Tillverkning av dalahästar i Nusnäs – en utflykt i Dalarna

Posted on

Det tillverkas och målas dalahästar i Nusnäs med största passion på en lite fabrik utanför Mora. Vi gjorde en utflykt i Dalarna som toppar en av höstens aktiviteter.

Jag har spenderat alldeles för lite tid i Dalarna i mina dagar men för ett tag sedan passade jag på att besöka en av länets stora stoltheter: Dalahästtillverkningen i Nusnäs.

Utanför butiken och tillverkningen finns en häst av det större slaget och några gunghästar för de mindre

Dalahästar i Nusnäs – en utflykt i Dalarna

Nusnäs ligger vid Siljan, närmare Mora än Rättvik och på den lilla orten är det dalahästtillverkningen som står i centrum. Det finns camping och ställplatser för bil och båt.

I Nusnäs finns dels Nils Olsson Dalahästar och Grannas A. Olsson Hemslöjd som båda är sprungna ur samma familj under 1920-talet. Vi besökte Nils Olsson och jag tycker det var ett en utmärkt utflykt i Dalarna. Hos Nils Olsson kan en som besökare se tillverkningen live, från att den sågas, snids till, målas och lackas.

Kanske måla ditt egna dalamönster på någon av dessa, eller bara njuta av den naturell
Dalahästar i Nusnäs
Här kapas, sågas och slipas hästarna till.
Det kan även roa barn att vara där

Måla de vackra dalahästarna

Vi hade turen att få en pratstund med en av de som målar hästarna. Alla riktiga dalahästar handmålas och är därmed unika även om de är slående lika varandra pga enorm skicklighet. Nyanser och toner kan skilja sig åt men muskelminnet efter att ha målat dalahästar i 50 år det sitter som en smäck och kan göras i sömnen. Hon berättade att det råder olika meningar om originalhästen var röd, vit eller blå (hon trodde vit). Personligen är jag glad att de vågar tänja på gränserna och måla dalahästen i alla olika kulörer förutsatt att det är just ett dalamönster på hästen.

Självklart finns även en stor shop med dalahästar i alla storlekar i flera olika färger och material. Utöver det finns även diverse hantverk och andra inredningsprylar med dalatema. Vi köpte en underbar mössa till minstingen. Han har dalablod i sig från farmors sida.

Dalahästar i Nusnäs
Dalahästen skaps steg för steg
Denna stjärna har målat hästar i 50 år.
Dalahästar i Nusnäs
Här målas det, penslarna ligg uppradade redo att användas
Se så snygg teknik, hon har två färger på penseln som hon målar och vrider runt för att få till mönstret

Den svenska dalahästen

Jag tycker det är häftigt med besöksmål av den här typen. Det finns en patriotism och självförtroende över hela stället. En vetskap om att de inhyser något unikt, en flera hundraårig tradition. En ikon som aldrig går ur tiden och som också har ett internationellt intresse. Det finns många symboler med och från Sverige men om jag vore internationellt gäst och fick berättelsen om dalahästen berättad för mig skulle jag gärna köpa en för att få lite Sverige i mitt hem. Precis som jag gillar kudden i min soffa med en elefant från Sri Lanka eller den gigantiska kotte från Kalifornien i USA som hänger i mitt tak.

Dalahästar i Nusnäs
Jag älskar färg och färgordningar så detta kan jag studera länge.
Oldies and goldies, några med ett gäng år på nacken finns för åskådning
Dalahästar i Nusnäs
Min favorit!
En annan favorit är att min son på eget bevåg klev upp på gjutjärnshästen och började mata honom med sågspånskrullet i asken. Fina!

Jag ser fram emot att uppleva mer av dalarna. Jag som gillar idyll och hus skulle ju kunna fördriva en hel sommar med att bara åka omkring och titta på den ena röda lilla stugan och röda stora gården efter den andra. Vi åkte förbi Nusnäs för att vi bodde hos några vänner i Tällberg, mer om just Tällberg och denna pärla vid ett annan tillfälle.

Läs mer om historien och besöksmålet i sig hos Nilsolssons hemsida.

3 thoughts on “Tillverkning av dalahästar i Nusnäs – en utflykt i Dalarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *