Coronavirusets effekter på turism

Posted on

Coronaviruset sprider sig snabbt och effekter på turism och resande är omfattande. Från hela kinesiska städer med skarpa restriktioner till minsta turistattraktion i Sverige.

Jag vill inleda med detta: Även om detta inlägg handlar om Coronavirusets effekter på turismen så är konsekvenserna självklart alltid värst för de som insjuknar och till och med dör i sviterna av viruset. Det här inlägget ska inte på något sätt läsas om att det är mer synd om de “turistdrabbade” utan snarare beskriva vilken bredd av följder som kommer av den här typen av utbrott.

Med reservation för att detta inlägg snabbt blir inaktuellt när utvecklingen är så snabb.

Hong kong. Med så här många människor på så liten ytan är det inte konstigt att spridningen är stor

Fakta om coronavirus och spridning

Nuvarande utbrott av detta coronavirus tillhör en familj av virus, där de tidigare utbrotten av SARS- och MERS-virus också ingår. Några virus i coronafamiljen smittar från djur till människor och smittan denna gång tros ha börjat på en djurmarknad.

Folkhälsomyndigheten skriver

År 2003–2004 drabbades världen av en epidemi av ett nytt coronavirus som benämndes SARS. Utbrottet orsakade runt 8000 fall varav över 750 dog. Runt 20 procent av de drabbade var sjukvårdspersonal. Smittan uppträde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer.

Det är ingen lek och resande är ett reellt hot . Hela städer har isolerats och det råder reserestriktioner i de värst drabbade områdena vilket begränsar 56 miljoner människor rörlighet.

Jag kom över den här kartan som liveuppdaterar hur det sprids. I förrgår när jag kollade var det 2800 smittade (om jag minns rätt) och i skrivande stund 4700. När jag nu gå igenom texten igen för publicering är antalet uppe i över 6000 smittade och 125 döda.

Coronavirus spridning
Klicka på länken ovan för att se den senaste informationen om spridningen av coronavirus

Men det finns också hopp. Kina har bestämt att det ska byggas ett sjukhus med 1000 vårdplatser för att hantera coronaviruset på bara sex dagar. Handlingskraft är det ingen brist på och om det låter för otroligt kan du läsa mer om detta hos BBC som skrivit om det. Forskare i Australien har också lyckats återskapa viruset i hopp om att kunna skapa ett vaccin.

Konsekvenserna av Coronaviruset

Konsekvenserna av ett virus som är så smittsamt är att människor blir rädda för att resa. De rekommenderas, ibland tvingas, att inte resa eller möta andra människor. Det är givetvis klokt för att undvika epidemier och effekterna är långt fler än att människor blir sjuka. Arbeten som inte utförs, samhällsfunktioner som inte kan fungera, skolor som håller stängt. Det drabbar människor och världen i både väldigt liten och väldigt stor skala.

I värsta fall hindrar Coronaviruset oss från att åka till Vietnam eller andra platser i närheten som vi kan tänkas åka till över en helg eller så. Och då är ju alltså inte det värsta att vi inte kan åka utan att viruset i så fall har orsakat otroligt mycket lidande i en omfattning som jag inte ens kan föreställa mig.

Kvinna som skyddar sig i i Vietnam. Det här skyddet är nog dock främst avsett för solen.

Hur coronaviruset drabbar turism

Här är några exempel på hur Coronaviruset skapar negativa konsekvenser för turismen, både i Kina och runt om i världen.

Det kinesiska nyåret på paus

Coronaviruset upptäcktes strax innan det kinesiska nyåret, landets största högtid och ställde in miljoner resor till nära och kära. Den kinesiska staten förlängde ledigheterna med tre dagar för att människorna inte skulle återvända till skolor och arbetsplatser. Många har fått tillbaka sina pengar eller fått boka om men att det får stora konsekvenser på alla möjliga bredder och ledder är ett faktum.

Alla kinesiska gruppresor ställs in

New York Times rapporterar

China said on Saturday that it would suspend all tour groups and the sale of flight and hotel packages for its citizens headed overseas, starting on Monday

Jag vet inte hur många hundratusen, kanske miljoner resor som detta berör. Hur mycket pengar det rör sig om som turistaktörer, allt från flygbolag till minsta vandrarhem, går miste om är svårt att beräkna men det är inte småslantar i sammanhanget. Det betyder att ishotellet i Jukkasjärvi och älgfarmen i Bjurholm potentiellt skulle kunna förlora ekonomiskt på en smitta som sker 1000 mil bort.

coronavirus sprids effekter turism
The Bund, Shanghai

Resor till Kina

UD:s avrådan från att åka till Hubei-provinsen kanske inte har jättestor påverkan men om det blir fler områden som avrådan börjar gälla och om det är fler länder (vilket jag antar men inte vet) som också avråder från resor kommer det påverka den lokala ekonomin för resor som då blir helt avbokade.

Totala samhällskostnader

De ekonomiska effekterna på den statliga ekonomin, för företag, inhemska och utländska, för lokalsamhällen och för den enskilda matkiosken i hörnet kan vara förödande.

Min första tanke när virusutbrott sker är det omedelbara kaoset som uppstår kring sjukhus och all rädsla för att bli smittad men alla konsekvenser i nästa steg, inte minst det ekonomiska, tror jag knappast vi kan föreställa oss.

The Bund i Shanghai kvällstid

Hopp om framtid och tankar till drabbade

Nu får vi lägga hoppet till att de kan finna ett vaccin som de hinner testa tillräckligt snabbt samtidigt som det inte kommer gå att förutspå bieffekterna fullt ut. Att det råder hårda restriktioner på resor och att Kina bygger ett sjukhus på en vecka ger åtminstone mig tilltro till att smittan hanteras kraftfullt.

Mina tankar går till de drabbade och alla i Kina och andra drabbade länder som har en allvarlig sjukdom och därmed har en rädsla för sitt liv i detta nu.

One thought on “Coronavirusets effekter på turism”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.