Bo och sova i bilen – praktiska tips för bilsemester i Europa

Posted on

Att sova i bilen är praktiskt och billigt för den som vill göra en bilsemester i Europa. Här är mina tips utifrån erfarenheter av tre veckor i en kombi.

Sommaren 2019 gjorde jag och min man vår bröllopsresa. En bilsemester längs Europas vägar under tre veckors tid i en bil av äldre modell. Vi ägnade såklart den mesta av tiden i bilen till att köra men vi intog en och annan måltid och sov hälften av nätterna i bilen. Det kanske inte låter som den klassiska eller ultimata lyx-bröllops-resan men det var heller aldrig vårt mål. Vi ville skapa upplevelser tillsammans och jag minns nästan varenda natt i bilen på alla möjliga och omöjliga ställen som vi sov på.

Att sova i bilen och vakna till ljudet av en fors och kluckande sjöar eller att kliva ut och möta morgonsolen direkt utanför bildörren satte extra guldkant på vår resa under väldigt enkla och billiga förhållanden. Här är tre morgonvyer våra nätter när vi sov i bilen gav oss.

Camping sova i bilen
Österrike
Camping sova i bilen
Italien
Camping sova i bilen
Italien

Mina praktiska tips för att sova i bilen

Att bo och sova i en vanlig kombi kräver sin finess för att inte upplägget i sig ska gå en på nerverna. För mig är det viktigt att det ändå går att hålla lite ordning, att utrymmet inte blir för begränsat och att det inte är ett helt projekt varje gång det ska färdigställas för sömn eller att åka vidare.

Vi är inte särskilt långa personer vilket var en förutsättning, min man fick ligga lite på diagonalen för att kunna sträcka ut fullt ut. Själv var jag gravid och inte smidigast i världen men lyckades vända runt i bagageluckan, dock med noll stilpoäng.

bilsemester Europa sova i bilen
Väldigt fint längs vägarna
bilsemester Europa sova i bilen
Ännu mer vacker körning
bilsemester Europa sova i bilen
Erik tar ett uppiggande morgondopp i Danmark
bilsemester Europa sova i bilen
Här åt vi lunch i alls in enkelhet. Vid en parkering längs Gardasjön i Italien

Tips för att få plats att bo i bilen

Säng och madrass att packa ihop

Vi fällde ned alla tre säten och hade en säng bestående av trasmattor som skydd i botten, två på varandra staplade bäddmadrasser, lakan, täcke och kuddar. När vi inte sov i sängen vek vi alltihopa dubbelvikt. Även om det är lite omständigt att packa ihop madrassen och fälla upp och ned säten tycker jag det var värt att få “bilen tillbaka” och faktiskt kunna nyttja även baksätet för packning och avlastningsyta under körningarna.

Genom att “fälla ihop sängen”, alltså vika madrassen dubbel så kunde vi också hålla sängen relativt ren. Vi hade den bara utbäddad när vi skulle sova, annars ihopvikt. Att sova i bilen på det här sättet är verkligen något jag är glad att vi gjorde. Det kanske inte blir så många fler gånger när det finns kids i bilden.

bilsemester Europa sova i bilen
Fullt utbeddad
bilsemester Europa sova i bilen
Redo för sätena att fällas upp
bilsemester Europa sova i bilen
När vi körde var den hopfälld så här. Enklare saker som badkläder gick att ha ovanpå, alltid nära till hands

Använd packpåsar

Jag packar alla mina kläder i packpåsar för att det ska vara lättare att hitta och hålla ordning. Det skyddar också kläderna när det inte finns några rena golv eller garderober att sprida ut sig i.

Dagsbehovet nära i bilen

När en kommer sent till en camping och det skymmar så gäller det att ha det viktiga nära till hands. För min del linsvätska, tandborste och sovlinne. På morgonen är det samma sak, dagens kläder ska vara lätta att komma åt.

Satsa på en takbox

Det må kännas som att 90-talet gjort återbesök men att ha en takbox gjorde en stor skillnad. Vi köpte den på locket för en 5-hunka och sålde den för lika mycket. Skönt att kunna lasta av mycket packning och hålla det lite luftigare i bilen

bilsemester Europa sova i bilen
Vår takbox, inte stans snyggaste men ack så funktionsduglig

Prylar för att bo och sova i bilen

Kylbag med 12-voltsuttag

En av våra bästa kvalitetshöjande investeringar inför resan var en kylbag som kunde kylas (och hålla värme men den funktionen testade vi aldrig) med hjälp av cigarettuttaget. Det gjorde att t.ex creamcheese höll över några dagar, att dryck gick att hålla kyld och att frukt och grönt höll sig fräscht.

bilsemester Europa sova i bilen
Kylbagen fick stå ute om nätterna för att hålla kylan aningen bättre
bilsemester Europa sova i bilen
Lunch: Kall yoghurt tack vare kylbag

Toapapper och vatten – alltid till hands

Jag gjorde både en och annan tur till skogs för att uträtta mina behov, det spilldes yoghurt under bilfärd och det behövde snytas. Att ha toapapper lättillgängligt även på förutbestämd plats under nattetid är ett tips. Särskilt för den som är en nattkissare. Av samma anledning bör vatten finnas nära till hands. Både för att alltid kunna dricka och för att tvätta händer etc.

Brassestolar

Att ha hopfällbara campingstolar gjorde stunderna utanför bilen till en bättre upplevelse. När en sitter i en bil hela dagen och sen ska sova i densamma med begränsat utrymme då är det en enorm frihet att kunna gå och sitta som en vill. Framför en brasa på kvällen eller med solens värmande morgonstrålar.

bilsemester Europa sova i bilen
Här hade vi det minsann bra!

Ficklampa

Numer har väl de flesta en ficklampa på mobilen men för att förhöja kvalitén på upplevelsen av att sova i bilen ytterligare är ett tips att ha med en ficklampa som även kan hängas upp i taket

FM-sändare med blåtand och högtalare

Vi hade en bil av modellen äldre och pimpade den med en FM-sändare. Genom att hitta luckor i mellan de lokala radiovågorna och använda dess bluetooth så kunde vi spela vilken musik eller poddar som helst. Det funkade dock inte ultimat men värt ett försök. Vi hade också med oss en högtalare som gjorde kvällarna betydligt mysigare när ljudet är avsevärt bättre än genom mobiltelefonens högtalare.

Powerbank

Under dagtid går det ofta fint att ladda telefonen i bilens USB-uttag men om laddning behöv under natten är powerbanks en bra grej att ha.

bilsemester Europa sova i bilen
Provisorisk upphängning av mobiltelefon i taket på bilen för att kunna se lite talang-klipp

Andra tips för att förgylla livet i bil

Sova i säng som omväxling

Det krävs olika inställning och upplägg om en planerar att sova alla nätter i bilen eller bara vissa. Vi sov ungefär varannan natt i bilen och varannan i säng på hotell eller airbnb. Jag upplevde att detta både gjorde bil-livet charmigare och skönare när det var omväxling i boendeformen.

Bo på camping eller längs vägen

Det är en smaksak om en vill bo på campingar eller på diverse ytor som parkeringsfickor eller avstickare. Det senare är gratis och kan ge något mer spektakulära upplevelser utifrån plats medan det första är betydligt bekvämare och också säkrare.

bilsemester Europa sova i bilen
Här ser det trevligt ut på dagtid men när det är becksvart kan det bli aningen läskigare. Eller charmigare.
bilsemester Europa sova i bilen
Badkläder på tork på camping i Italien
bilsemester Europa sova i bilen
En del bor på campingen hela säsongen
bilsemester Europa sova i bilen
Ja några botaniserar verkligen in sig

Förberedelser vid läggdags för att sova i bilen

Planera för frukost

Att börja dagen med att inte veta vad eller vart en ska äta är inte optimalt. Vi såg till att köpa på oss kvällen innan alternativt att ha koll på vart frukost kan köpas i rimlig närhet.

bilsemester Europa sova i bilen
Frukost med kor som sällskap

Stänga av rörelsedetektorer

Vår första kväll när vi skulle sova i bilen var ett äventyr i sig. Rörelsedetektorerna aktiveras när bilen låses och larmet gick igång. Det tog sin tid innan vi fattade vad det var samt hur vi skulle inaktivera detta. Tips att kolla upp innan för en mer mjuk start på natten i bilen.

Gör toabehov på butiker

När vi inte visste exakt vart vi skulle sova eller satsade på att ställa oss längs vägen såg vi till att göra våra toa-behov på en butik eller mack strax innan läggdags. Borsta tänderna går ofta att göra ute i naturen.

bilsemester Europa sova i bilen
Tandborstning i det gröna

Sista prepp inför godnatt

Dra ned rutorna så det blir cirkulation på luften. Anpassa efter temperaturen utomhus. Placera bilen på strategisk plats så det inte blir gassande solsken ifall sovmorgon önskas. Om ni ska bo på plats med risk för mygg använd myggmedel på ytor där huden kommer synas eller sätt upp provisoriska myggnät för fönstren.

bilsemester Europa sova i bilen
Sista bestyren innan läggdags

Annat praktiskt om bilsemester

Utöver det praktiska finns det en hel del andra saker att tänka på för den som ska på bilsemester i Europa. Det gäller allt från att ha green card när du kör utanför EU/ESS-land till att betala vägtullar och ha rätt skattemärken på bilen. Här finns fler inlägg som jag skrivit på olika teman kring att köra bil i Europa

Här finns alla mina inlägg från vår bröllopsresa och bilsemester i Europa som dessa erfarenheter av att sova i bilen baseras på.

31 thoughts on “Bo och sova i bilen – praktiska tips för bilsemester i Europa”

 1. Vill börja med att tacka för inspirationen och berömma sidan! Vi ska ut och sova i bilen nu i helgen och jag hittade sidan när jag försökte googla på hur man ska kunna ha nervevade rutor när man sover utan att få in regn? Sist vi sov i bilen så tejpade vi plastpåsar utanför bilen över gliporna i fönstren vi hade öppna. Har ni någon bättre taktik? 🙂
  Tack på förhand!

  1. Hej Simon! Så roligt att mitt inlägg kan bidra så ni får en trevlig upplevelse av att sova i bilen – det är alltid spännande och mysigt tycker jag. Det beror ju lite på hur mycket det väntas regna, har inte sovit med någon större mängd regn så inte behövt vara kreativ. Har inte prövat några av dessa tips men du kan ju alltid testa att 1. Ställa upp bagageluckan lite med nån träkloss i botten eller pinne högst på sidan vid gångjärnen så den inte kan slå ihop helt 2. sätta upp en handduk så det andas lite men ändå skyddar mot duggregn och om det blir mycket rinner det förhoppningsvis av vid handdukens nederdel snarare än in i bilen 3. ta med nån typ av plastskiva som sätts fast på taket och gör att det blir som ett fönsterbläck fast på ovansidan som skyddar så det inte blir regndroppar allra närmast fönstret. Som sagt, oprövade tips. Återkom gärna om ni testar någon med en utvärdering om vad som var gångbart och vad som var verkningslöst. Ha så trevligt!

 2. Vilket bra inlägg, blev superinspirerad! Vi har likadan bil som vi tänkte köpa madrasser till, vilka mått hade ni på era och kan ni rekommendera dem? 🙂

  1. Hej Malin! Så roligt att kunna inspirera lite! Vi hade två bäddmadrasser, en 90 och en 160 som vi la på varandra, 90 underst. Inte för att de var perfekta mått för bilen utan för att det var de madrasser vi hade hemma. Det var dock bra att ha två, 90 i botten och 160 som även nådde upp lite längs väggen på bilen och gav en skön inramning, å andra sidan blir själva “sänggolvsytan” lite mindre när en del av väggen “äts upp” av madrass. Vet inte om detta make any sence… Hoppas detta är till hjälp och att ni får en hejdundrande trevlig bilsemester!

 3. Tack! Jag har funderat mycket över detta – gillar att kunna vara spontan, men samtidigt inte behöva känna stress över att inte hitta något bra och prisvärt boende i sista stund…

  1. Testa så får du utvärdera och se om den resformen är något för dig. Det har ju både sina för och nackdelar men charm och mysigt är två verkliga fördelar som jag gillar.

  1. Hej Sofie! Vi köpte en kylbag som gick att ladda både med ström när vi sov på vandrarhem/airbnb och med 12V-uttaget i bilen under körning när vi ville hålla saker kallt. Nackdel – den är rätt så tung och lite klumpig, fördel – det går att spara mat lite längre så att alla måltider inte måste ätas på restauranger.

 4. Åh vilken bra sida. I dessa coronatider har jag tänkt fara med barnen och campa i bilen i skogarna i norra Norrland. Måste klura på tillfälliga myggnät till bilen:) samt ska jag ta med mig mitt stormkök för matlagning. Mitt mål är att undvika butiker osv i största möjliga mån. Bara för att fylla på vatten. Duscha och så får bli i någon sjö. Vi lär lukta f*n innan vi är hemma haha:)

  1. Man skulle kunna ta ett myggnät till dubbelsäng. Hänga upp på kvällen ute evt. Sen under natten burde man kunna lägga det över bilen? Bara en tanke 😊 jag funderar med på en tripp. Dock är jag ensam med mina 2 små vovvar. Men tror det går bra ändån 😊

 5. Tack
  Jag gjorde 2019 en Sverigeresa precis som eran
  50/50 sovandes i bil eller utomhus tält och vindskydd
  Jag såg verkligen Sverige 🤩 jag är så supernöjd
  Min tanke var att börja beta av länder utanför liknandes min Sverigeresa sen 2020 och framåt…..
  Ja det sket ju sig pga av ett virus 🤣 jag fortsätter kuska runt i Sverige, har som mål kanske nån helg eller två i Danmark

  Ja jag drömmer om utlandet än

  Men älskar bilcamping, minicamper, bobil.

  1. Hej Linda! Så roligt att höra om en annan som också fallit för upplägget med att bo i bil och se sig om på det sättet. Finns ju en del att upptäcka både inom och utanför Sverige

 6. Det var bra tips tror jag. Jag kanske testar. Funderar att ta en helg först och “prova ut” vad jag behöver, samt få in lite rutin. Jag har dock ingen Kombi så jag får väl sova på diagonalen. Funderar på att ta med mig något som tjuter högt om det skulle komma oönskade djur. Tack så mycket för tipsen.

  1. Hej Veronica. Det kan nog vara olika men gissningsvis snarare husbil än tält eftersom det delvis kan handla om tillgänglighet att ta sig till platsen till fot eller med bil. Säg att du kommer med bil i receptionen så löser dom resten. Lycka till!

 7. Hej!
  Jag försökte sova i min XC60 och deaktivera larmet till reducerat nivå men när jag låser dörrarna inifrån så försvann deaktiveringen och larmljus blinkar. Innebära att jag inte kan sova i ett låst bil. Skrämmande att sova i olåst bil någonstans då det känns otrygg.

  1. Hej Janine. Ja det är såklart lite obehagligt. Jag tror dock att den som vill komma in i en bil gör det oavsett om den är låst eller inte. Att sova på campingar kanske skulle kännas bättre med de förutsättningar du har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.