Briljant idé: Inför Jämförsutsläpp så löser vi klimatkrisen tillsammans

Posted on

Tänk om alla konsumenter skulle få möjlighet att välja varor och tjänster baserat på jämförsutsläpp. Tänk så många medvetna beslut vi kommer ta!

Kanske är jag sist på bollen men den här briljanta idén vill jag skriva om.

Jämförsutsläpp för mer klimatsmarta beslut

Jag har alltid trott att jämförspris på varor är något som butikerna själva sätter ut för att underlätta för kunden. Häromdagen upplyste en person mig om att det är lagstadgat och inte alls frivilligt. Det ingår i den så kallade Prisinformationslagen att kunden lätt ska kunna jämföra pris. Samma smarta person föreslog att vi skulle ha samma sak fast för utsläpp av växthusgaser. Alltså jämförsutsläpp. Briljant!! Jag gick igång fullständigt på detta. Det skulle hjälpa så många konsumenter att göra medvetna val i vardagen. Det måste bli lätt att göra rätt om vi tillsammans ska lösa klimatkrisen.

Jämförsutsläpp
Vi vill ha öppna och friska landskap. Då måste vi hjälpas åt.

Välja tomater utifrån jämförsutsläpp

Tänk att stå där i affären inför ett köp av tomater. Att utöver jämföra pris och ta beslut om de ska vara eko eller inte få en svart-på-grön-siffra hur mycket utsläpp som tomaten i sin framställan orsakat. Jag fattar att jämförspris är enklare att räknat ut men det måste gå att få fram schabloner för vad en odlad tomat i Spanien eller Sverige + transporterna orsakar.

Sen är det bara att göra detsamma för varenda klädesplagg, flygresa, hotellnatt, hamburgare och mobiltelefon. Någon kommer få räkna väldigt mycket till en början men när det väl blivit en konkurrensfördel att orsaka lågt utsläpp tror jag det kommer rulla på av sig själv.

Jämförsutsläpp

Hur mycket information klarar vi?

En kan fundera på hur mycket information och parametrar en kund kan ta hänsyn till i den enskilda tomat-köpar-situationen. Andel barnarbete, mängden kemikalier osv. Det kan komma krav på både de ena och andra jämförelsetalen men eftersom klimatet är överordnade alla andra hot för denna jord tycker jag det är rimligt med jämförelseutsläpp tills vi fått ordning på den stigande temperaturen.

Det här blir som medveten nudging och jag tror som bekant mer på motivation än skam. Jag tror inte att jag är ensam om att ibland stå vid hyllorna och se det som en sport att välja den vara som ger mest för pengarna. Det handlar ofta om ören eller några få kronor men om jag där och då kan välja en mer klimatsmart produkt till ett eventuellt högre pris så skulle det bli ett lätt val. Nu får jag istället stå och gissa om växthusodlade svenska tomater eller transporterade spanska tomater är bäst.

Mer bra än dåligt

Det blir säkert inte hundraprocentigt, det kommer bli fuffens och kräva att journalister granskar och människor kommer delvis göra inbillade goda beslut. Men det får vara en liten negativ konsekvens av något som kommer medföra stora fördelar på totalen. Jämförspris kommer öka kunskapen om vad som orsakar mycket och lite utsläpp och hela tiden hålla klimatkrisen top of mind.

Jämförsutsläpp
Om varan är framställd med hjälp av vindkraft så skulle det inte bli så högra siffror

Vad som kan få ett jämförsutsläpp

Några fler förslag där jämförsutsläpp med fördel kan framgå så människor kan göra medvetna val är:

 • Efter rätter i menyn eller per portion i buffér
 • På klädesplagg
 • På möbeletiketter
 • Vid vald rutt inför bokning av kryssning eller flygresa
 • På offert för renoveringar
 • Vid bokning av charterresa eller hotellnätter

Kommer jämförsutsläpp flyga?

Är det en idé som kommer flyga? Skulle det göra någon skillnad för ditt eget sätt att konsumera saker? Är det politiskt och praktiskt möjligt eller kommer det motarbetas och krånglas till så till den milda grad att det blir urvattnat och intetsägande?

Här finns fler inlägg på temat Miljö och hållbarhet. Omslagsbild från Unsplash.

4 thoughts on “Briljant idé: Inför Jämförsutsläpp så löser vi klimatkrisen tillsammans”

 1. bra ide tycker jag utan att ha reflekterat så mycket.
  Funderar ibland om på ekotomater ifrån Spanien eller svenska tomater är bäst för miljön? sen finns då frågan är eko Spaniens tomater bättre än svenska vanliga för min kropp men miljön är ju viktigast kanske

 2. Nej klimatet och hotet mot den biologiska mångfalden är båda de mest problematiska och ofta är det som är bra för klimatet inte bra för mångfalden. Det är på gång med just en sådan här jämförelse men den har fått kritik just för att den utelämnar biologisk mångfald. Vi kan inte alla låta ängarna växa igen så bina försvinner. Då överlever inte vegetarianer och veganer heller.

  Just tomater finns det faktiskt jämförelser av. Värst är de holländska med både energiintensiva växthus och transporter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *