6 fördomar om Warszawa

Posted on

Är Warszawa en tråkig stad bestående av betongbyggnader och enformig mat? Är verkligen allt sådär superbilligt så det går att bada i lyx och är det omöjligt att få tag i något gott alkoholfritt? Efter tre dagar i Warszawa har jag breddat min bild av staden och några av mina fördomar har bekräftats medan andra har dementerats kraftfullt.

Många gånger när jag åker till ett nytt ställe har jag antingen skyhöga förväntningar eller så är jag relativt nollställd med dålig koll om vad jag har att vänta mig. Polen ligger tillräckligt nära för att jag ska ha hunnit skapa ett antal fördomar om landet, även efter min weekendplanering och resebloggsresearch. Här är de fördomar jag listade för mig själv innan jag åkte.

1. Allt är jättebilligt

Stämmer. Efter tre dagar i Warszawa kan jag konstatera att priset är mellan tre och fyra gånger lägre än i Sverige. Totalt blev inte resan så mycket billigare än andra weekendresor jag gjort men då har vi å andra sidan lyxat till det ordentligt. Några prisexempel:

 • En resa med tunnelbanan 8 kronor
 • Glass mellan 10 och 25 kronor
 • Vanliga måltider med två rätter 80-100 kr
 • Supervälgjord manikyr 200 kronor
 • Lyxmiddag, sex rätter och dryck på Michelinrestaurang 400 kr
 • Fyrstjärnigt stort dubbelrum i tre nätter 1400 kronor

IMG_1191
Lyxmiddagen intogs här på Belvedere.

IMG_1357Lisa piffar till sina naglar

2. Betongtung stad med tråkig arkitektur där allt ser likadant ut

Stämmer inte. Eftersom Warszawa blev nästan helt sönderbombat under andra världskriget väntade jag mig att allt skulle vara uppbyggt under samma epok under den tiden då Sovjets inflytande över landet var mycket stort. Visst finns det hus och delar av staden som är enformig och trist men intrycket överlag är att det är en varierande arkitektur. Det finns allt ifrån sorgliga betonghus med grå puts till blanka skyskrapor och en oerhört vacker och färgrik gamla stan. För att inte tala om de ljuvliga parkerna som bryter av och är en härlig kontrast till alla byggnader.

IMG_1129
Så här trodde jag alla byggnader skulle se ut

IMG_1069
Ibland blir kontrasterna väldigt tydliga som här…

IMG_1066
…eller här, överdådigt kulturhus a la kommunism och hypermodern skyskrapa. 

IMG_1179
Lazienki parken som var värd fler än ett besök.

3. Dåligt alkoholfritt utbud

Stämmer delvis. Jag hade räknat med att det på sin höjd skulle gå att få en artificiell juice eller läsk men vi har faktiskt fått både en och två bra alkoholfria drinkar. Färskpressad juice har alltid gått att beställa och på ett ställe fanns en alkoholfri öl. Något alkoholfritt vin har vi tyvärr inte mött så de har inte kommit riktigt så långt som Sverige men ändå bättre än jag väntat mig.

IMG_1204
Lisa smuttar på en lemonad.

4. Smutsigt

Stämmer inte. Vi såg färre fimpar än i Sverige och tunnelbanan var superfräsch. Jag upplevde inte att det var dammigt, ingrott eller skräpigt någonstans faktiskt. Tumme upp för det.

IMG_1331
Tunnelbanan blänker. Lika fräsch perrong som tåg. 

5. Smaklös mat

Stämmer delvis. Jag hade väntat mig opersonlig husmanskost utan kryddor. Den traditionellt polska maten vi åt var rätt tråkig, smaksensationen uteblev men den andra maten, som inte var uttalad traditionell polsk mat, har varit riktigt bra för att inte tala om allt gottis vi ätit. Vegoburrito, fräscha sallader, granolafrukost och chochomania. Det blir ett eget inlägg om all fantastisk mat vi stoppat i oss.

IMG_1126
Färsk frukt med choklad. Som sagt, maten får ett eget inlägg för den var smaskens.

6. Ryssvärme

Stämmer inte. När jag sa att jag skulle till Warszawa i mitten av juli var det några som höjde på ögonbrynen och trodde jag skulle smälta bort. Det har jag inte gjort. Det har varit alldeles lagom, som svensk riktigt bra sommar. Skuggan har svalkat vid behov och solen har värmt men inte stekt sönder. Toppbetyg till vädret med andra ord.

IMG_1097Lisa matchar kläder med byggnaderna. Den här bilden är tänkt att symbolisera att det var molnigt, oklart om jag lyckas visa det. Tur det finns förklarande bildtexter. 

Sammanfattningsvis så var det bara en av sex fördomar som stämde (att det är billigt) och det är ju en ganska trevlig sådan, resten är delvis eller helt motbevisade. Har du några fördomar om Polen eller annat valfritt land som du behöver pröva eller redan prövat som överraskat dig?

 

 

8 thoughts on “6 fördomar om Warszawa”

 1. Kul inlägg! Jag har dock aldrig hört fördomen att de skulle vara så varmt? Själv brukar jag tänka att Polen ligger någon/några grader över Sverige och att sommarvädret är lite osäkert… Vi åker förresten till Polen på söndag! 🙂

  1. Alla fördomar är väl olika starka o den kanske var den svagaste även för mig men jag hade väntat mig lite mer kvav känsla. Kul med Polen för er, vart bär det av?

 2. Kul vinkel på inlägget:-) Och kul att du också gillade Warszawa! Ryssvärmen har jag också fått för mig att man ska undvika, men skönt att höra att det ändå funkar i juli.

  1. Tack Sofia, kul att du gillade den. Ja det där med ryssvärmen tål ju att undersökas mer, mina fyra dagar kan knappast anses helt representativa.

 3. Härligt med lite spräckta fördomar! 🙂 Är lite sugen på Warszawa efter att så många bloggat om det, men tycker de andra mest visat bilder på skyskrapor vilket inte lockar mig så värst, men nu visade du ju att det finns mysigare kvarter också 🙂

  1. Skyskraporna är en väldigt begränsad del av Warszawa och de jag hittade var på ett och samma ställe så då är det bara att låta bli att vara i det området. Där finns så mycket mer än så. Kommer snart ett inlägg med tips om 10 ställen att käka på.

 4. Läste det här inlägget nu – roligt att du diskuterar fördomarna.
  Jag gillade också Warszawa som jag hade chansen att besöka i våras då en kompis var där och jobbade. Det var betydligt grönare än man skulle kunna tro – och så mycket god mat jag åt (inte polsk men ändå)! En av de bästa måltiderna var den här brunchen, också pga så mysig: http://jennifersandstrom.se/2016/06/18/charlotte-menora-warszawas-basta-brunch/

  1. Så bra att du oxå hade det bra i Warszawa, nu är vi många som haft den upplevelsen så hoppas att staden får många besök framöver! På det stället du refererar till åt jag frukost och inom nån vecka kommer det ett inlägg om mat/fika vi åt i Warszawa då det finns fler än ett ställe jag vill rekommendera. Kul att du oxå gillade det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *