Resa i Västerbotten: 46 tips att göra i Västerbottens alla kommuner

Posted on

Resa i Västerbotten ger tusen och åter tusen möjligheter på saker att göra. Jag har samlat tips varje kommun som alla har något att erbjuda, från livliga städer till fjällens vidder.

Under mina sex år som resebloggare har det hunnit bli en hel del resor och utflykter i Västerbotten och därmed också otaligna tips och flertalet blogginlägg om mina olika besök. Jag tänkte att jag skulle försöka samla några av mina favoriter i ett inlägg och därtill länka till de ställen jag skrivit om mer. Gör dig redo för en massivt inlägg om att resa i Västerbotten med mycket tips att göra i Västerbottens alla kommuner.

Kort om att resa i Västerbotten

Det “finns mer att göra” i de östra kommunerna, alltså de med de större städerna/tätorterna. Det är också där jag rest mest. Men det finns vackra platser, god mat och intressanta historier i alla kommuner i hela Västerbotten.

Den som strävar efter att resa hållbart kan med fördel söka efter märkningen Västerbotten Experience som är en kvalitetsstämpel på att det både är unikt västerbottniskt och hållbart. En resa i Västerbotten kan med fördel innebära stopp på dessa ställen som VE märkt.

Att ta sig fram i länet görs enklast med bil, eller för all del cykel. Vissa sträckor har bra tågförbindelser. Genom fem kommuner löper Europaväg 12 som en pulsåder genom hela länet från öst till väst.

Förlängning av Konstvägen med sikte på Satsfjället
Vacker bilkörning i inlandet
Småhus a la fiskebodar i Täfteå
Resa i Västerbotten
Umeås paradgatan

Resa i Västerbotten – att göra i Umeå, Skellefteå och deras kranskommuner

Att resa i Västerbotten och dess kustkommuner och närliggande kommuner till de större städerna innebär en skön blandning av liv och rörelse men också att livet har sin stilla gång. Entreprenörerna är många, stoltheten över det lokala stort och variationen på vad som finns att göra är bred.

Tips att göra i Nordmaling

Nordmaling, Västerbottens mest södra kommun har jag passerat otaliga gånger men allt för sällan stannat i. Några saker jag kan jag ändå tipsa om eftersom det ligger på min egna wish-list

 • Presteles Trädgårdscafé och Logi – Äkta vara rakt igenom. Hemma-hos-känsla och berömt afternoon tea (om än ganska pricy). Otroligt trevligt utflyktsmål.
 • Järnesklubb – Sommarstugemys, klippor, hav och avslappnat område.
 • Olofsforsbruket – Ett gammalt järnbruk som lagts ned och blivit museum, fik och har aktivitetsdagar.

Läs mer: Utflykter längs väg 92 – Konstvägen i Västerbotten

Resa i Västerbotten
Välkommen till Presteles

Tips att göra i Umeå

Umeå, Norrlands huvudstad är enligt mig en av Sveriges trevligaste städer. Gis

sar att jag är partisk och subjektiv – men vem kan ens ranka städer utan sina egna filter? Det går att stanna i Umeå en hel sommar och ändå inte ha upplevt allt.

 • Norrbyskär – Skärgårdsidyll delux. Unikt kulturarv, rik historia, bad och små äventyr.
 • Restauranger – Umeå har riktigt bra utbud. En i den dyrare klassen är Hunger och Törst och Kvarken fisk i Täfteå med en av de finare omgivningarna.
 • Kvinnohistoriska museet – Sveriges första kvinnohistoriska museum berättar om bakslag och framsteg för halva Sveriges/jordens befolkning. Det finns även flera andra bra museum i Umeå.
 • Tavelsjö – Med berg, utsikt, badplats och god mat är Tavelsjö en utmärkt dagsutflykt
 • Strosa – Umeå stad behöver ett par dagar. Mina favoritplatser: Strandpromenaden, kajen och allén mellan Tågstationen och Rådhuset.

Läs mer: En helg i Umeå

Kajen i Umeå

Tips att göra i Vännäs

Min hemmakommun som jag under många år har sagt “det finns fan inget att göra” om har jag nu fått en annan relation till.

 • Glassbonden – Varma sommardagar är kön timmeslång men så är det också riktigt god glass
 • Vännäs saluhall – Lokala råvaror, hantverk och annat entreprenöriellt.
 • Starberget – Perfekt halvdagstur med vandring upp på ett berg utmärkt utsikt och fina eldstäder

Läs mer: Utflykter och aktiviteter i Umeå, Vännäs och Vindeln

Utsikt från Starberget över Vindelälven

Tips att göra i Bjurholm

Sveriges minst befolkade kommun erbjuder mycket att göra i relation till mängden invånare. Här är några förslag på utflykter eller stopp att göra för den vill resa i Västerbotten.

 • Tallbergsbroar – svensk industrihistoria med imponerande byggen från 1800- och 1900-talet.
 • Agnäsbacken med klangvägen – längs en kortare vandringstur upp, ned och kring Agnässkidbackarna finns ljudkonstverk av västerbottniska konstnärer.
 • Älgens hus – har en stor inhängnad med tama älgar som kan klappas och ridas på. Mat serveras och om vinter erbjuds skotersafari.
Resa i Västerbotten
En av tre Tallbergsbroar

Tips att göra i Robertsfors.

 • Ratan – Svensk krigshistoria och ekologisk tvål, genuint och småskaligt i en salig blandning
 • Kolla in listan – Jag har tyvärr inte turistat mer i Robertsfors än så och tänkte att det inte fanns så mycket mer men kolla in den här imponerande listan av utflyktsmål!

Läs mer Se och göra längs kusten i Västerbotten

Resa i Västerbotten
Vackra Ratan

Tips att göra i Vindeln

Vindeln är en av mina favoritkommuner när det kommer till besöksmål i Västerbotten. Det finns en stor variation på saker att hitta på, något som passar alla.

 • Forsarna runt Vindelälven Renforsen – Fem km promenad längs och på forsande vatten. Naturens kraft är uppenbar
 • Konst i kvarn – Foto, målningar och andra konstverk. Galleri i ett gammalt kvarnhus
 • Tantmuseeum i Ramsele– Det lilla, ideella och viktiga museet om det som varit halva befolkningens vardag och liv
 • Wild River – En av Västerbottens bästa restauranger som verkligen är värd omvägen
 • Granö Beckasin – Bo i träd, njut av omgivningarna, upplev en maxad dos Västerbotten

Läs mer: Med bil genom Västerbotten, tips längs väg 363: Umeå – Ammarnäs

Resa i Västerbotten
Renforsen

Tips att göra i Skellefteå

Skellefteå – Västerbottens allra mest växande och blomstrande kommun. Mycket tack vara Northvolt men också en generell nybyggaranda.

 • Glasstället Ahlhemsträdgård – Västerbottens bästa gelato hittas i Skellefteå. Kan njutas ihop med en pizza i fantastiskt levande inne- och utomhusmiljö.
 • Kulturhuset Sara – Nybyggt kulturhus helt i trä. Maffigt hotell i samma material med restaurang och spa på toppen. Kolla in evenemangskalendern i kulturhuset.
 • Bjuröklubb – Lalehs sång om Bjuröklubb har satt resmålet på kartan. En högt belägen fyr, lokalt mathantverk och en ganska otillgänglig sjöjungfru.
 • Räkmacka på Isboden – En räkmacka i de större slaget finns hos Isboden (ligger vid älven och isblock togs upp under vintern för att hålla råvaror kylda under våren). Gott och trevligt.
 • Bonnstan – Namnet säger allt. Hus för övernattning när folk behövde komma in till stan för att bo över. Fint bevarade, ligger vid älven.
 • Västerbottenostmuseet – Kvar på min lista att besöka. Sveriges smakrikaste ost har ett eget museum – såklart.

Läs mer: Äta och göra i Skellefteå

Resa i Västerbotten
No need for Italy när denna gelato finns

Tips att göra i Norsjö

Norsjö kommun är en av få jag tror att jag aldrig besökt. Jag har inte skapat mig vägarna förbi men om jag skulle åka dit så hade jag haft siktet inställt på detta:

 • Norsjö Hembygdsområde – Kulturhistorisk område som ger en tidsresa till sekelskiftet. Skidlöparmuseum, jaktmuseum, en handelsgård, café m.m.
 • Ridning, cfykling, golf och fiske – naturen är en av västerbottens stora styrkor och Norsjö är inget undantag.

Resa i Västerbotten – att göra i kommunerna i inlandet

Det är i inlandet det riktiga lugnet finns. Naturen blir mer dramatisk och avstånden längre. Den samiska kulturen finns mer närvarande och det kulturhistoriska arvet som Västerbotten vilar på finns berättat på många olika sätt.

Tips att göra i Åsele

Åsele får mig att tänka på Fucking Åmål men jag vet inte riktigt varför. Det finns flera naturreservat och en nationalpark.

 • Åsele marknad – Enligt dem själva Norrlands största folkfest och visst är det en av de större marknaderna som drar till sig mycket folk.

Tips att göra i Lycksele

Lycksele, porten till Lappland enligt dem själva är kanske mest kända för deras vattenland Ansia, Lycksele djurpark och motorveckan. Men där finns mer att göra än så.

 • Budhas Kafferosteri – Lyckseles nya samlingspunkt som om skulle försvunnit i mängden på söder i Stockholm men är sticker ut. Det här är riktigt kaffehantverk och riktigt god choklad.
 • Gammplatsen – Välbevarande hus som berättar en historia som en svunnen tid. Ännu en tidsresa till handelsbodar, post, vanliga hem och en kyrka varvat med samisk tradition och historia.
 • Skogsmuseet – Vid Gammplatsen finns skogsbrukets historia samlad. Imponerande maskinpark och bra berättat.
 • Hantverkshuset Villa Veja – Så mycket vackert hantverk av olika slag. Hade kunnat köpa halva butiken.

Läs mer: Att göra i Lycksele

Resa i Västerbotten
Alla färger, former och stilar

Tips att göra i Malå

Malå kan vara den andra kommunen i Västerbotten som jag hittills inte besökt. Här är den samiska kulturen nära och levande och här finns cykel- och vandringsleder mm.

Tips att göra i Dorotea

Dorotea har det många andra inlandskommuner har. Fiske, cykling och vandring i härlig natur.

 • Husvagnsmuseet – Om det är Doroteas stolthet låter jag vara osagt men nog är det en praktfull samling av vagnar och svenskt campingliv.

Tips att göra i Vilhelmina

En av tre kommuner som gränsar till Norge och därmed har en del fjäll och berg i sitt landskap. Vilhelmina överraskade mig rejält i vad som finns där att göra under en resa i Västerbotten.

 • Vildmarksvägen – Jämtland och Västerbotten delar på den omtalade Vildmarksvägen som delvis bara är öppen under sommaren pga all snö. Vacker körning så det förslår!
 • Satsfjället – I Saxnäs finns kalfjället Satsfjället som är en underbar dagsvandring med utmärkt utsikt. En av mina bästa upplevelser i Västerbotten någonsin.
 • Bergmans Fisk och Vilt – Prisbelönt restaurang och deli, otroligt gott och fräscht. Fantastiskt mathantverk.
 • Trappstegsforsen – Långt i från det högsta men helt klart ett av de vackraste vattenfallen jag beskådat. Tänk vad naturen är kapabel till.
 • Fatmomakke – En samisk kyrkstad. Kåtor, hus och en kyrka. Här finns mycket att läsa och lära om den samiska historien.

⇒ Läs mer: Att göra i Vilhelmina

Ljuvlig utsikt från Satsfjället

Tips att göra i Storuman

För mig är Storuman kommun två saker. Stanna på Frasses i orten Storuman och åka skidor i Tärnaby och Hemavan men där finns mer.

 • Stensele kyrka – Sägs vara Sveriges största träkyrka och kallas ibland Lapplands katedral.
 • Kungsleden – I Hemavan börjar/slutar Kungsleden med Abiskor 45 mil bort som motpol.
 • Hemavan och Tärnaby – Vinterdestination som ständigt strävar efter att bli en året-runt-destination. Fjälltopparna nås med vandring eller gondol.

Tips att göra i Sorsele

Sorsele är likt Storuman fjäll och utförsåkning för mig. Från denna kommun har jag mina första egna minnen på ett par skidor. Det är i Ammarnäs det händer.

 • Samisk turism – Ta del av vad samiska entreprenörer vill dela med sig av från sin kultur och sätt att leva. Läs om utbudet här
 • Nalovardo – Ett skidområde vi besökt flera vintrar med bra backar. Urskogen lär göra sig ännu bättre på sommaren.
Backen “Vågen” efter att liftarna stängt

Resa i Västerbotten och länen i Norrland

När du, om någonsin, känner dig mättad på att resa i Västerbotten kan jag varmt rekommendera att resa de andra länen i Norrbotten. För en tids sedan skrev jag en serie “Norrlandsinlägg” med tips och sevärdheter längs vägarna.

På det temat har jag skrivit följande inlägg

Bilsemester i Västerbotten – Tips, utflykter och sevärdheter längs vägarna (samlingsinlägg)
Med bil genom Västerbotten, tips längs väg 363: Umeå – Ammarnäs
Semester i Västerbotten: Att se och göra längs Blå vägen (E12)
Utflykter längs väg 92 – Konstvägen i Västerbotten 
Vildmarksvägen och att göra i Vilhelmina – tips med själ och hjärta i södra Lappland 

2 thoughts on “Resa i Västerbotten: 46 tips att göra i Västerbottens alla kommuner”

 1. I Bjurholm finns också ett jättefint självplock med jordgubbar som också erbjuder getyoga. Det är verkligen värt en utflykt. Jättegoda jordgubbar! Det finns också fina flera badplatser som besöket går att kombinera med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.