Att göra i Tällberg om hösten

Posted on

Typiska saker att göra i Tällberg som passar lika bra på hösten är att frossa i hantverk, fika och utsikter. Dalarnas finest och en svensk skatt.

I min ungdom var jag fast övertygad om att jag skulle gifta mig med någon som pratar dalmål, aldrig en sur min med den dialekten tänkte jag. För att ha det som mål har jag spenderat på tok för lite tid i den delen av landet för att ha en ärlig chans. Istället hittade jag en med rötter i Dalarna och har ett ungdomsex som flyttat till Tällberg. Det får duga så att säga.

Det var också detta ex från ungdomens dagar som idag är en god vän som fick oss att åka till Tällberg för att hälsa på. Och uppleva lite mer av Dalarna. Vyerna genom fönsterrutorna är betydligt mer underhållande än det jag oftast ser när jag reser med bil, E4:an till Umeå.

Här bor mina vänner med utsikt över Siljan, vilken vardagsharmoni!
Höstmys i Tällberg

Att göra i Tällberg om hösten

Tällberg ligger vackert vid Siljan mellan Leksand och Rättvik och skulle en del beskrivas som Dalarnas gräddhylla. Här finns hotellen och konferenserna, kulturarven, utsikterna, badet och aktiviteter. Som alla besöksmål i Sverige mest populärt om sommaren men jag gillar ju att slå ett slag för lågsäsong. Det finns att göra i Tällberg om hösten också.

Vi var bara där över en helg men hann ändå med några av guldkornen. En utflykt till Nusnäs och dalahästtillverkningen har jag skrivit om tidigare.

Bagarstugan med café i Tällberg

Hantverk i alla varianter

Dalarna med sitt mönster, sina faluröda hus och alla de svenska traditionerna är en bra grogrund och inspiration till alla kreatörer och hantverkare. Vi besökte området som tillhör Klockargården och går under namnet Hotell och Hantverk. Där hittade vi väldigt mycket fint och jag slog för ovanlighetens skull till på kvartett bordsunderlägg så att jag dagligen ska påminnas om Dalarna. Bland bodarna finns textiler, målningar, inredningsprylar, keramik, smycken, konst och mycket mer.

Göra i Tällberg om hösten
Hej och välkommen!
En av många små butiker
Göra i Tällberg om hösten
Så många vackra motiv
Kulturarv att ströva bland

Våfflor på Dalmål kafé och hantverk

Fik, bagerier och våffelstugor, ingen ska gå hungrig i Tällberg. Vi åt en frasvåffla på Dalmål kafé och hantverk som inte kunde ha ett mer passande namn. Dalarna-feelingen är påtaglig, kafét är utmärkt och hantverk säljes. Kaféer som bidrar till en tidsres-känsla tycker jag ofta har något lite extra.

Göra i Tällberg om hösten
En redig våffla
Trevlig cafémiljö
Och så lite hantverk

Utsikten vid telefonkiosken

En av bättre utkiksplatserna i Tällberg finns vid den gamla ommålade telefonkiosken. En dag då solen ligger på kan jag gissa att sikten och kontrasterna blir ännu bättre.

Göra i Tällberg om hösten
The view från telefonkiosken i Tällberg
Göra i Tällberg om hösten
Vackra dalamönster

Det finns en klar nackdel med lågsäsong eller att besöka Tällberg om hösten och det är att vissa ställen inte har öppet. Turisterna klumpar helt enkelt ihop sig på några få sommarmånader att det inte lönar sig att ha öppet under årets alla månader. Kolla upp öppettider om du vill slippa besvikelser eller njut av det som bjuds.

Mer att göra i Tällberg och läsa om Dalarna

Mitt besök på Dalahästtillverkning i Nunäs

Towe på Come fly with me har skrivit ett matigt inlägg om Tällberg och Rättvik med barn

Mest om Dalarna står dalkullan Lisa på Let’s go explore för.

Här finns alla mina inlägg om Dalarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *