Möjligheter och utmaningar med 14 olika reseformer

Posted on

Olika reseformer och sällskap skapar en rad möjligheter och utmaningar för att resa medvetet. Här är 14 olika sätt att resa på.

Reseformer och dess möjligheter och utmaningar

Möjligheter och utmaningar skulle kunna översättas till fördelar och nackdelar men eftersom inget är förutbestämt och allt beror på hur vi agerar så är möjligheter och utmaningar bättre ord. De möjligheter och utmaningar du ser med de olika reseformerna kan ju vara helt andra än de jag listat – problematisera och komplettera gärna utifrån hur du ser på saken.

Affärsresa

Möjlighet

Föregå med gott exempel, skapa samtalsämnen med oliksinnade, ta vara på möjligheten som själva resan ger med närheten till exempel med lokalbefolkningen genom kollegorna eller partners på destinationen.

Utmaning

Grupptryck som kan bli destruktivt eller långt ifrån där du vill befinna dig. Begränsad i hur du kan styra val av destination, transportmedel, boende, matställen osv.

Bilsemester

Möjlighet

Frihet i att kunna lägga upp rutt som du önskar och flexibelt att anpassa utifrån förutsättningar längs vägen. Förflyttningen i sig är en del av resan. Ha all packning tillgänglig vart du än befinner dig. Lästips: Bo och sova i bilen

Utmaning

Beroende på bil ingår det en del utsläpp. Kräver att alltid minst en person är vaken, att ni hittar och betalar för parkeringsplats.

Bäddad och klar, redo att sovas i

Charter

Möjlighet

Bekvämt med resa och boende i ett, bra för den mer osäkra/ovana resenären som vill lita på att det finns personal att kommunicera med och ett upplägg för resan.

Utmaning

Många charterresor är all-inclusive, vilket har många baksidor. Här har jag skrivit mer om All inclusive och vad problemet är.

En av ganska få charterresor jag gjort senaste 10 åren

Gruppresa

Möjlighet

Lär känna nya personer utifrån något som förenar er, att resa ihop. Finns ofta kunniga guider som förmerar resan och möjlighet att resa nära det lokala.

Utmaning

Kan inte styra över allt själv och behöver ibland kompromissa med en grupp du själv inte känner. Kan finnas personer som går dig på nerverna.

Kompisgäng

Möjlighet

Göra saker du själv inte skulle kommit på, öva på att bli en ja-sägare. Mångas olika perspektiv och möjlighet att hjälpa varandra att ta medvetna beslut om det är en uttalad målbild.

Utmaning

Beroende på hur väl vännerna känner varandra kan gruppen glida iväg och gör saker i osund riktning som kanske inte var planerat eller önskvärt enligt dig själv.

Kärlekspar

Möjlighet

Utvecklas i er relation utifrån de situationer ni hamnar i under resan, reflektera tillsammans för att lära känna er själva och varandra bättre.

Utmaning

Att resa kan vara påfrestande för alla sällskap. Ni måste inte göra allt tillsammans på en resa, särskilt inte om den är av det längre slaget. Egentid kan behövas. Risk att hamna i oönskade könsroller när allt är nytt och lite ovant.

Fin resa i Sverige. Foto av Annika Myhre

Långresa

Möjlighet

Att justera sin inställning succesivt när miljöombytet är långvarigt över tid. Reflektera över hur du själv anpassas och förändras.

Utmaning

Kräver ofta flyg om det är till andra kontinenter. Risk för hemlängtan, kulturkrockar och tropiska sjukdomar eller annorlunda mat när du reser långt ifrån vardagen hemma.

Långsam resa

Möjlighet

Sänka tempot, resa på djupet för att förstå andra människor och kulturer. Chans att ta in fler intryck från samma plats när du inte ska hinna iväg vidare till nästa resmål.

Utmaning

Bli uttråkad eller att inte kunna komma ned i tempot som passar för den typen av resa.

Resa i Sverige

Möjlighet

Upptäcka vårt fantastiska land, stötta småföretagare och gynna landsbygdsturism. Troligen lågt klimatavtryck och chans att uppleva vår natur och aktivitetsfyllda städer.

Utmaning

Ger inte samma miljöombyte och kulturutbyte.

Svensk östkust i söder

Segla

Möjlighet

Miljövänligt och stillsamt. Ger sammanhållning i gruppen och möjlighet att anpassas till den nivå som önskas, allt ifrån insjö, Göta kanal, skärgård eller korsa atlanten.

Utmaning

Kräver vissa seglarkunskaper om du inte seglar med kunnig personal. Sjösjuka kan förstöra en hel resa. Väderberoende reseform.

Släktresa

Möjlighet

Investering i relationer som är viktiga. Chans att dela på ansvaret över eventuella barn och möjlighet att dela upp sig i olika grupper om det finns flera olika önskemål kring aktiviteter.

Utmaning

Maktförhållanden inom gruppen, vem bestämmer och vem tas det hänsyn till. Gäller både barn och vuxna.

Min ursprungsfamilj med diverse kompanjoner i Portugal

Soloresa

Möjlighet

Vara öppensinnad inför destinationen när inget resesällskap kan ta uppmärksamhet. Stor chans att träffa andra resenärer från andra länder eller lokalbefolkning att bonda med.

Utmaning

Ingen att bolla svåra situationer med och ingen att resonera med kring saker som verkar konstigt eller svårt att förstå.

Min första resa på egen hand, några dagar i Sri lanka efter en konferens

Tågluff

Möjlighet

Miljövänligt jämfört med många andra transportmedel, ger möjlighet att se stora delar av landskap, kan vila upp dig under förflyttning. Flexibel reseform för den med inter rail-kort.

Utmaning

Kräver flexibilitet om övergångar missas, tåg kan vara fullbokade eller platsbiljetten kan vara dyra.

Weekend

Möjlighet

Få en intensiv dos av staden under kort tid. Kan göras i Sverige, särskilt för de lite kortare weekendresorna om två-tre dagar. Finns även flera andra destinationer utanför Sverige som många kan nå med tåg om du har fyra-fem dagar på dig.

Utmaning

Många av de något mer långväga destinationerna inom Europa är svåra att nå med tåg inom rimlig tid. Svårt att få en djupgående bild av ett land eller stad under bara några dagar. Risk för att springa runt och bocka av sevärdheter du själv kanske inte bryr dig om.

Vackra Zagreb i Kroatien

Jag har testat många av ovan och gillar variationen och möjligheterna som varje reseform ger. Jag har kvar gruppresa, långsam resa, segla och tågluff.

Vilka av dessa reseformer har du testat?

2 thoughts on “Möjligheter och utmaningar med 14 olika reseformer”

  1. Har testat flera men långresa, charter, segling och tågluff står fortfarande som ogjorda. Sörjer inte det nämnvärt (förutom segling, det hade varit kul att pröva!). Tågluff skulle jag nog kanske vilja testa men hellre någon specifik rutt med nattåg i så fall med de bekvämligheter som en sån resa kan ge. Har inget större behov av att backpacka mig runt. 🙂

    1. Intressant att få lära känna ditt resande på detta sätt! Segling vill jag också pröva, och tågluff men jag tror jag har en romantiserad bild av det och kanske snarare se över nattågsalternativet, det är helt klart intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *