Guldbaggarna 2010-talet: Travel Edition. Det bästa av det bästa.

Posted on

Det är dags att dela ut 2010-talets bästa på temat resor. 18 utmärkelser i lika många kategorier som sammanfattar mitt decennium.

Inspirerad av alla priser och utmärkelser som delas ut inom kulturen i början av varje år har jag för egen del utsett decenniets Guldbaggar Travel Edition. Decenniets bästa resa, huvudroll, kostym, scenografi osv.

2010-talets bästa: Travel Edition

Det blir fokus på den andra halvan av decenniet eftersom det är under den tiden som jag drivit bloggen. Och för att det varit betydligt lättare att finna vinnare från de sista fem åren. Minnet sviker. Totalt har jag gjort 384 utlandsdagar under dessa tio år om jag räknat rätt. Det finns med andra ord mycket stoff att välja mellan och de nominerade i varje kategori har varit mer än många.

Kvinnliga huvudroll: Linda Vismer

Ärligt talat, vore det inte orimligt att utse någon annan än sig själv till decenniets huvudroll? Alla resor jag har fått möjlighet att göra under 2010-talet har jag mig själv att tacka för. Jag utser mig själv till vinnare för att jag vågade. För att jag vågade börja resa på egen hand, vågade starta den här resebloggen och vågar utmana normer, föreställningar och självklarheter om hur vi reser.

Paris för 10 år sedan

Manliga huvudroll: Erik Vismer

Han har visserligen bara funnits med mig halva decenniet men utan Erik vid min sidan finns det så mycket som jag aldrig skulle ha åstadkommit eller fått uppleva. Sanningar som blivit utmanade och kreativitet som uppmuntrats. Fördomar som rivits och nyfikenhet som väckts.

Reseår 2017
Erik i Kiruna som den glädjespridare han är.

Foto: Omsluten av himmel

Den här är riktigt svårt. Att utse ett favoritfoto från ett helt decennium. Jag väljer denna från Saltöknen i Bolivia för att den står för så många känslor och lyckorus som jag upplevde när bilden togs. Ett par cm vatten på saltöknen som speglar himlen i en solnedgång. Magi!

2016-03-08 18.52.33
Saltöknen, Bolivia

Kostym: Sjalen

Decenniets, eller jag menar snarare livets, kostym vinns tveklöst av sjalen. Sjalen som skyddar, stöttar och bär upp. Som finns i alla varianter och för alla lägen. Som är det ultimata reseplagget jag aldrig skulle åka utan. Ett hyllningsinlägg skrev jag för några år sedan om alla dess användningsområden.

Kamerastativ kan en sjal t.ex. användas till

Mask: Osminkad

Jag vill utse det osminkade ansiktet till decenniets mask. Det som i filmens värld handlar om att förvandla och förställa blir när jag ska sammanfatta årtiondet det raka motsatta. Jag trivs alldeles utmärkt med det nakna, osminkade ansiktet när jag reser.

En sommarmorgon på Gotland

Kvinnliga biroll: Annika “Resfredag” Myhre

Annika, hon som fick mig att ta steget att bli resebloggare. Som inspirerar till tusen, ifrågasätter och utmanar mig. Det är knappast något hemlighet att jag beundrar hennes skicklighet med tanke på hur ofta jag finner anledningar att länka till hennes inlägg.

Årets reseblogg resfredag.se
Annika Myhre, inspiratör och förebild. Foto av Maths Olsson

Manliga biroll: Daniel “Dryden” Rydén

Daniel är en person jag diskuterat bloggeriet otaliga gånger med. Han är min första go to när det är något tekniskt knas. Min eviga klagomur när idéer tryter, det inte går som jag vill och för allt som finns att störa sig på här i världen.

Årets resebloggar dryden.se
Daniel Rydén och jag kan dela rynkan i pannan obehindrat. Foto lånat från dryden.se

Scenografi: Dramatiska kuststräckor

USA:s och Irlands västkust, Peru, Madeira och Gotland för att nämna några. Platser med kuststräckor som får mig att vilja stanna tiden och bara njuta av höjderna, färgerna och den enorma kraften i havet.

Originalmusik: Walk off the Earth

Walk off the Earth, ett kanadensiskt band som började som ett coverband och skapade ljud med udda instrument och roliga videos, är min bästa resemusik. En enda ton från dem och minnena tar mig tillbaka till Nya Zeelands kuperade terräng och slingrande vägar.

Visuella effekt: Solen

Inget skapar sådana visuella effekter som Solen. Den värmer, skapar kontraster och tar fram jordens vackraste färger och nyanser. Väcker liv i dagen och harmoniserar kvällar. Beviset blir några bilder där solen spelat en avgörande roll för upplevelser jag varit med om under decenniet.

Dokumentärfilm: Jorden runt på 1000 dagar

De nominerade var ett hundratal. Finns inte en dokumentär jag sett som jag ångrar att jag tittat på. Det här är en favorit. På cykel i 1000 dagar runt jorden. Med en berättelse från möten med människor och det vackra vår jord erbjuder. Med bevisad kämparanda om att det går att överträffa sig själv. Med humor och en livsglädje som går genom rutan. En inspirerande och vacker skildring.

Manus och textförfattare: Sanna Rosell

Jag skulle ge mitt lillfinger för att få Sannas förmåga att uttrycka mig i text. Hon leker med orden, är konstnärlig och stilsäker. Jag vill påstå att hon skapar magi.

Foto Sanna Rosell

Bästa regi: Sara Rönne

Bästa regi, alltså förmågan att dirigera livet så det blir som en vill i högsta möjliga utsträckning, går till Sara Rönne. Jag återkommer ofta till Sara, men det är varken oförtjänt eller konstigt. Jag skulle vilja ha Saras strategihjärna, mentala styrka och livsinställning injicerat i min kropp. Sara är decenniets regissör som jag gärna tar med in i 2020-talet.

Foto Sara Rönne

Nykomling: Slovenien

Många pratar om Slovenien som det lilla landet med det stora innehållet. Ett av få länder jag längtar tillbaka till och vill ha mer av trots två besök. Naturen är vacker så det förslår, Ljubljana en riktigt, riktigt trevlig huvudstad och maten överraskande god. Slovenien har seglat upp senaste åren och jag räknar med att fler kommer åka de kommande åren.

Bästa svenska resmål: Södermanland

Det här må vara tjatigt men jag återkommer till att Sörmland är decenniets resmål inkluderande bland annat Trosa, Nyköping och Julita Gård. Förutom detta är Sörmland på ett personligt plan även där jag spenderat fem ljuvliga hästläger på Hallmyra om somrarna samt gift mig.

Kortresa: Aten

Jag har gjort en sisådär 20 weekendresor under dessa tio år. Rekordåret var 2014 då jag besökte hela sju huvudstäder i Europa. En kan säga att det var innan flygdebatten kom in i mitt liv. Aten tar hem vinsten tack vare skrattskapande sällskap, de antika vingslagen och den grekiska maten. Övriga nominerade var Warszawa, Wien och Marrakech.

2014-11-02 13.23.25
Mina kära resekamrater till Aten

Bästa resa: Jorden runt

Decenniets bästa resa går till: Jorden-runt-resan 2016. 100 fantastiska dagar genom 15 länder. Metropoler, unika naturupplevelser, bilkörande, strandhäng och ett antal saker på min bucketlist att bocka av. Jag har gjort enormt många resor under 2010-talet men när allt kommer omkring är det inget som slår denna.

Publikens pris: Spanien

Under samtliga år under 2010-talet har Spanien (inkluderat Kanarieöarna) varit det mest besökta resmålet för svenskarna. Oslagbar har Spanien tronen. Frågan är om det alltid kommer vara så? Väldigt få saker här i världen varar ju för alltid.

Vilket decennium!

Det var mina guldbaggar för 2010-talet i resetappning. Vilket fantastiskt årtioede jag har fått uppleva.

Välkommen att inspireras att göra ett liknande inlägg eller sno rubrikerna rakt av och fylla innehållet med det som varit de bästa av det bästa under decenniet.

10 thoughts on “Guldbaggarna 2010-talet: Travel Edition. Det bästa av det bästa.”

  1. Rolig ide med guldbaggar och resor. Kloka val. Många fantastiska bilder och speciellt maskpriset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.