Covid-19-pandemin 2 år: Utvecklar resor och turism

Posted on

Covid-19-pandemin utvecklar resor och turism på flera sätt, både positivt och negativt. Jag summerar några effekter och förändringar jag ser och anar.

I dagarna är det två år sedan jag skrev mitt första inlägg om corona, Coronavirusets effekter på turism och ett år sedan jag skrev inlägget Fem förutsägelser och fria funderingar om flyget i framtiden (post corona). Jag tänker att det är dags att följa upp denna pandemi och vad jag här och nu ser att den har för effekter ur ett reserelaterat perspektiv. Jag hoppas inte att det blir en årlig tradition att skriva om detta virus-fanskap. Åtminstone inte samtidigt som det härjar, reflektioner när vi levt en stund utan pandemi kan däremot vara på sin plats.

Det här känns på ett sätt som ett sammanfattande, knyta-ihop-corona-säcken inlägg, alltså vad och hur coronan påverkat resor och turism. Fast det är ju inte slutet, det har jag och många med mig trott många gånger och haft fel.

Det kan väl inte säga för många gånger, även om det känns tjatigt, att covid-19 för med sig mer tragedi än positiva effekter men det ena behöver som bekant inte utesluta det andra.

Hur covid-19-pandemin utvecklar resor och turism

Det här är några sätt som jag ser att covidpandemin påverkar resor och turism.

Mobilitet: Jobba från alla platser

Vi har förflyttat oss från att mobilitet, att kunna jobba platsoberoende, var några få förunnat till att det för väldigt många yrken numer är förväntat. Det är något som en arbetstagare nästan kan kräva eller åtminstone förhandla om och arbetsgivare kan ha det som fördel för deras anställda. Det möjliggör att bo och leva utomlands, jämt, under perioder eller kortare stunder. Grattis till alla oss som gärna gillar tanken på att resa eller bo utomlands och samtidigt kan tänka oss att jobba lite.

Kanske jobba med en namibisk canyon som arbetsmiljö?

Digitalitet: En mer digital reseupplevelse

De digitala sprången pandemin gett och ger gör inte både själva researchen, bokningen och förflyttningen smidigare. Det öppnar också upp för att reseupplevelser skulle kunna ske utan förflyttning. En matlagningskurs av en indonesier online hemma i sitt kök eller en 4D-safari i en källarlokal. Hurra säger en del, andra säger att det är själva vetskapen om att en är utanför Sveriges gränser i ett “utland” som spelar roll.

Destination: Sveriges återkomst

Att Sverige fått en uppsving efter en redan påbörjad trend är bra ur så många perspektiv. Svensk ekonomi, människor möjlighet att bo på fler platser i Sverige när turism kan vara en försörjning och för den globala klimatkrisen. Jag hoppas Sverige som destination är kvar för att stanna och utvecklas många årtionden framöver precis som den en gång i tiden var den självklara destinationen när Sveriges familjer kuskade land och rike runt under sommarens bilsemester.

På temat Sverige har jag hur mycket inspiration som helst som jag kan dela med mig av.

Lite svensk harmoni utanför Kalmar

Lidande: Resa sig ur askan efter pandemin

Förutom de sjuka och dess anhöriga, så mycket lidande och oro som denna pandemi inneburit. Det brukar vara grogrund för innovation men också att flera faktiskt tappar greppet och inte kommer tillbaka. Jag hoppas att de länder där invånarna till stor del är beroende av turism, oavsett en massör på en strand på Bali eller en restaurangägare i Italien, kan återuppta sin verksamhet igen. Eller kanske ännu bättre, att de under pandemin utvecklat den, hittat flera varianter på intäkter och är både starkare och mer stabila i sin verksamhet efter några år.

Saknad: Världen kommer hem till oss istället

Att åka till Japan fast stanna i Sverige genom att exempelvis besöka Yasuragi har funnits länge. Idag när jag var och handlade såg jag två nyheter. Det ena, en yoghurt som uttryckligen sålde in sig som att smaka som en destination och den andra en choklad som var single origin från Uganda. I längtan efter att resa blir jag glad av de här typerna av produkter. Men jag tror kanske att påverkan på resor och turism är marginell.

Tror du att det här blir en storsäljare som minskar eller ökar vår längtan efter Thailand och Florida?
Köpte såklart!

Omvärdering: Det riktigt viktiga i livet

Kriser tenderar att vaska fram vad som är riktigt viktigt och ofta är svaret relationer. För en del har resandet visat sig vara livsviktigt för glädjen och hälsan. För andra kanske resandet var något “man bara gjorde” och därmed varken saknat eller kommer återuppta.

Min ursprungsfamilj i utökad version

Jag gillar flera av dessa effekter på turism och resande som covid-pandemin för med sig. Det finns mycket potential, lärdomar och utveckling som en världskris som detta. Ser du fler utvecklingar, eller avvecklingar med för den delen, som är exempel på hur resor och turism påverkas av covid-19-pandemin?

Här finns alla mina inlägg om corona

One thought on “Covid-19-pandemin 2 år: Utvecklar resor och turism”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.