Warszawas mat – 10 rekommenderade ställen

Posted on

Warszawas mat var smaksensationer staplade på varandra. Flådig lyxmiddag, frossande i choklad, spännande glassmaker och en och annan klassisk polsk rätt. På bara tre dagar lyckades jag skrapa ihop hela 10 ställen jag varmt rekommenderar till fler.

Warszawas mat – ställen jag rekommenderar

1. Sexrätters på Belvedere

Rekommendation av flera resebloggare och dess läge gjorde att förväntningarna på denna måltid var skyhöga. Och som de levererade! Vi beställde in tre rätter men fick sex, en appetizer mellan varje rätt. Mycket god service, pianospel, en alkoholfri melondrink och sen utsikt över parken med en måne som sakta steg över himlen. Fem av fem stjärnor till stället med Warszwas trevligaste omgivning.
Prisklass: 400 kr för hela kalaset
Adress: Agrykola 1

IMG_1191

IMG_1262

IMG_1253

IMG_1273

2. Glass på Natural icecream

Tack vare en polsk vän fick jag tips om detta ställe. En glasslucka mitt i en vägg. Rena smaker och fräsch känsla, långt ifrån maskingjord mjukglass full med förtjockningsmedel. Så gott!
Prisklass: En femma eller så
Adress: Mokotowska 12

IMG_1390

3. Frukost på Charlottes

Ett av Warszawas inneställen, mycket populärt, lite hipster. Inte den godaste frukosten jag ätit men väl värt ett besök ändå. Fyra stora burkar med fri tillgång på olika sorters marmelad och choklad.
Prisklass: 40 kr
Adress: Aleja Wyzwolenia 18

IMG_1315

4. Sallad och efterrätt på Varso Vie

Jag tycker ofta att förrätt och efterrätt är en alldeles utmärkt måltid, det bästa av två världar. På Varso Vie fick jag den ultimata kombinationen av dessa två. En fräsch getostsallad med tranbär och fikon och en ingefärscheescake med morotsglass.
Prisklass: 100 kr för två rätter
Adress: Plac Konstytucji 2

IMG_1394

IMG_1397

5. Chochomania på Wedel

Jag är omåttligt förtjust i choklad så när jag fick tips om den här kedjan stod det högt på listan. Jag testade totalt tre olika delar från deras meny. 1. Smaksatt varm mörk choklad med betoning på choklad, 2. Färsk frukt doppad i mjölkchoklad och 3. Fyra sorters glass som doppades i tre sorters chokladsåser och olika nöt-topping. Alla tre var top notch.
Prisklass: 30-50 kr
Adress: Szpitalna 8

IMG_1126

IMG_1344

IMG_1349

6. Typisk polsk mat på Specjaly Regionalne

Jag såg fram emot att äta polska piroger och hade hört att den bästa maten fås här. Det var snarare vad jag skulle kalla dumplings än de ugnsbakade som jag föreställt mig. Maten var vällagad och kändes genuin men passar inte mina smaklökar optimalt. Åker du till Polen tycker jag du ska testa att äta traditionell polsk mat.
Prisklass: 100 kr
Adress: Nowy Świat 44

IMG_1335

7. Lunch i Lazienki

När vi strosade igenom Lazienki park uppenbarade sig helt plötsligt en jättemysig uteservering med utmärkta crêpes och gelattes. Lemonaden var något sur och den kalla rödbetssoppan föll mig inte i smaken men gelatterna och omgivningen var perfekt.
Prisklass:  60-80 kr kr
Adress: 100 meter söder om Plac na Wyspie, precis bredvid teatern

IMG_1209

8. Warszawas bästa frukost på To Lubie

Den bästa granolan jag ätit i mitt liv fick jag på To Lubie. Kall fräsch naturell yoghurt, granola och massor med färska bär. Det tog oväntat lång tid och det syntes att personalen var överrumplade av att det kom så mycket folk samtidigt. Fin omgivning och hästars hovar skapade en härlig gamla stan-känsla.
Prisklass: 40-50 kr
Adress: Freta 8

IMG_1421

IMG_1416

9. Glass på Nice Cream Factory

Plötsligt uppenbarade sig detta ställe när vi gick på en tvärgata till Nowy Swait. Kön ringlade sig ut på gatan och när att vi förstod konceptet förstod vi varför. Du väljer en bas (mjölk, yoghurt, soya eller sorbet), du väljer 1-3 smaker, du väljer en topping. Allt mixas och kyls med hjälp av kväve som ger en häftig dimma. Själv valde jag den ultimata kombinationen mjölkbas, nutella och färska jordgubbar samt basilika som topping. Yummi!
Prisklass: 20 kr
Adress: Chmielna, 9/5

IMG_1231

IMG_1243

10. Burrito på Momencik Vegan Restaurant

Antalet vegorestauranger var överraskade många. I vårt område kring Poznanska street där vi bodde kryllade det av dem men vi såg även på andra ställen runt om i stan. På detta ställe åt jag en vegansk burrito med ljuvlig smält ost och bra kryddning. Kul att Warszawas vegoscenen är så stor, det var överraskande.
Prisklass: 20 kr
Adress: Poznańska 16

IMG_1047

Bonus: Drink på Mariotte

Det alkoholfria utbudet i Warszawa är långt ifrån det svenska men på Mariottes Lobby Bar med flashig inredning och storslagen utsikt fanns det flera sorter att välja mellan. Jag drog i mig en Mojito och min vän en Piña Colada.
Prisklass:50 kr
Adress: Aleje Jerozolimskie 65/79

Mer om Warszawa: Läs mitt inlägg 6 fördomar om Warszawa

10 thoughts on “Warszawas mat – 10 rekommenderade ställen”

    1. Ja, det är faktiskt sällan jag åker till en stad med så många olika ställen som jag vill rekommendera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.