Utflykter i Västerbotten: aktiviteter att göra i Umeå, Vännäs och Vindeln

Posted on

Älskade Bästerbotten! Jag är glad att få dela med mig av några unika, vackra och intressanta utflykter i Västerbotten som kommunerna Umeå, Vännäs och Vindeln bjuder på. 

Tänk att det ska krävas lite distans för att se saker med ny ögon. Kanske att jag blivit något mer vuxen också bidrar. Men när jag var yngre, eller fram till att jag flyttade från hemhemma Tväråbäck/Umeå år 2006 när jag var 20 år kunde jag nog inte listat en enda sevärdhet eller spännande utflykter i Västerbotten hade att erbjuda. Men nu, med landsbygdsromantik, återvändarnostalgi och resebloggsradarn på ser jag massor med saker att göra som min hemmakommun Vännäs och dess grannar har att ge.

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Föräldrahemmet där jag haft hela min uppväxt
utflykter i västerbotten tips
Så mycket trevligheter det finns i södra Västerbotten

Jag ger er aktiviteter att göra i Vännäs, Vindeln och Umeå för alla årstider med garanterat landsbyggsharmoni.

Utflykter i Vännäs i Västerbotten

Vännäs, kära lilla ort och min hemhemkommun. En liten gågata, en hemvändarhelg med marknadsstånd och så en massa byar med skogar, sjöar och trähus. Och faktiskt ett gäng sevärdheter som passar perfekt som en utflykt i Västerbotten

Konstverket Hägring vid Konstvägen Sju älvar

Konstväg Sju älvar går längs väg 92, från Umeå till Borgafjäll. Där finns 13 konstverk uppställda längs en sträcka på 35 mil, det ena mer udda än det andra. Min favorit finns på kommungränsen mellan Vännäs och Bjurholm. Där står en kyrka som fått namnet Hägring i spegelglas som är lika vacker året om. Senast jag var uppe hos mina föräldrar tog jag och mor min en skidtur hela vägen fram.

Läs mer om konstvägen och alla konstverk här

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Konstverket Hägring
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Frostat spegelglas
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Smile!

Unikt Spinnrockmuseum och lokalt hantverk

Det är inte varje by, eller ens stad som har ett eget Spinnrocksmuseum men det finns i min uppväxtby Tväråbäck. Det gamla Missionshuset där jag gick på Kyrkans Barntimmar har svirat om och fått namnet Tvärssan. Idag är det en handel för lokalt hantverk, ett sommarcafé med hembakt och ett museum med en imponerande samling spinnrockar. Ekologiskt, närproducerat och gjort med kärlek. Alltid värt ett stopp och en rolig knutpunkt i en liten by på landsbygden.

Läs mer: Aktuell info och öppettider på Tvärssans Facebooksida

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Hanse och Lisbeth bjuder på gofika
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Gulliga va?
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Spinnrockar i massor
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Missionshuset som numer är Tvärssan med spinnrockar och café

Hemslöjd på Slöjdarnas hus

När jag var liten älskade jag att gå omkring i Slöjdarnas hus. När jag var tonåringen förstod jag inte det roliga och nu i vuxen ålder kan jag fascineras av människans skaparkonst. Tovade små broscher, örhängen i cernitlera, stockade strumpor och virkade dukar. Lavendelpåsar, eko-honung och små doftljus. För den som är förtjust i hantverk är detta som ett litet miniparadis.

Tips att bo i Vännäs: Wallhalla i Vännfors

En natt har jag haft chans att bo på ett otroligt hemtrevligt Bed and Breakfast vid namn Wallhalla. Den bästa frukosten jag ätit i en miljö som tar en tillbaka till ett välbergat Barna i Bullerbyn hem. Gulligaste värdparet och en känsla av att vara riktigt ompysslad. Mysig trädgård, vackra omgivningar att ta promenader i och badtunna att hyra en kall höstkväll. Rekommenderas varmt!

Läs mer: Kontaktuppgifter och tillgänglighet om Wallhalla finns här

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Idyllen
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Mysigt inredda rum
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Välkommen till bonnaköket
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Lyxen att få sätta sig vid dukat bord
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Som att resa lite bakåt i tiden

Utflykter i Vindeln i Västerbotten

Vindeln är den kranskommun till Umeå där jag funnit flest ovanliga, mysiga och trevliga ställen att göra utflykter till i Västerbotten. Om en följer väg 363 finns de uppradade som ett litet pärlband.

Paddla i Åmseles vackra sjösystem

Att paddla kan vara en pärs eller något alldeles underbart beroende på väder, sällskap, skills och inställning. När jag paddlade med min extended family vill jag minnas att det mesta fanns utom just rätt inställning från min sida. Här och nu glömmer vi det för en stund och fokuserar istället på hur trevligt det är att paddla i ett sjösystem och stanna till vid en strand och vila.

Vid den här bron i Holmträsk finns kanoter att hyra och det var där vår heldagspaddling utgick ifrån och sen paddlade vi rakt söder ut från sjö till sjö.

Utflykter i Västerbotten Vindeln
Här är jag glad
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Papsen och mamsen i full fart
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Fridfullheten själv
Utflykter i Västerbotten Vindeln
En morgon vaknade jag till detta

Hällnäs Sanatorium för tuberkulossjuka

På den tiden när lungtuberkulos härjade var det frisk luft  och avskildhet från friska människor det som ordinerades. Många av dem bodde på Hällnäs Sanatorium. Några blev bättre och kunde flytta därifrån medan det för andra snarare var en sista anhalt av hostande och andnöd. Det drevs under 1900-talets mitt och var en av Sveriges största tuberkulosanläggningar. Här finns en tidstypisk byggnad där våningssängarna finns kvar och en liten kyrka som påminner om hur illa sjukdomen faktiskt drabbade människor.

Utflykter i Västerbotten Vindeln
En riktigt stor anläggning att vistas i friska luften
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Försöker få en bild av hur livet kunde ha varit på den tiden
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Våningssängarna står fortfarande kvar
Utflykter i Västerbotten Vindeln
En liten kyrka

Fors och Konst i kvarn vid Vindelälven

Vindelälven är en av få oreglerade älvar i Norrland med ett flöde som över året varierar upp till åtta meter. Vid en av de dånande forsarna finns ett gammalt kvarnhus som används till konstutställningar för färgstarka konstnärer. En annorlunda gallerimiljö som förstärker konsten ytterligare. Här finns både picknick-möjligheter, hotell och restaurang.

Läs mer: Aktuella utställningar och öppettider här

Utflykter i Västerbotten Vindeln
Vårfloden
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Mycket vatten är det
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Det gamla kvarnhuset som har kvar maskinerna men som nu också är galleri
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Superduktiga konstnärer

Glassbondens lokala smaker i Västra selet

Glassbonden har blivit känd för sina udda och norrländska smaker på sin glass ihop med att den är ljuvligt god såklart. En utmärkt utflykt med fantastisk utsikt. De gör såklart glassen själv och kan bjuda på bland annat följande smaker: Västerbottensost Päron, Hjortron kola och Vild älgört. Mumma! Öppet om sommaren.

Läs mer: Glassmaker, öppettider och vägbeskrivning här

Utflykter i Västerbotten Vindeln
I glasskön kan en passa på och lära sig lite om svenska kor
Utflykter i Västerbotten Vindeln
En fantastisk utsikt

Bo i vindeln: Granö beckasin

Granö beckasins mest kända boende är Fågelnästet som ligger uppe bland trätopparna. Här finns även eko-hotell, campingmöjligheter och stugor. Har själv inte provat detta men bara hört mycket gott om detta. Det blir en rätt kostsam natt att sova som en fågel så det gäller att se det som att en ger sig en upplevelse och inte bara en hotellnatt. Här finns Restaurang och många aktiviteter finn

Läs mer: Fågelnästet och andra boendemöjligheter här

Bo i Vindel
Bild lånad från Granö Beckasin

Utflykter i Umeå i Västerbotten

Umeå som stad är ju en fantastisk sådan, inte minst om senvår och sommaren när de grönskande björkarna är fullt utlövade. Runt omkring Umeå finns utflyktsmål som passar utmärkt som dagsutflykter.

Nyfiken på naturvetenskap på Umeå Energicentrum

Jag minns så himla väl när jag var liten och besökte Umeå Energicentrum. Det fanns ett experimentrum som fascinerade mitt åtta-åriga jag. Jag fick lära mig hur elektricitet skapades genom vattenkraft och det fanns en hinderbana för att göra av sig med spring i benen. Ett perfekt utflyktsmål för en picknick och en stunds lärande för hela familjen.

Läs mer: Öppettider och var som finns att göra här

Historia och höjder på Norrbyskär

Norrbyskär i Umeås skärgård är något alldeles speciellt. En tidsresa under öns storhetstid och ett samhälle i framkant tack vare stor timmerflottning på älven och ett gediget sågverk. Höghöjdsbana för modiga och låg äventyrsbana för både stora och små. Bad, picknickmöjligheter och en herrans massa trevliga träkåkar att spana in.

⇒ Läs mer: Tio aktiviteter på Norrbyskär

Utflykter i Västerbotten Umeå
Dags för avgång mot Norrbyskär
Utflykter i Västerbotten Umeå
Kollar in miniinstallationen av hela Norrbyskär under dess storhetstid
Utflykter i Västerbotten Umeå
Roligt även för vuxna
Utflykter i Västerbotten Umeå
Husen i min storlek

Friluftsmuseum i Gammlia och Västerbottens museum

Bara några kilometer utanför Umeå stadskärna finns friluftsmuseet Gammlia. Här finns att lära sig om livet på landet, samiskt levene och möjlighet att spana på gårdsdjuren. Inne i Västerbottens museum finns flera fina utställningar som passar både barn och vuxna.

Utflykter i Västerbotten Umeå
Så här kunde det se ut i ett klassrum
Utflykter i Västerbotten Umeå
Friluftsmuseum

Tips att bo i Umeå: Stora hotellet

1895 öppnades Stora hotellet i Umeå, 120 år senare, närmare bestämt 2014, totalrenoverades hotellet inför att Umeå var europeisk kulturhuvudstad. Ett designhotell i lyxig stil, dova färger och massor med tyg. En toppenupplevelse för den som vill lyxa i någon av de genomtänkta rummen.

Utflykter i Västerbotten Umeå
Det nya möter det gamla, Stora hotellet till höger
Bo i Umeå
Bild lånad från Stora hotellet

Resa till och i Västerbotten

För att kunna göra dessa utflykter i Västerbotten för den mer långväga finns många alternativ. Till Umeå med omnejd tar en sig smidigt med nattåg från Göteborg/Stockholm eller dagtåg från Stockholm/Sundsvall. Det går dagliga avgångar och direkttåget X3000 från Stockholm tar bara 6 timmar – snabbt som blixten tycker jag. Går även att flyga med både Norwegian, SAS och BRA Flyg. Inom Västerbotten finns länstrafik men de flesta av utflykterna nedan kräver bil eller cykel för den hurtiga.

Reser du med nattåg till Umeå rekommenderar jag att läsa mina tips och resehacks om att sova på nattåg

Utflykter i Västerbotten
Vacker tågåkning mellan Umeå och Vännäs

Fler lästips om utflykter i Västerbotten

Utöver mina tips på utflykter i Västerbotten finns mer att läsa för den som vill ha mer

Hoppas du nu med hjälp av dessa utflykter i Västerbotten vill turista i ditt hemmaområde eller som gäst i Västerbotten.

Har du några favoritplatser i Bästerbotten som du vill tipsa om?

Här finns inlägg om Västerbotten

12 thoughts on “Utflykter i Västerbotten: aktiviteter att göra i Umeå, Vännäs och Vindeln”

 1. Vilka bra tips! Några är välbekanta för mig. Vi bodde i Vännäs när jag föddes och mina föräldrar har kvar stugan i Angsjön i Bjurholms kommun som de byggde för 51 år sedan så kyrkan har jag passerat (och fotat) många gånger.
  Vår lilla hund Elton hämtade vi i Vindeln.
  Ha det fint!

 2. Jag kan varmt rekommendera Olofsfors bruk utanför Nordmaling. Min pappa gick i skola i det området där när han var liten. Nu är det museum. Vi ska till sommarstugan nu i sommar så jag får spana in på några av de förslagen du rekomenderat. Norrbyskär är ju givet, Gammlia tycker jag sådär om, är bortskämd med Skansen 🙂 Har även varit på både surströmmingsmuseet och häxmuseet i krokarna, men det kanske ligger i Ångermanland nu när jag tänker efter..men är ju bara en stenkast 😉

  1. Spännande med ett nytt tips jag inte hört talas om, får spana in när jag har vägarna förbi. Nej, det är sant. Gammlia står sig inte långt jämfört med Skansen men som trevlig utflykt för barnfamiljen som inte varit där tycker jag det passar fint. Glad att det finns och då vill jag uppmuntra besök dit 🙂

  1. Hej Michelle! Det beror helt på vart du är, området är ju rätt stort. Det de har gemensamt är ju att det finns fina strandpromenader längs både vindel- och umeälven så kanske det kan vara något?

 3. Tack för svar! Vi har inkvarterat oss på By the river hostel i Östra Spöland, mycket trevligt, precis vid älven, och ägnat dagen åt Vännforsens naturreservat och promenader i universitetsområdet. En sväng till slöjdarnas hus blev det förstås eftersom vi bor så nära. Planen för morgondagen är en tur på Tavelsjöberget. Pizzeria blå huset i Vännäsby har för övrigt goda pizzor.

  1. Hej Torbjörn. Jag tror faktiskt inte det. Kanske med rätt kontakter men inte som något organiserat. Tror det använt som flyktingboende under nån period men nu vet jag inte om nån använder det.

   1. Hej! En stor del av släkten dog av tbc även på Hällnäs sanatorium . Skulle vilja känna historiens vingslag där. Som privat person är jag villig att betala bra för det.

    1. Hej Torbjörn! Det förstår jag verkligen. Jag skulle testa och börja med att höra av mig till kommunen, de borde ha någon ledtråd vem som kan kontaktas. Hoppas det går hela vägen för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.