Utflykter längs väg 92 – Konstvägen i Västerbotten

Posted on

Längst konstvägen i Västerbotten finns det gott om utflykter, inte minst i närheten av Umeå, det område jag utforskat mest. Varsågod: Riksväg 92

Jag fortsätter min miniserie om att göra en bilsemester i Västerbotten och olika vägars utflyktsmål och trevliga stopp. Detta är del tre och turen har kommit till riksväg 92 som också går under namnet Konstvägen – Sju älvar. Själva konstvägen har jag skrivit om tidigare och här nämner jag bara två av mina favoritkonstverk som verkligen är värda ett litet harmoniskt ministopp.

En utflykt med bilen till Tallbergsbroarna
Det här är detta inläggs tips

Utflykter längs Konstvägen i Västerbotten

Riksväg börjar i Umeå och slutar i Dorotea. De flesta vägar i Västerbotten leder på ett eller annat sätt till Umeå så de första tipsen på utflykter längs väg 92, som också är samma väg som E12:an och som jag har skrivit längre inlägg om, är två mysiga caféer längs Vindelälven i Vännäsby.

Kullar och klang och Alice café i Vännäsby

En av de bästa gårdscaféerna jag besökt i hela Sverige är Kullar och Klang. Jag kan inte säga att maten sticker ut något alldeles särskilt men det är något med den varma miljön, den hembonade atmosfären och musikaliska stämningen som skapar en riktigt skön oas. Som med det mesta bäst på sommaren men kan besökas även under andra delar av året. På andra sidan älven, ännu närmare väg 92 från Alice Café med tårtor och bakverk som smakar ljuvligt.

Kullar och klangs lada
Kullar och klangs musikscen och dansbana
Fika hos Alice café

Konstverket Hägring aka Spegelkyrkan

Av alla konstverk längs hela Konstvägen i Västerbotten tycker jag att denna är häftigast. På en otillgänglig myr finns denna skönhet. Den är bara några mil från mina föräldrars hem så en vinter snörde jag på skidorna vid vägen för att få komma riktigt nära. Rastplats finns i närheten.

Konstvägen i Västerbotten
Spegelkyrkan by summer
Konstvägen i Västerbotten
Spegelkyrkan by winter

Presteles Trädgårdscafé

Några kilometer utanför Gräsmyr väster om Umeå finns Prestelse Trädgårdskafé och Logi. Där finns stenugnsbageri, en fint inredd cafédel och trädgård att sitta i om sommaren. Mest känd är de för deras Tea time-meny som jag själv inte testat pga tyckte den var ganska dyr men säkert värd pengarna för den som vill lyxa till.

Utflykt från Konstvägen i Västerbotten
Välkommen till Presteles
Macka och gofika!
Delikatesser och annat lokalt
Riktig ugn och riktigt bröd

Åbrånets Limousin

Till skillnad från Prestelse som jag hört mycket om och därmed hypat i mitt huvud var Åbrånets Limousin något vi bara passerade och därmed blev glatt överraskade av. I grunden är Åbrånet en familjedriven gård med nötköttrasen Limousin som bas. På gården har det vuxit fram ett café, försäljning av delikatesser och olika temakvällar. Lantligt, trevligt och ett utmärkt utflyktsmål från Umeå.

Familjär veranda med gamla saker
Serveringsdel innomhus
Tidsresa delux
Några av alla kor

Tallbergsbroarna

En bra sträcka på benen paus längs väg 92 är broarna i Tallberg. Det är stycke industrihistoria med tre broar som går att titta på och läsa om. Det är lätt att imponeras av byggena om man visualiserar sig lite tillbaka i tiden. Fin promenad erbjuds och grillplats finns. Relativt brant från parkeringen till broarnas fästen så för att komma riktigt nära krävs två fungerande ben.

Utflykt från Konstvägen i Västerbotten
Första bron som byggdes
Andra bron
Alla tre broar. Notera min lilla mor i det vänstra hörnet
Tallbergsbroarna utflykt Konstvägen i Västerbotten
Grillplats med härlig utsikt

Klangvägen i Agnäsbacken

Den här utflykten från Konstvägen står fortfarande kvar på min lista. Jag har åkt mycket skidor i Agnäs men förra året fick jag veta att det om sommaren finns något som heter Klangvägen som är en familjär vandringsled med ljudinstallationer och konstverk. Hela leden är knappt 5 km och utifrån tid och förutsättningar går det att välja att gå bara delar av sträckan. Mysigt tycker jag att det låter som.

Vandra på Drakryggen

En annan utflykt från Umeå som jag ännu inte besökt är Drakryggen. En vandring längs Lögdeälvens nipor som bildas av sandbankar när älven rinner fram. Totalt är sträckan om jag uppfattat det hela rätt 12,3 km. Vandringen går längs höga sandkammar så jag räknar med lite mjölksyra i benen. 4000 mil har vandrat och tagit bilder som ger en bra känsla för de stigningar som väntar.

Drakryggen utflykt Konstvägen i Västerbotten
En av niporna längs Lögdeälven. Foto av Gunilla Yourstone/4000mil.se

Konstverket Poem aka Renhornskronan

Mitt andra favoritkonstverk längst konstvägen i Västerbotten är Poem som är en stor Renhornskrona i gjuten brons. Jag önskar att det gick att komma nära, men jag antar att avståndet fyller en funktion. Bra mikrostopp under en annars ganska enformig väg kantat med massiv skog.

Konstvägen i Västerbotten
Konstverket Poem

Åsele kulturhus

Ett litet stopp innan Dorotea vill jag knuffa in. Jag är knäsvag för allt var muralmålningar heter och Åsele har slagit på stort och upplåtit en av husväggarna på Kulturhuset till detta konstverk. Glid förbi vettja!

Åsele Konstvägen i Västerbotten
Åsele Kulturhus – snyggt va?! Foto hämtat från Åsele.se

Husvagnsmuseet i Dorotea

Väg 92 slutar i Dorotea även om Konstvägen fortsätter. I Dorotea finns et husvagnsmuseum som är en tidsresa i sig. Genom flera decennier får vi följa husvagnens och husvagnskulturens utveckling. Med ett ökat svemestrande passar ju husvagnssemester utmärkt som form. Husvagnsmärket Polar har sin fabrik i Dorotea och de är också de som står bakom husvagnsmuseet.

Konstvägen i Västerbotten fortsätter

Väg 92 slutar som sagt i Dorotea och därmed detta inlägg. För den som söker mer att se fortsätter konstvägen i Västerbotten upp till Borgafjäll där även en konstled tar vid. Här finns mer att läsa om att samla på konstverk längs Konstvägen.

Detta är del tre i min serie om bilsemester i Västerbotten. Här finns alla inlägg om Västerbotten.

2 thoughts on “Utflykter längs väg 92 – Konstvägen i Västerbotten”

  1. På husvagnsmuseet finns sist vi var där,föremål som din morfar och mormor haft hemma hos sig. Levererade dit av din moster som hjälpt till med att höra reklam för Polar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *