getaway och träffa en annan föräldraledig

Det tog oss ett par månader och flera försök att hitta en lucka som dessutom inte blev inställd. Men för några dagar sedan kunde jag och en vän äntligen ses i Skövde! Vi är föräldralediga på varsitt håll, hon i Göteborg, jag i Stockholm. Vi sågs senast i mars 2020 när jag föreläste i Göteborg om att resa medvetet. Någon dag senare bröt pandemin ut fullständigt. Nu känns det som det kanske var sista gången vi ses igen på ett tag med tanke på virusets nya framfart.

Vi ville mötas där tågförbindelserna var direkta utan byten och där det innebär minimal väntan/osynk för den ena eller andra. Vi vill också hitta ett upplägg som skulle inkräkta så lite som möjligt på våra mäns arbetsdagar. Vi ville alltså kunna lämna på morgonen – resa – umgås 24 timmar – resa – hämta tidig eftermiddag dagen därpå. Skövde visade sig vara det självklara valet. Med tågbiljetter bokade räknade vi med att boende skulle vara lätt att lösa. Tji fick vi. Varenda hotell i centrala Skövde var fullbokat en vanlig tisdag. Efter lite fördjupad efterforskning fann jag Västerhöjdsgårdens Bed and Breakfast. Taget!

Med mina två timmars tågresa och min väns entimmesresa hittade vi tåg som inom bara några minuter både ankom och avgick från Skövde, både dit och hem vid 11.30. Perfekt!

Vårt trevliga boende
MItt rum, min vän fick rummet med den större sängen pga samsover

Vårt dygn i Skövde

Vårt viktigaste syfte med att ses var att få prata, prata, prata. Och uppleva Skövde.

Vi kom vid lunch och tog sikte på Helensgården. Där åt vi en klassisk husman och började sedan en promenad dit näsan pekade. Så mysigt att upptäcka en liten stad helt utan research eller förutfattade meningar om vad som finns att se och uppleva. Vi hade spanat in Henrys bageri där jag åt en budapestbakelse som jag fått dille på. Därefter checkade vi in på hotellet och ladda om inför en kvällstur för att köpa gottis och inhandla take away. Vi hade först tänkt åka i oktober men att åka i december var en höjdare. Upplyst och mysigt i den inre stadskärnan, underbart att strosa lite i om kvällskvisten.

Vi åt vår libanesiska mat från Libanon Meze och Bar på golvet på ett av våra rum och fortsatte vårt tjattrande. Efter en skön sömn åt vi en frukost med hemmakänsla och tog en promenad genom Boulognerskogen. Gissningsvis betydligt trevligare i sommartid, vi får åka tillbaka en annan årstid konstaterade vi. Siktet var inställt på Bagare Brage och där var det bakat på riktigt. Smaskigt och utmärkt uppladdning inför hejdå och en tågresa tillbaka.

Lunch på Helensgården
Bakelser och överdådiga gottigheter hos Henrys Bageri
Min vän och hennes barn. Alla nöjda!
Fin del av Skövde i juleljus
Mezes för hela slanten
Gulliga grabben
Avslappnad frukostlyx
Boulognerskogen
En kylig donna i Boulognerskogen
Bakverk hos Bagare Brage
Gullig och trivsam inredning hos Brage

Resa till Skövde

Mitt resesällskap aka lilleplutt skötte sig utmärkt på tåget. På vägen till Skövde sov han i liggdelen hela vägen och på tillbakavägen var han vaken sista halvtimmen. Att boka en bra sittplats och andra tips jag lärt mig från mina första resor kom väl till hands. Här finns alla mina tips om att Resa själv med spädbarn eller bebis på tåg.

Glad i tåg!

Så vad finns att säga om Skövde? Det var en trevlig svensk stad som var perfekt för vårt ändamål. Säkert finns mer att se, göra och uppleva, inte minst om sommaren. Staden gjorde inte särskilt stort intryck på mig, men det var heller inte vad jag var ute efter. Som knutpunkt och ställe att mötas på mellan Stockholm och Skövde fyller den alla behov. En resa till Skövde kan med fördel kombineras med besök i Mariestad, Skara eller Falköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.