En helg i Umeå – en weekend-guide med boende, mat & aktiviteter att göra

Posted on

En helg i Umeå, en perfekt stad för en weekend i Sverige med smakrik mat, hållbara butiker, varierat boende och mycket kul som händer. Jag törs säga att Umeå har allt.

Att spendera en helg i Umeå som en försmak av sommaren, som en höjdpunkt en mörk höst eller som en del av semester i Sverige. Umeå har något för alla årstider och är en utmärkt destination för en långhelg. Trots att Umeå är min uppväxt “hemmastad” upptäcker jag nytt och härligt, roligt och intressant varje gång jag besöker denna supertrevliga stad. Jag gillar stadsbilden, den uppfriskande älven som rinner genom staden, att kultur är så närvarande och levande. Studentstad, kulturhuvudstad 2014 och Norrlands största stad gör Umeå till en stad som känns pigg och fräsch.

Helg i Umeå weekend guide
Umeås fina symbol som välkomnar
Helg i Umeå weekend guide
Gröna elden och tågstationen

Helg i Umeå – sova och äta

Bo i Umeå under en weekend

Det här är ett axplock av boenden som erbjuds för den som vill semestra en helg i Umeå. Utbudet är långt mycket större än så, särskilt om en kan tänka sig bo lite utanför stan. Visit Umeå har samlat flera av de boenden som finns.

Hotell Gamla Fängelset

I Umeås äldsta stenbyggnad från 1860-talet går det att bo i fängelsets gamla celler med delad dusch/toa. Enkelt och prisvärt med andra ord. Att bo på fängelset under en helg i Umeå bockar av en “Västerbotten Experience” som är en märkning för hållbara natur- och kulturupplevelser i Västerbotten.

Clarion Hotel Umeå

Ett av Umeås nyaste hotell, öppnar september 2022 så detta har jag än så länge inte testat. Lär hålla samma standard och upplägg som övriga Clarion-hotell i Sverige.

Stora hotellet

Umeås mest spektakulära och samtidigt klassiska hotell. Påkostad känsla, karaktäristisk inredning och med närvarande historiska anor. Tillhör de dyrare hotellen i stan. Kanske kan en av nätterna under en helg i Umeå tillbringas på Stora hotellet och resten på något med lite lägre prislapp.

Stora hotellet med ett typsnitt som känns som Harry Potter
Helg i Umeå weekend guide
Del av lobbyn
Ett vanligt våningsplan på ett ovanligt hotell
Ett mer vanligt rum

Äta under en helg i Umeå

Umeå har otroligt många riktigt bra restauranger, så många att jag samlat några av dem i ett eget inlägg. Många restauranger fokuserar på lokala råvaror, säsongsbetonade menyer och att hitta en twist på svenska eller västerbottniska smaker. Bäst och dyrast är Hunger och törst. Några säkra kort som jag gillar är Gotthards krog, Båten och Rost. För egen del har jag Bistro Le Garage och Bodegan på min lista över restauranger i Umeå jag suktar efter som jag ännu inte besökt.

⇒ Läs mina tips på Umeå bästa restauranger

Båten
Elektra
Hunger och Törst
Hunger och Törst

Aktiviteter att göra i Umeå under en weekend

I den här weekend-guiden har jag fokuserat på Umeå stadskärna, inte hela kommunen eller närliggande saker att göra i kranskommuner. Inte för att det inte finns saker att göra utanför stan utan för att det snarare finns för mycket för att trycka in i bland mina tips i denna guide.

Handla hållbart i Umeå

Att det finns mycket med hållbar inriktning i Umeå förvånar mig inte ett dugg. Det är en hungrig stad i framkant. Politiskt medveten och med otaliga entreprenörer som bryr sig mycket om vår omvärld på olika sätt.

Eljest – ungefär den finaset butiken av alla

Eljest har så mycket fina västerbottniska saker att jag knappt vet i vilken ände jag ska börja shoppa. Konstnärer och företagare som älskar och inspireras av Bästerbotten. Begränsade öppettider så värt att kolla upp innan.

Hållbart Store – kända varumärken får en ny chans

Second hand butik för kvalitetskläder och kända varumärken säljs ett varv till. Långt ifrån loppispriser men så är också många av kläderna så gott som nya.

Handla mera hållbart

Fler tips för att handla hållbart i och runt Umeå finns hos Visit Umeå som samlat dem alla på ett alldeles utmärkt sätt.

Tröja från Eljest

Platser att besöka under en weekend i Umeå

Rådhustorget

Hjärtat av Umeå centrum. Framför ett maffigt rådhus ringlar kön till glassförsäljningen lång om sommaren. Här finns Vrål – en av Sveriges mäktigaste statyer uppbringad efter me too. Stanna upp och titta på folk och sup in några av Umeås alla ansikten. Från Rådhustorget är det bara ett stenkast till några av Umeås bästa restauranger och mysiga caféer.

Rådhustorget
Helg i Umeå weekend guide
Vrål!
Helg i Umeå weekend guide
I Rådhuset huserar både en populär restaurang och ibland en klubb – Rex!

Kajen

Kajen i Umeå har fått ett riktigt ansiktslyft för några år sedan och är nu en primespot i Umeå. Oversize-bänkar, fina parker och bästa platsen för att äta glass och dingla med benen. Glassen köpes med fördel på rådhustorget och sedan är det bara att gå raka vägen ned till kajen.

Helg i Umeå weekend guide
Bästa solplatsen vid Kajen

Strandpromenaden

Umeå Strandpromenad är ljuvlig. På norr/citysidan är solsidan med värmande solstrålar nästan alla timmar solen är uppe, och det är många under sommarmånaderna vill jag lova. Längs den åtta kilomter långa strandpromenaden hittas glada motioner, vänner som tar en walk and talk, människor som ska vardagsförflytta sig och vanliga söndagspromenixare. Att följa älven och känna det lugnande vattnet omgiven av björkar och grönska är frid för själen!

Helg i Umeå weekend guide
Utsikt från Bildmuseet över strandpromenaden
Helg i Umeå weekend guide
Hus på södersidan om älven
Underligt konstverk som förvillar längs strandpromenaden
Helg i Umeå weekend guide
Kvällsprommis längs strandpromenaden

Umedalens Skulpturpark

Park med skogskänsla blandat med alla möjliga och omöjliga konstverk, det är Umedalens Skulpturpark. Låt dig synvillas, njut av människans kreativitet och finn din favorit. En skön och avslappnande aktivitet att göra i Umeå. Gratis och öppen året runt.

Umedalens Skulpturpark
Helg i Umeå weekend guide
Min favorit
Helg i Umeå weekend guide
Målmedvetenheten att skapa detta alltså
Eller detta. Lästbackar.

Museer värda ett besök i Umeå

Det finns flera välrenommerade museer i Umeå som säger något om Umeås identitet som stad

Kvinnohistoriskt museum

Detta museum finns i biblioteket, ett hus som även kallas Väven. Det är ett av få feministiska museer i Sverige. Intressant och lärorikt. Umeå är en politisk stad med mycket aktivism som odlat många feministiska profiler.

Helg i Umeå weekend guide
Kvinnohistoriska museet Umeå

Guitars – The Museum

Ett museum jag själv inte besökt men hört gott om. Musikscenen i Umeå har uppbringat flera kända band så att det finns ett gitarrmuseum förvånar mig inte.

Västerbotten museum och Gammlia friluftsmuseum

Ett stycke västerbottnisk historia och kulturarv återfinns på Västerbotten museum och friluftsmuseet Gammlia. Flera olika utställningar visas parallellt.

Helg i Umeå weekend guide
Västerbottens museum

Bildmuseet

Bildmuseet i Umeå kanske inte kan mäta sig med Fotografiska i Stockholm men lokalerna är minst sagt häftiga och innehållet intressant. Bildmuseet visar långt mycket mer än bilder och är väl värt ett besök.

Helg i Umeå weekend guide
Bildmuseet, mer än bilder så att säga
Men också bilder
Helg i Umeå weekend guide
Snyggt hus är det också

Hållbar helg i Umeå

Visit Umeå har gjort en väldans fin och enkel guide om hur en kan skapa sig en hållbar helg i Umeå. Där beskrivs miljöcertifierade boenden, extra hållbara restauranger, upplevelser som passar den med hållbara ambitioner och andra guldkorn stan erbjuder. Läs mer hos Visit Umeå

Andra guider om Umeå och fler tips i krokarna

Det här är varken den första eller sista guiden om Umeå. Några andra som tipsar och beskriver vad som finns att göra i Umeå är

Umeåborna Gunilla och Christoffer på 4000mil.se har skrivit en guide till Norrlands huvudstad
Sverigekännaren Annika Myhre på Resfredag har gjort ett inlägg om varför Umeå är en svensk pärla
En tidigare guide om Umeå city som jag skrev 2017

Jag har skrivit massor med inlägg om mitt älskade Västerbotten. För den som vill se sig om lite utanför Umeå kan jag specifikt tipsa om följande inlägg

Resa hållbart i Västerbotten – välj Västerbotten Experience
Se och göra längst kusten i Västerbotten
Aktiviteter att göra i Vännäs, Umeå och Vindeln
Tio aktiviteter på Norrbyskär

Här finns alla inlägg om Västerbotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.