10 tips om att hyra och köra bil på Balkan

Posted on

Hyra och köra bil på Balkan kräver sin efterforskning. Här har jag samlat mina bästa tips för en lyckad roadtrip längs Balkanhalvöns dramatiska landskap med bilen som din bästa vän. 

10 tips om att hyra och köra bil på Balkan

Med 20 dagar genom sex länder, ett gäng misstag/lärdomar finns det många tips jag gärna delar med dig av så att din Balkanroadtrip blir minst lika härlig som min. Här är tio tips för att hyra och köra bil på Balkan.

Hyra bil på Balkan

1. Välj rätt bil

En liten bil är lätt att köra i städerna och smidig att parkera. Den är billig i drift och ofta billigare att hyra. En större bil är å anda sidan ofta starkare och säkrare. Liten bil är lättare att köra i smala hårnålskurvor vid möte, men å andra sidan svagare i branta backar. Större bil är oftast bekvämare att köra högre hastigheter på motorväg. Fundera på vilket typ av körning du ska göra mest och boka bil efter det. Personligen har jag både älskat och förbarmat mig över vår lilla Volkswagen polo.

hyra bil balkan
Billigast men inte starkast i klassen

2. Skaffa en försäkring som täcker självrisken

Ex erbjuder norwegian detta för den som bokar och betalar med deras VISA-kort. Detta inte bara för att det eliminerar risken att tömma reskassan utan även för att jag tror att vi alla kör säkrare när vi inte stressar upp oss över en eventuell skråma.

3. Betala green-card in i alla länder

Se till att betala ”inträdesavgiften” in i alla länder när du hämtar ut bilen så att alla papper är i ordning. Då kommer gränspasseringen snabbare och du kan lita på att alla papper är i ordning. Det kostade 40 euro/land och då spelade det ingen roll hur många gånger jag åkte fram och tillbaka mellan länderna.

köra bil med utsikt på balkan
Vem vill missa en sekund av den här naturen för att en är fast i en passkontroll? Pax inte jag. Montenegro.

Köra bil på Balkan

4. Ta inte ansvar för alla

Kör självklart säkert men du behöver inte stressa upp dig för att du väljer att stanna i ett hörn eller på refug för att kolla kartan eller checka in på hotellet. På med varningsblinkers och andas lugnt. Det är ok att skarva långt ifrån vad du skulle göra i Sverige, alla andra gör det. Kom ihåg att välja glädje!

5. Chilla i ditt tempo

Du kör så snabbt som du känner dig bekväm med så får de som ligger i baken träna på sin mindfullness.

köra bil på balkan, albanien
När vägen inte känns toppenlätt att köra på, då är det okej att sakta ned tempot även om albanerna kan vägen utan och innan

6. Ha alltid med dig snacks och vatten

Du vet aldrig om du blir stående, hur långt det är till nästa bensinmack, om det finns möjlighet att betala med kort, hur lång väntan det blir vid gränsen och så vidare. En blir också hungrigare vad än tror i en bil så hamstra på.

snacks på roadtrip
Frukt är utmärkt snacks och dessutom extra smakrikt jämfört med hemma

Hitta på Balkan

7. Lär dig namnen på de orter du ska till på olika språk

Vid flera tillfällen så stod det först både engelska och makedoniska eller albanska för att på nästa skylt bara ha på det lokala språket. Då hade det varit bra om jag registrerat vad måldestinationen hette för att inte vara beroende av engelska skyltat.

Bra att registrera de lokala namnen och inte förlita sig på att engelskan följer med på alla skyltar. Bild snodd från wikipedia eftersom jag fokuserade på att köra bil och kolla på vägen, inte fota skyltar.

8. Spara kartor offline

Det här som jag tidigare skrivit ett helt inlägg om är nog ett av mina bästa tips. Stjärnmarkera dit du vill och spara google maps offline så är du garanterad att alltid se alla småvägar och ha koll på vart du själv är.

9. Lita på skyltar före google-kartan

Vid flera tillfälle sa maps att jag kunde ta en avfart som inte fanns eller en kortare väg när skyltar visade något annat. Jag upplevde att skyltarna hade rätt mer ofta än maps. Mest rätt har dock lokalbefolkningen så det är den säkraste källan.

Karta hyra bil
Hur roadtrippade man ens innan gps och mobil fanns? Måste varit så mycket mer spännande

10. Nåla fast din parkeringsplats

Jag som har det sämsta lokalsinnet hade haft god hjälp av google maps funktion ”Ange som parkeringsplats”. När du står vid bilen, tryck på den blå gps-pricken och välj Ange som parkeringsplats. Så mycket smartare än att printscreena som jag gjorde hela resan.

Har du några ultimata biltips att dela med dig av från Balkan eller andra ställen runt om i världen?

Alla inlägg från min tre veckor långa roadtrip i Balkan finns under taggen Balkanroadtrip.

9 thoughts on “10 tips om att hyra och köra bil på Balkan”

 1. Kan tala om att roadtrippa utan gps och offlinekartor på mobilen är väldigt spännande! Det har numera blivit lite av en sport för oss att inte använda gps när vi är ute och kör, dock händer det ibland att vi använder oss av någon vägbeskrivning á la ”hitta.se” som ändå aldrig fungerar. I Balkan körde vi efter vägskyltar och hamnade rätt hela tiden. I Toscana förra sommaren blev det en liten omväg på sisådär 20 mil innan vi hittade vår lilla lantgård, men det gjorde absolut inte det minsta, Toscana är underbart vackert och vi fick verkligen se en hel del 🙂 Dock blir det faktiskt gps när vi ska roadtrippa i USA nästa sommar, schemat är lite för tajt för att chansa.

 2. Jag har tänkt köra bil från Sverige till Albanien i höst och hittade i planerandet till din sida. Väldigt trevligt och positivt presenterat! Kunnigt också!
  Jag har numera bara ett resmål och det är Albanien. Ju mer man lär sig desto mer vill man veta… Har haft med mig en liten grupp turister dit i maj, min 5:e resa dit var det. På den 7:e tänkte jag prova att ha min egen bil istället för att hyra och då slippa hela grejen med flyg och allt runt det.
  Själva körningen i Albanien och Makedonien kan vara riktigt kul på mellanstora kurviga och backiga vägar, oftast utan mycket trafik, men i regnväder är det värre, då man inte ser hur djupa skadorna i asfalten är och man måste krypköra över.
  Räknar med att få köra genom för mig både kända och okända europeiska länder, och få se mer av Balkan, men målet Albanien är ju känt, som ett riktigt favoritland.
  Kanske har någon tips för bilresan ner?

  1. Tack Ingrid för fina ord och pepp. Du verkar ha betydligt bättre koll på omgivningarna än mig om du varit där så många gånger. Det finns ett gäng inlägg du kan välja och vraka kring hela min Balkanresa som varade i tre veckor genom sex länder. Min absoluta favorit var Slovenien så där skulle jag köra lite extra och stanna om du har tid. Annars gillade jag Zadar i Kroatien och Dobrota i Montenegro. I Albanien tyckte jag att Theth var helt fantastiskt. och Llogorapasset men det har du väl redan kört förbi antar jag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *