Solligan och Sommarsverige

Posted on

Inlägget är skrivit i samarbete med Zmarta

Jag ser fram emot att upptäcka mer av Sommarsverige. När solen skiner så glassen smälter behöver vi inte åka utomlands för att få till både bränna och tropisk värme. Det finns alldeles i närheten. Det gäller bara att välja en solsäker stad och befinna sig vid rätt plats vid rätt tidpunkt!

Många, men inte alla, vill ha en solfylld sommar för att de ska vara nöjda och soltimmar och solgaranti tycks vara många svenska städers vassaste marknadsföring. Karlstad har till exempel valt en sol som kommunsymbol och de lever faktiskt upp till sitt varumärke eftersom de ofta hamnar på topp tio av de soligaste städerna i Sverige. SVT:s solligan har de senaste åren omväxlande vunnits av Visby, Luleå och Ölands norra udde. 2015 tog Karlskrona hem förstaplatsen för första gången. Enligt Zmartas sommarstadsindex får du billigast solchanser i Piteå. Där är det ljusa långa nätterna, oftast molnfri himmel och det är dessutom relativt billigt att vara där, 104 kr/grad för att vara exakt.

2015-vecka-for-vecka-jpg
SVT:s Solligan från 2015

Planerad södra-Sverige-roadtrip

De kommande dagarna ska jag och Erik göra något vi är riktigt bra på: Vi ska åka på en effektiv roadtrip. Den här gången blir det varken Nya Zeeland eller USA:s västkust, istället blir det Sveriges östkust söderut. Kanske ett stopp i Kalmar eller en sväng på Öland, förhoppningsvis hälsa på Annikas vackra Karlskrona och Sturkö för att sedan komma ned till målet: Österlen. Jag vill dricka äppelmust och njuta av skånska slätter. Besöka Kiviks museum och doppa tårna i havet. Allt inom loppet av fem dagar. Jag har turistat förvånansvärt lite i mitt eget land med tanke på hur många resdagar jag haft. Känns riktigt roligt att upptäcka mer av vårt fantastiska Sverige.

Svenska städer i Sommarsverige

Jag skulle behöva bli bättre på att uppleva min egen stad som sommarstad, Stockholm är ju så oerhört vacker och efter Att resa poddens hyllning till Stockholm älskar jag min stad lite till. Framöver ser jag även fram emot att åka hemhem till Umeå och uppleva den staden ur en resebloggares ögon. Här om veckan var jag i Norrköping och det slår mig gång på gång att den staden är väldigt trevlig. Jag älskar deras kaktuspark och vattnet som däms upp och släpps på genom staden skapar liv och rörelse. De håller på att rusta upp deras industriområde så där tror jag det kommer bli stora förändringar framöver.

IMG_0854
Imponerande och värt ett besök i sig. Passeras från tågstationen in till stan.

IMG_0864
Ett av flera skapade vattenfall i Norrköping. Passade på att testa olika inställningar med min nya kamera…

Jag testade att göra jämförelsesajten Zmartas enkla sommarstadstest och fick överraskande nog Tylösand som den sommarort som enligt dem passar mig bäst. Kanske blir det en roadtrip nästa sommar längs västkusten med stopp i Tylösand, Falkenberg och Varberg, Göteborg (för att äta Lejonet & Björnenglass) och sen vidare upp till Smögen?

 

4 thoughts on “Solligan och Sommarsverige”

  1. Kul grej med ett index med frågor- man kan ju verkligen hitta ställen man annars inte hade kommit på att åka till. Fast synd att Zmarta har så få orter med på sitt index, och jag “faller ur” redan på första frågan eftersom ingetdera av de två alternativen är viktigt för mig när jag väljer semester 🙂

    1. Det finns sannerligen utvecklingspotential för indexet vilket de kanske jobbar vidare med i framtiden men det är ju ett kul sätt att hitta några nya ställen och faktiskt tänka efter själv vad som är viktigt för mig. 🙂

  2. Åh jäklar vilken fin bild med vattenfallet! Jag är i Motala just nu och hjälp så fina stränder de har här och värmen är det inget fel på heller. Underbart!

    1. Tack Wilda! Jag övar och övar, kanske ska komma på fotoworkshop hos dig någon dag 🙂
      Motala har jag inte varit i, det får kanske bli nästa sommars resmål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.