Vagabonds resmål 2020 och vad som förvånar och lockar mig

Posted on

Vagabonds lista över de bästa resmålen 2020 både förvånar och inspirerar mig. Jag har sammanfattat listan och strösslat åsikter över några av dem.

Vagabond är en sann och säker inspiratör för alla som älskar att resa. Så när de gör listor blir jag alltid lite extra intresserad. De har verkligen koll på branschen och vad som är på gång. Jag vill åka till ungefär vartenda ställe och det glädjer mig att jag besökt så pass få av dem. 7 av 30 när jag räknar efter. Det är ännu ett bevis över att det finns så otroligt mycket mer att uppleva på vårt jordklot.

Förutom Skottlands (nr 4 på listan) natur finns det bland annat herrgårdar av det större slaget att lyxa till det på för en natt

Vagabonds lista över resmål 2020

Här finns hela listan sammanfattad. De fetmarkerade tycker jag till om längre ned.

30. Bern, Schweiz – Lilla Prag
29. Montenegro – Mycket på liten yta
28. Innsbruck, Österrike – Stadsliv i bergen
27. Alter do Chão, Brasilien – Bada i regnskogen
26. Kerala, Indien – Kryddor & stränder
25. Mexico City – Mat, Mat, Mat!
24. Estland – Mer än Tallinn
23. Seoul, Sydkorea – Hyperurbant mecka
22. Belgrad, Serbien – Ruffig charm
21. Utah, USA – Overkliga landskap
20. Costa Vicentina, Portugal – Bortglömd kust
19. Toronto, Kanada – Ödmjuk storstad
18. Västra Mongoliet – Orörda landskap
17. Polen – Sagolikt land
16. Georgien – Storslagen natur
15. Galicien, Spanien – Skaldjur och surfing
14. Malawi – Afrikas varma hjärta
13. Kykladerna, Grekland – Vykortsvackert
12. Norrland, Sverige – Tåg till vildmarken
11. Kaziranga, Indien – Grön hemlighet
10. München, Tyskland – Perfekt för weekend
9. Guadeloupe – Karibisk fransos
8. São Paulo, Brasilien – Skön smältdegel
7. Ghana – Coolast i Västafrika
6. Tromsö, Norge – Ett äventyrsmecka
5. Eoliska öarna, Italien – Glödande hett
4. Skottland – Natur och whisky
3. Sankt Petersburg – Magisk metropol
2. Gardasjön, Italien – Inte bara för pensionärer
1. Tokyo, Japan – Världens bästa stad

Tokyo, nr ett enligt Vagabond

Det här förvånar mig med Vagabonds lista

Att stan-länderna helt saknas

Pakistan eller Uzbekistan hade jag nog väntat mig att de skulle lyfta fram som exempel på up-and-coming destinationer som de är nyfikna/håller span på.

Att Tokyo är nr 1

Det är verkligen en häftig stad men det känns snarare som något de borde utsett långt tidigare, vilket de också har. 2018 låg Tokyo på tredje plats i stads-kategorin. Även om det är OS där 2020 så tänker jag att det finns så många andra ställen som borde vara årets resmål nr ett under decenniets första år.

Att Gardasjön är nr 2

Lika förvånad som över nr 1 är jag över nr 2. Fanns det inget annat spännande från världen att lyfta fram än Gardasjön? Visst, det är vacker och det finns massor med charmigt att göra för fler än pensionärer. Men så imponerad var jag faktiskt inte av sjön och dess omgivande städer.

Gardasjön i Italien

Att Seoul ligger på plats 23

Jag trodde verkligen att det fanns en större hype kring Seoul än så. Om inte annat så är det en stad som jag hemskt gärna skulle vilja resa tillbaka till och uppleva mer av. Om Seuol fått plats 1 hade jag däremot inte varit ett dugg förvånad.

Att Ljubljana eller Slovenien inte finns med

Kanske söker jag bara vatten på min kvarn som utsåg Slovenien till decenniets nykomling men jag har kollat igenom Vagabonds listor 2014-2020 och jag har inte lyckats hitta Slovenien överhuvudtaget. Det tycker jag allt är att inte erkänna resmålet som det förtjänat.

Sloveniens klara vatten

Dit lockar mig Vagabond att åka

Några ställen säljer de in riktigt bra, flera av dem har jag spanat på sen tidigare.

Malawi – allt med Afrika intresserar mig

När vi gjorde vår resa i södra Afrika (Sydafrika, Namibia och Zambia) försökte jag verkligen få till ett besök i Malawi. Vi var tvungna att prioritera och då valdes det bort. Dyka i Malawisjön verkar så häftigt.

Schweiz – ett speciellt land på många sätt

Om Schweiz inte var så förbenat dyrt skulle jag lätt spendera fler resdagar där. Att åka tåg i världsklass i hela landet står högt i kurs men även att uppleva huvudstaden Bern. Det skulle också vara häftigt att få grepp om landets politik (neutralitet, många folkomröstningar osv) påverkar människornas syn på sig själva och omvärlden.

Längs en väg i Schweiz

St Petersburg – suktat länge nog!

Varje gång jag läser om St Petersburg så känner jag att det är en liten förlust att jag inte tagit mig dit än. Det måste bara bli av!

Norrland – hemma men ändå nytt

Även om jag är uppvuxen i det stora området Norrland så tycks jag ändå inte tagit vara på det faktum tillräckligt. Jag har för få vandringsdagar i kroppen för den norrländska skönheten. Även om antalet skiddagar är fler och jag varit i både Åre, Björkliden, Hemavan/Tärnaby och Nalovardo.

Det mäktiga nattljuset i norra Sverige

Jag diggar att dessa finns på Vagabonds lista

Glad för Ghana

Jag är som sagt ett fan av Afrika och alla dess varierande länder. Jag gillade Ghana och utan att ha något att jämföra med (förutom Gambia som är en helt annan typ av destination) så köper jag att det är Västafrikas coolaste.

Läs mer om mina upplevelser av Ghana

Färgstarkt i Ghana

Balla Belgrad

Tillsammans med Lissabon, Warszawa och Ljubljana skulle jag nog säga att Belgrad kan tillhöra topp fem över weekendstäder jag tipsar folk att åka till. Kultur, historia och god mat utlovas.

Läs mer om mina tips om Belgrad

Zemun i utkanten av Belgrad

Polen och Estland

Två länder jag besökt huvudstäderna i men inte mer än så. De beskriver det som att länderna har så mycket mer att erbjuda och det tvekar jag inte en sekund på. Europas östra halva har så mycket som så få besökt jämfört med den västra halvan. Får hoppas jag får möjlighet att utforska mer av det i framtiden.

Hela Vagabonds lista med motivering till varje resmål finns här.

6 thoughts on “Vagabonds resmål 2020 och vad som förvånar och lockar mig”

  1. Jeg kan også krysse av sju av disse stedene; Estland, Polen, Georgia, Malawi, München, Ghana og Tokyo. Beograd og Montenegro står på ønskelisten for 2020. Får jeg velge fritt blant resten, velger jeg å reise til vestre Mongolia, helst ved hjelp av tog helt til Ulan Bator og videre med bil derfra!

    1. Jag hänger med till Mongoliet, det skulle vara så häftigt. Det skulle ju kunna gå och lista hur många länder som helst. Det tar aldrig slut på platser jag vill åka till 🙂

  2. Jag tänker att Gardasjön är helt rätt. Den är hetare än någonsin nu när många väljer tåget ner i Europa. Liter ju så bra till geografiskt.
    Och galet vackert där, tycker jag. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.