Hunger och Törst – Umeås bästa restaurang med svenska smaker

Posted on

Umeås bästa restaurang vill jag säga är Hunger och Törst. Välsmakande mat, utsökt dryck och service i topp. En riktig smak- och matupplevelse.

Jag tror minsann vi har besökt Umeås bästa restaurang. Om inte bäst så en av de bästa utan tvekan. I Stockholm finns det flertalet restauranger i klass med Hunger och Törst men i Umeå hade jag faktiskt inte förväntat mig att en restaurang likt Hunger och Törst skulle finnas.

Umeås bästa restaurang: Hunger och Törst

Konceptet Hunger och Törst

Restaurangen bygger en fast meny som rekommenderas att inte tjuvkikas på. Det går att välja en uppsättning om tre, fem eller sju rätter som serveras i en förutbestämd ordning. Till detta kan det väljas ett dryckespaket. Det blir som en avsmakningsmeny och vi var perfekt mätta efter våra sju rätter. Om somrarna avnjutes maten på den inglasade uteserveringen och på ruggigare årstider i en valvliknande källare med stor mysighetsfaktor.

Umeås bästa restaurang
Välkommen till Hunger och Törst
Hunger och Törst
Loungigt barhäng
Umeås bästa restaurang
Rätt nr 1 av 7

Maten – godaste restaurangen i Umeå

Jag som i vanliga fall inte äter nöt- eller fläskkött och som gravid har en del övriga saker jag ska undvika fick anpassad mat där det behövdes. Kändes oerhört tryggt. Samtidigt fick jag inte så avvikande mat att jag åt något helt annat än Erik vilket jag tycker är en del av smakupplevelsen, att äta ihop. Överlag var det väldigt välkomponerad och vällagad mat som kändes svenskt rakt igenom. Vi fick en för en gångs skull perfekt (enligt oss) chili-balanserad aptitretare, jag åt en av de bästa fiskrätterna i mitt liv, en havskatt som var saftigare än det mesta jag ätit och sista rätten med myntamaränger satte sitt avtryck.

Drycken – bäst i Umeå

Vi gick all in och valde även dryckespaketen. Servitrisen presenterade det som ”Vi har dryckespaket med eller utan yrsel” så vi valde helt enkelt ett av varje. Jag tycker jag är relativt bevandrad i det alkoholfria dryckesutbudet men Hunger och Törst lyckades med konststycket att servera mig sju drycker jag tidigare inte prövat. Självständiga drycker som lemonader, druvjuicer och en tonic som smakade mer äkta kinabark än någon annan tonic jag druckit.

Umeås bästa restaurang
Många glas blev det
Hunger och törst
Juice Tea hette drycken till sista desserten – så gott!

Servicen på Hunger och Törst

Jag måste säga att det var en av de bättre och helt i min smak. Eftersom jag inte äter nöt- eller fläskkött och inte dricker alkohol så fick vi ibland olika mat och dryck. De serverade ibland mig, ibland Erik först. De presenterade ibland min, ibland Eriks mat först. De beskrev den tillhörande drycken i olika ordning, oftast min först, ibland Eriks. Varför är då detta viktigt? Jo, för det tyder på en förståelse för normer. Det är inte alltid kvinnan som får tallriken först, det är inte alltid den ordinarie rätten som presenteras först och sedan ”här är ett vegetariskt alternativ” och den alkoholfria drycken fick en lika omsorgsfull presentation som alkoholdrycken.

Hunger och törst
En vet att en restaraung är bra när toaletten är i lika bra klass som övriga rum
Umeås bästa restaurang
Dukningen i källarvalvet
Hunger och törst
Många fina mässingdetaljer

Priser och prisvärdhet

När vi var där sommaren 2021 kostade sju rätter 895 kr och ett dryckespaket med alkoholfritt 350 och med alkohol 725. Vårt kalas gick loss på 3 000 kr och visst är det en saftig slant för en middag. Men som jag och Erik brukar se på den här typen av mat är att det går på upplevelsekontot och inte på matkontot. Vi åt i fyra timmar på en av Umeås bästa restauranger.

Hunger och törst Umeås bästa restaurang
Personligen älskar jag efterrätter mest av allt på de flesta menyer

Umeås bästa restaurang får 4,7 poäng

Dryck och service får fem av fem stjärnor, maten fyra. Det fanns några mindre detaljer på saker som inte föll mig helt i smaken som hade varit skillnaden mot att även dela ut en femma för maten. Det här gör vår middag på Hunger och Törst till den bästa restaurangen i Umeå, subjektivt utnämnt av mig. Totalt 4,7 poäng, hoppas din upplevelse blir lika god.

Här finns alla mina inlägg om Västerbotten och restaurangtips runt om i Sverige och världen

5 thoughts on “Hunger och Törst – Umeås bästa restaurang med svenska smaker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *