Weekendplanering – steg för steg

Posted on

Bern, Birmingham eller Boston – ska du åka till en helt ny stad men vet inte hur du ska få koll på allt du vill göra? Lugn, jag har svaret för en vattentät weekendplanering och ditt bästa verktyg kommer vara stjärnorna i Google maps.

Alla är olika. Vissa vill förbereda i detalj, vissa vill ta det mer som det kommer. Jag själv är mer lagd åt det förberedande hållet. Jag inbillar mig att jag då får ut maximalt av själva resan. Risken att missa något minimeras och det är lätt att prioritera om inte allt hinns med.

Jag har nyligen gjort en weekendplanering inför Warszawaresan med en vän och har följt dessa steg för att (enligt mig själv) vara optimalt förberedd utifrån mina egna önskemål. Här följer en enkel steg-för-steg-guide till dig som ska resa till en helt ny stad.

Weekendplanering

1. Lista ut vart centrum är

Jag brukar använda hotels.com för att identifiera stadens mittpunkt i en helt okänd stad. Kryssa i att du vill ha ett hotell med 0 km till centrum och se vart de föreslår ett hotell och utgå från det.

2. Läsa på i tre enkla steg

A) Läs wikipediasidan om staden du ska åka till för att få en överblick och en hum om kontexten.
B) Sök och läs relevanta artiklar på Vagabond.se.
C) Läs inlägg från resebloggare som varit där. Bläddra till exempel igenom mitt resebloggsbibliotek. Alla som finns länkade där har varit på bra många fler ställen än de är experter på.

3. Skapa en lista

Använd anteckningar, wunderlist (som även går att dela med andra), post-it-lappar eller annan form som passar dig och skriv ned allt du kommer över som skulle kunna vara intressant för dig att se, uppleva eller göra.

4. Stjärnmarkera i Google maps

Skriv in all ställen du vill besöka i Google maps och spara dem som stjärnor. (Ja, det finns såklart andra appar som funkar lika bra eller bättre)

5. Spara kartan i offlineläge

Ladda ned kartan för just den stad du ska besöka, på så sätt kommer du alltid åt kartan och kan alltid lista ut vart du är med din GPS oavsett wifi.

2016-07-17 19.22.23  2016-07-17 19.21.10  2016-07-17 19.19.46

6. Hitta kluster och promenadstråk

Gå igenom kartan och se vilka saker som enklast kan kombineras med varandra.

7. Packa väskan

Stoppa ned din smartphone, annars faller planeringen ovan och
kom ihåg att titta upp från mobilen. Själva resan utspelar sig nämligen inte i mobilen, den är bara ett hjälpmedel!

För mig är planerandet en del av nöjet, att få visualisera och drömma. Att förbereda mig är mitt sätt att skapa ett lugn inombords och förutsättningar för att våga gå utanför den tänka rutten. När du har koll på staden är det lätt att byta riktning om det dyker upp något mer intressant längs vägen. Jag gillar att planera men följer sällan planen till punkt och pricka, då tycker jag att charmen med att resa faller. Att däremot alltid kunna hitta tillbaka till den planerade vägen och jakten på att plocka stjärnor tycker jag är en bra trygghet.

10 thoughts on “Weekendplanering – steg för steg”

  1. Otroligt bra tips! Det där med att lägga in stjärnor i Google Maps har jag ännu inte testat. Däremot brukar jag ta reda på vad som finns i olika stadsdelar, så kan jag utforska en stadsdel i taget. Har jag då till exempel markerat flera tänkbara restauranger där, kan jag spontant ta den jag känner för just då. 🙂

    1. Det är ju klockrent och går att hålla ordning på genom att stjärnmarkera fler ställen än vad du kommer hinna äta på och sen välja utifrån den du helt enkelt är närmast när du blir hungrig.

  2. Jag gillar att du poängterar att du gillar att planera men inte nödvändigtvis följer till punkt och pricka… Jag tror att jag skulle kunna göra mer research innan jag besöker nya platser, utan att för den sakens skull förlora det spontana i det hela. Men av någon anledning gillar jag att bara dyka upp någonstans och inte ha en aning om vad man ska se…

    1. Där är ju alla olika, finns inget rätt och fel, gäller bara att hitta det som funkar bäst för en själv. Vill man inte planera så gör inte det. Det kan ge nog så mycket upplevelse att bara göra det som faller en in, då upptäcker man ju massa saker som inte står i böckerna eller i bloggarna. Så kör hårt!

    1. Tack Wilda, kul att den kan komma till användning. Gjorde faktiskt samma sak igen nu när jag ska till Österlen på roadtrip.

    1. Bra grej och verkligen något underskattat. Dessutom min bästa säkerhetsåtgärd att veta att jag alltid kan ta reda exakt vart jag är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *