Besöka Tväråbäck – The topplista

Posted on

Tväråbäck, byn jag kallar hemhemma är ett perfekt utflyktsmål för den som bor i Umeåregionen eller ett lämpligt stopp för den som skapar sig vägarna förbi under sin semester. Här presenteras min hemby och The Topplista of what to do i Tväråbäck.

Besök Tväråbäck

Tväråbäck ligger i Vännäs kommun, fyra mil nordväst om Umeå. Tväråbäcksbygden, alltså Tväråbäck och flertalet närliggande byar, har inga välkända landmärken eller restauranger att skryta med. Tväråbäcksbygden har något annat: en gemenskap, en byakänsla, närhet.

Lantliga vyer, härliga badsjöar, fika i toppklass och en Musikfest med storslagen underhållning. Gröna ängar med arbetande traktorer och sockerbitar, grusvägar som dammar, mer eller mindre välskötta men alltid charmiga hus och trädgårdar. Hundar och stavgångare som motioneras och alltid med ett hälsande hej på alla du möter.

Tväråbäck är mitt hemhem

För mig är ingen sommar komplett utan en vistelse hemhemma hos mina föräldrar i Tväråbäck där jag bott 15 år av min barndom. Lata dagar med kvällsdopp och kortspel blandas med aktiva dagar där vi sågar ned ett träd, bygger en redskapsbod eller målar en vägg. Kära återseenden och en liten smakbit av den där byagemenskapen som bara finns där. Om jag var i Kina och fick uppleva en liten kinesisk by som Tväråbäck skulle jag tycka att det var sååååå genuint och exklusivt. Med mina nya resebloggarögon ser jag att min kära hemby har flera saker att vara riktigt stolt över.

Den här sommaren har ett nytt perspektiv av medvetet resande börjat gro, nämligen att ta vara på alla fantastiska resmål som finns i närheten. Antingen i sin egen stad eller omnejd men även i sitt eget land. Just det perspektiv var dock inget jag hann pratade om när jag under min senaste tur hemhem var med i P4 Västerbotten och berättade om min blogg och medvetet resande – radio är så kul! Lyssna här. 37.50 in i programmet och 12 minuter framåt.

IMG_2411
Jag pratar om medvetet resande och min reseblogg 155cm.se i P4 Västerbotten

Så vad är det då Tväråbäck med omnejd har att erbjuda för den icke närmast sörjande? Jo, detta är mina topplista över saker att göra och uppleva i dessa västerbottniska byar.

Tväråbäck – The Topplista

1. Musikfesten i Stärkesmark

Vartannat år, en lördag i augusti, bjuder grannbyn Stärkesmark in till 12 timmar musik och underhållning. Varje heltimme spelar en ny artist, stämningen och tempot stiger ju längre tiden går. Från visor och jazz kring lunch till folkmusik, metal, rock och blues på kvällen. Det är en ideell festival där hela byn går samman och bygger upp ett litet festivalområde för att skapa bästa tänkbara upplevelse för de tusen besökare som kommer dit. Palt, ponnyridning, loppis, hantverk, delikatesser, fyrverkerier och så musik förstås. 2018 är det dags att skapa sig vägarna förbi nästa gång.
Hitta hit: Östra Stärkesmark, 911 91 VÄNNÄS, skyltar finns när det är dags.

Carina Lundberg
Hantverk skapat av Carina Lundberg
IMG_2792
Flyguppvisning
IMG_2757
Cafédamerna Kerstin, Tina, Gun och Lucia är redo för servering
Musikfest i Stärkesmark
Röj till kvällens sista band

2. Sommarcafé i Tväråbäck

Under sommaren har bygdens egna sommarcafé öppet onsdagar och söndagar mellan kl 18-21. Familjer turas om att vara ansvariga och står för bakning och servering. Garanterat inget halvfabrikat. Priserna är utmärkta, du väljer själv hur stor eller liten pajbit du vill ha och det finns en loppis att fynda i. Hög mysfaktor och välsmakande fika.
Hitta hit: Gamla Tväråbäck 2, 911 91 VÄNNÄS

Sommarcafé i Tväråbäck
Sommarcafé i Tväråbäck
IMG_2938
Hans-Olov och Lisbeth välkomnar med glädje

3. Badsjöar här och där

Det finns gott om fina badsjöar med stränder och bryggor. Min egen favorit heter Snålltjärn (jag envisas dock fortfarande med att kalla den Snårtjärn som den hette när jag var liten) men jag kan även rekommendera Stärkesmarksjön eller Jämtebölesjön.
Hitta hit: Googla, sjöar har inga adresser

Snålltjärn
Snålltjärn
Stärkesmarksjön
Stärkesmark by night

4. Jordkällaren i Tväråbäck

En av byborna driver en liten butik med lokalproducerad mat och hantverk i Missionshuset. Grönsaker, tunnbröd, glass, rättvisemärkt choklad och ekologiska barnkläder. Utbud varierar utifrån säsong och transporter sker klimatsmart genom samåkning. Närhet när den är som bäst! Öppet under utvalda delar av året. Följs med fördel på facebook.
Hitta hit: Gamla Tväråbäck 2, 911 91 VÄNNÄS

12106735_971643519568691_4009789271238821837_n
Bild lånad från Jordkällarens facebook

5. Glassbonden i Selet

I anslutning till Tväråbäcksbygden ligger Glassbonden som gör sin egen glass med spännande smaker. Korna som levererar mjölken betar alldeles intill och den dagen jag var där kom gästerna in på löpande band. Studsmatta för barnen, en fin hängbro och vidder att njuta av och så den smakrika glassen förstås. Vad sägs om Älgört, Västerbottenost- och päronglass eller Hjortron?
Hitta hit: Västra Selet 4, 911 92 VÄNNÄS

Glassbonden
Utsikt över den fina bron
IMG_2379
Glassbondens glass med smakerna hallon och sockervadd

Om identitet och vara hemhemma

Att komma hemhem är att påminna mig om att många i Sverige bor långt ifrån tunnelbanestress och senaste nytt. Där karriären inte nödvändigtvis står i fokus och hjulen inte måste snurra snabbare och snabbare. Där det kollektiva är centralt och att tillsammans skapa en gemenskap där det geografiska är det som för dem samman. Det är något annat än att bo i en storstad.

Jag har bott i Stockholm i sju år men jag känner mig inte som Stockholmare. Jag är en västerbottniska uppvuxen i en liten, liten by. Samtidigt känner jag mig mer hemma i Stockholm och det liv jag vill leva går inte att få i Tväråbäck. Att åka hem är att påminns om mina rötter. Ni som flyttat runt mycket, eller till och med bor eller bott utomlands, hur ser ni på er egen identitet? Finns det alltid ett hemhemma? Går det att ha två hemhemma eller skapar ni ert hem just där ni befinner er just nu?

Äldsta huset Tväråbäck
Det äldsta huset i Tväråbäck är fortfarande lika fint, då som nu.
Barndomshem Tväråbäck
Mitt barndomshem
IMG_2923
Ladugård och trädgårdsland
2016-08-04 10.55.13
Frukost, när den är som bäst hemhemma
Tväråbäck
Kvällssol över ängen

Det var min presentation av Tväråbäck med The Topplista. Nästa gång ni ska resa och vill planera in ett besök kring Västerbotten, se till att tajma in ett besök när det händer kul saker i min lilla hemby och är jag där samtidigt så lovar jag att bjuda på en tur i grönsakslandet så vi kan mumsa på alla läckerheter.

16 thoughts on “Besöka Tväråbäck – The topplista”

  1. Kul att du gillar det Wilda. Alltid svårt det där med att göra ens hemhem relevant för extern målgrupp men kul att du som känner mig gillar det. Ser fram emot lördag!!

 1. Du glömde ju lista ”närhet till Kicki” haha. 😉
  Nej men skämt åsido, om du vill få en plats ytterligare att lägga till på topplistan, borde du fara å besöka vår loppis i farmors ladugård. Den är verkligen jättefin, välorganiserad, bra utbud, å farmor säljer också fika och glass till extremt billiga priser! Sen är det ju mitt hemhem, så jag måste ju säga att det finns ingen annan stans på jorden man får en sådan frid i kroppen – bara av att befinna sig där! Men det är ju faktiskt inte bara jag som tycker det, även gästerna brukar sucka förnöjt och dröja sig kvar lite extra. ☺ sen är den ju välbesökt av turister, (och konstnärer) min ena sko blev köpt å använt i nåt konstverk tydligen, och klara eller vad hon nu heter som har nån känd blogg/radioprogram, har också handlat hos oss.
  å har man tur så kan man träffa pratglada tyskar/norskar/finskar/danskar/holländare. Det är en spännande kompott av besökare faktiskt (antagligen då vi ligger så nära e12:an?) Nej men far dit å njut av friden, vidderna, glassen, fikat, den trevliga försäljerskan (farmor) å dom fina prylarna!😃
  Det är tolfte året i rad vi har öppet.
  Öppettiderna är mellan 12-16
  Vi har tom en hemsida! ☺
  Loppisiladugarden.se
  (Bilderna på sidan är bara ett smakprov, och givetvis inte allt vi har att bjuda på!) Tråkigt att jag inte är hemma, då kunde vi farit dit tillsammans, men ni kan ju njuta av min hemby åt mig. 😉
  Ha det toppen, hälsa familjen och Rickie! 😃
  Kram Kicki

  1. Hej Kicki!
   Din farmors loppis är ju verkligen etablerad. Jag har ännu inte varit där så det känns ju helt klart som ett måste under nästa hemmavistelse.
   Kul med återanvändande av dina gamla saker och tack för länk till hennes verksamhet. Det ser ut som du har det minst sagt bra där du är. Ta hand om dig. kram!

   1. Jo, det var helt magiskt där jag var, önskar jag kunde stannat längre!😃 De flesta semestrar jag varit på tidigare har ju varit planerade varenda minut, och ett evigt flängande (och jag ångrar mig inte en sekund, för man får ju uppleva så vansinnigt mycket) men det är ju skönt ibland att bara vara, å njuta av där man är ibland. 😉
    Loppisen är ju bara öppen på somaren/lite på hösten, å jag vet inte när du kommer nästa gång, men annars kan man ju fara dit nästa sommar. ☺ men hör av dig när det är dags, så kan vi ju fara dit tillsammans (och kanske skritta baracka på gammhästarna i skogen eller nåt.)😉

 2. Oj, oj, oj — nu längtar jag än mer att komma på besök, få se om glasserveringen är öppen då?
  Jättefint skrivet!
  Hälsa och krama hela gänget!

  (Har du flyttat till STHLM?:)

  1. Hej Catharina! Förstår jag dig rätt att du är faster till Ida, Karin och Anna?
   Du får kolla glassbondens tider på deras hemsida. Kul att du gillade inlägget om Tväråbäck!
   Ja, jag flyttade till Stockholm hösten 2009 så har bott här ett bra tag nu.
   Ha det gott!

 3. Åh, jag blir ju helt varm i hjärtat! Far hem om några dagar och jag tror att jag kommer spricka i Nilsland.

  1. Då delar vi den känslan! Hörde av mor din att du varit på Gotland i sommar (oxå härligt ställe, men inget är som hemhemma) och kanske skulle till Malmö i höst? Så länge det finns en plats som känns hem går det ju att flänga runt hur mycket som helst. Lycka till och kul att du hittat hit och lämnar en kommentar.

  1. Jaså!? Världen är ju så liten. Alltså just Angsjön har jag aldrig varit vid men jag vet att det är väldigt poppis ställe. Va kul att vi har lite gemensamma rötter och fattar det här med Västerbotten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *