VI SKA ÅKA TILL VIETNAM. I FEM MÅNADER!!

Posted on

Alltså det här är jag så glad för att jag tror att jag spricker!! Vi ska spendera fem månader i Vietnam. Fattar ni? Vietnam <3 <3 <3

Vi ska till Vietnam!

Jag känner att versaler är nödvändigt. Det här är något jag sett fram emot i åratal. I fem månader ska vi bo och leva i Vietnam. Ett spännande och annorlunda land med mat från himmelriket och värme och ljus under Sveriges mörkaste period. Jag var vi Vietnam 2005, vilket alltså blir på pricken 15 år när vi åker dit hösten 2020. Alla bilder i detta inlägg är från den resan.

Ser fram emot strandhäng och sköna dagar

Vara föräldraledig utomlands

I många år har jag velat att en del av föräldraledigheten ska spenderas utomlands. Nyttja den oerhörda lyxen som vi har i Sverige (alltså möjligheten att spendera lång tid med våra små barn) och resa iväg med den lilla familjen.

Sedan vi blev gravida och började prata om hur vi ville fördela föräldraledigheten har jag haft några saker väldigt högt upp på min lista:

  1. Jag vill att vi delar lika.
  2. Jag vill inte bara få vara hemma under barnets första 6-8-10 månader. Jag vill också vara ledig när det blir roligt och inte bara mysigt.
  3. Jag vill ge oss möjlighet att resa långt och länge.

Nu kommer alltså alla tre mål bli uppfyllda. Någon gång under november 2020 till mars 2021 kommer vi bo utomlands. YEEEY!!

Linda back in the days. Här med Linh som jag hoppas få träffa igen.

Pirret att bestämma sig

Även om jag och Erik varit överens länge om att vi ska försöka komma iväg så var det inte förrän vi för ett par veckor sedan satt i sängen och skakade hand på att vi drar till Vietnam som den totala lyckan infann sig. Tacksam över att vi fått ett barn som just nu inte verkar ha några hinder för att kunna befinna sig så långt ifrån Sverige.

Innan vi visste vad det är för barn som skulle komma ut och innan vi visste hur vi själva skulle känna att bli föräldrar så har det varit ganska svårt att bli riktigt konkret. Men nu, är tassarna skakade och det går inte en vecka utan att vi bubblar om hur vi kan spendera vår tid.

Förslagslistan som slutade i Vietnam

Vi har pratat om många olika alternativ. Medan Erik har varit mer inställd på att bo på ett ställe under hela perioden för att komma in i lokalsamhället och skapa en vardag har jag hellre velat åka runt till många olika platser och vara på resande fot i bokstavlig bemärkelse.

Det har funnits många länder och typer av resor på vår förslagslista. Bland annat husbila oss runt i Spanien och Portugal eller bila omkring i USA. En mer vild idé vi haft var att köra från Stockholm till Vietnam. Igenom Europa, Turkiet, Iran, Pakistan, Indien och sedan Sydostasien för att sluta upp i Vietnam. Hela resan i en gigantisk, megastark och säker husbil med satellittelefon och hela kittet. Kanske köra tillbaka längs transsibiriska järnvägen. Även om jag är sjukt sugen på den galna resan så är den något för avancerad och riskabel för min smak även om jag sällan brukar banga.

Det vi till slut landat i innebär alltså mindre förflyttning än vad jag först hade drömt om men tiden kommer spenderas i det land jag helst av allt vill testa att bo i. Tillsammans har vi vridit och vänt på våra olika viljor och till slut landat i det här upplägget. Vi är båda mycket nöjda och skickar inspirerande länkar både hit och dit till varandra.

Hanoi, Vietnams huvudstad med gator där allt kan ske
Maten! Hoppas få lära mig laga riktigt god mat och lära känna folk så vi kan sitta på någons golv och dela på godheterna.

Fortsättning följer

Varför det till slut blev Vietnam, och alla anledningar till det, ska jag återkomma till i ett kommande inlägg. Jag ser fram emot att dela med mig om alla tankar, känslor och praktiska förberedelser inför detta äventyr. Och sedan såklart skriva inlägg direkt från andra sidan jorden!

Jag är så glad att jag har den här bloggen som kommer få mig att dokumentera det vi är med om men också få dela resan med alla er som läser. Minnen kan vara starka på egen hand, men att dela dem fysiskt eller digitalt ger en extra dimension. Så tack till dig som läser och följer den här bloggen, du ska veta att jag är riktigt glad för att just du läser det här! <3

14 thoughts on “VI SKA ÅKA TILL VIETNAM. I FEM MÅNADER!!”

  1. Helt rätt! Utforska Vietnam, Laos och Kambodja genom kortare resor om äventyrslustan blir för stark. Sen åker ni hem till Vardagsvietnam igen! Ska bli kul att följa er. Både vardagen och de små och stora äventyr ni kommer uppleva under tiden ni lär känna Vietnam.

  2. Bra val! Vi vara borta 6 resp 3 månader under våra föräldraledigheter och det var bland det bästa val vi gjort för vår familj. Vi hade en bas (Klong Heang, Thailand) där det blev en vardag men sen gjorde vi många avstickar så resaruntlusten stillades också. Ser fram emot att följa er!

  3. Gud så härligt! Ångrar fortfarande att vi inte tog möjligheten att vara borta längre när vi hade föräldraledighet kvar. Dock är det ju lite pusslande – vi kunde exempelvis inte ta föräldraledigt samtidigt på ”min tid” och tjänstledighet var inte möjligt heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *