Att göra Österlen – din ABC-guide

Posted on

Att göra Österlen – ett område som trots mina höga förväntningar överträffade sig själv. Närheten mellan alla gårdsbutiker, det genuina hantverk som människor skapar, den natursköna miljön och det vackra landskapet gör detta till ett av Sveriges finaste områden.

Jag har skrivit ihop en klassisk ABC-guide, med mina egna dagar i Österlen som utgångspunkt. Den uppskattade tidsåtgången utgår givetvis från mig själv, det är möjligt att den enligt dig är helt åt skogen. Hoppas den kommer till användning för din första eller kommande tur till vackra Österlen.

Att göra Österlen – en ABC-guide

Ales stenar

Är något speciellt. Uppe på en höjd vid Kåseberga finns fornlämningen med 59 stenar uppställda i en skeppssättning. Det blåser från havet, utsikten gör att åtminstone jag känner mig som Kate i Titanic när jag står vid kanten. För den modige finns möjlighet att göra skärmflygning och den som bara vill njuta kan slå sig ned och titta på omgivningen. Uppskattad tidsåtgång 1-3 timmar från parkeringen tur och retur.

Ale stenar Österlen

Bo på Österlen

Boka boende tidigt. Det blir snabbt fullt och dyrt både på de stora hotellen och på minsta B&B. Vi hittade till slut boende på Cocoon meetings och stortrivdes. Skön miljö, fräscha rum, trevlig personal, god mat, näringsrik frukost och prisvärt.

IMG_2065

Choklad

Finns på Österlen choklad fabrik i Skåne-Tranås. Praliner med udda och lokala smaker, café, chokladprovning och en doft värd att betala för. Läs mer här.

IMG_2084

Djurliv och bönder

Är basen i Österlen. Betande nötkreatur, kacklande höns, får som går fritt i närheten av stränderna. Det märks att Österlen står för en stor del av matproduktion både till djur och människor i Sverige.

österlen tips

Ekologiska läckerheter

Finns i mängder. En stor del av verksamheterna på Österlen fokuserar på det närproducerade, lokalpatriotiska och ekologiska. De använder varandras råvaror för att skapa det unika för just dem. Bild nedamed meloner från Mandelmanns Trädgårdar, se längre ned.

Österlen Guide

Fisk i Kåseberga

Är en klassiker innan eller efter ett besök på Ales stenar. Vi njöt av panerad sill och riktigt mos. Kort gågata med sillmackor och souvenirer, folk som fiskar och en liten hamn. Uppskattad tidsåtgång 30-60 min.

Att göra Österlen

Glimmingehus

Är nordens bäst bevarade medeltida borg. Ta en guidad tur in i huset och lyssna på berättelsen om hur huset används under århundradena. Inträde 80 kronor. Läs mer här. Uppskattad tidsåtgång 30 minuter – 3 timmar.

Österlen

Haväng

Är den mest rofyllda stranden vi besökte. Här möts hav och äng och det finns hästar som betar längs vägen och bräkande får alldeles intill stranden, motionärer som kämpar sig fram längs vandringsleden, vågor som slår in och en finfin sandstrand. Uppskattad tidsåtgång 30 minuter upp till en hel dag om du gillar att pressa.

IMG_2053

Industrianpassade äppellundar

Är det som framför allt beskådas. Jag hade väntat mig årsrika träd på stora fält, istället står de flesta äppelträd uppbundna som vinrankor för att äpplena ska kunna handplockas utan stegar. Trots den moderniserade äppelproduktionen finns charmen kvar.

IMG_1968

Jordbruk i stor och liten skala

Är en stor del av Österlen och kanske är det just det, att det finns alltifrån gigantiska slätter för stora maskiner till minsta lilla trädgård med frigående ankor, som skapar kontrasterna som gör Österlen så intressant.

IMG_2019

Kaffestugan Annorlunda

Ligger i anslutning till Stenshuvud nationalpark. Här finns hembakat mjukbröds- och kakbuffé till fast pris för den sockertörstige i historisk miljö. Läs mer här.

IMG_1925

Lokala gårdsbutiker och caféer – klassiker att göra på Österlen

Finns det i mängder. Den ena mysigare än den andra och alla med sin egen råvara som de med sin passion bygger upp sin verksamhet kring. Några exempel är: Gunnarhögs Gård med sin raps (som känns modernt och aningen opersonligt) eller Olof Viktors bageri. Uppskattad tidsåtgång 15-45 minuter.

IMG_1966

Mandelmanns Trädgårdar

Är en oas som ligger på min topplista. En gigantisk trädgård och odling med allt du kan tänka dig: tomater, meloner, örter, blommor och mycket mer. Slå dig ned mitt bland alla växande härligheter, fika eller ät deras egenproducerade trädgårdstallrik och handla med dig ekologiska grönsaker från deras butik. 25 kronor i inträde, barn gratis. Läs mer här. Uppskattad tidsåtgång 1-2 timmar.

IMG_2006

Närheten – allt går att göra på Österlen

På Österlen är halva charmen. Visst finns det tusentals mysiga gårdsbutiker runt om i hela Sverige men det som gör Österlen unikt är närheten mellan alla ställen och att allt är så lättillgängligt. En skylt längs vägen som känns intressant, ett stopp och vips har du köpt dig något genuint.

Omgivningarna

Liknar på sina ställen Nya Zeeland med sina kullar och dalar, växtligheten och fåren som betar. Bild tagen från bilfönstret.

IMG_2033

Pizza

Vedugnsbakad med den ena lokala smakvarianten efter den andra är en hit. Vad sägs om sardeller och fänkålssalami? Prova till exempel Spannstallsrestaurangen på Kronvalls Slott och Kafferosteriet Söderberg & Sara.

Queencoola utsikter

Finns på flera ställen längs kusten. Här nedan vid Ales stenar.

IMG_2125

Rosaröda blommor längs gulliga hus

Förgyller de små vägarna. Det syns tydliga likheter med Gotland och jag njuter av varje färgkombination som skapas av de välmålade husen och välskötta blommorna.

IMG_2092

Stenshuvud nationalpark och Sandhammaren

Är två natursköna områden väl värda ett besök. Stenshuvud bjuder på korta och långa promenadsträckor och en enorm sandstrand och Sandhammaren har utöver sin strand en mysig fyr där du för 40 kronor kan få gå de 107 trappstegen upp i fyren för att få en härlig utsikt. I nationalparken hade jag gärna spenderat mer tid. Uppskattad tidsåtgång 1-5 timmar.

IMG_1906

Transportmedel

Bil rekommenderas för största möjliga frihet, avstånden är relativt korta så det går att uppleva mycket på bara två dagar. Cykel är ett bra alternativ för den hurtige och den som vill erövra mindre mark men njuta mer av vyerna.

Undvik att göra på Österlen

Knäbäckshusen om du vill breda ut dig på stranden. Undvik även att vara spontan när det kommer till boende, förutsatt att du inte vill riskera i att sova i bilen eller under bar himmel, alternativt är beredd att betala minst 2000 spänn för en natt.

Vitemölla

Är en annan populär strand jag själv inte besökt men fått varma rekommendationer av från locals. Den ligger längs den milslånga sandstranden från Åhus i norr till Kivik i söder.

IMG_1908

X-tra vackert

Tyckte jag att det var vid stranden vid Stenshuvud nationalpark. Ängsblommor som möter hav, himmel och strand.

IMG_1918

Yangtorp – inte riktigt Österlen men ändå

Ett gigantiskt buddistiskt rekreationscenter mitt ute i ingenstans. Läs mer här. Uppskattad tidsåtgång allt ifrån 10 minuter om du vill stå utanför murarna och titta till 2 timmar om du vill äta på restaurangen eller gå en rundvandring. Eller varför inte boka in dig en hel helg och djupdyka in i Qigong?

IMG_2076

Zandztränder

Du bara trodde du kunde få utomlands finns på flera ställen runt om i Sverige, så även på Österlen. Ett besök på Österlen utan ett dopp i havet är ett ofullständigt besök! (Och eftersom jag själv aldrig badade måste jag åka tillbaka. Stackars mig!)

IMG_2163

Årstiden på Österlen

Spelar roll för upplevelsen av Österlen. Föredrar du grönt och försommar – åk i juni när all växtlighet frodas som mest. Föredrar du gult och högsommar – åk i juli när spannmålsfälten gulnar men ännu inte är slagna, det är varmt i luft och vattnet badvänligt. Föredrar du istället orange, rött och brunt och sensommar – åk i augusti/september när all härlig frukt ska skördas. Eller varför inte åka i november kring Allhelgona då hela Österlen fylls av stämningsfullt ljus?

IMG_1988

Äppelmust hos Kivik musteri

Är obligatoriskt eftersom Kivik känns som kärnan i hela Österlen. Jag gick den guidade turen som var väl värd sina 80 kronor och shoppade loss i deras butik med bra priser. Läs mer här. Uppskattad tidsåtgång 2-3 timmar.

IMG_1941

Öppettider

Är hos de flesta ställen kl 11-17, i alla fall när det gäller gårdsbutiker och caféer. Alla har inte öppet alla dagar i veckan och några kortare på helgen. Kolla upp innan så du inte åker till ett ställe i onödan om du väntas åka dit på ovanliga tider.

Att inspireras av att göra på Österlen

Innan avresan inspirerades jag av andra som skrivit om Österlen och använde mina klassiska googelmapsstjärnor för att hålla koll på alla ställen så inget missades!

IMG_2173
Utsikt från Sandhammarens fyr.

19 thoughts on “Att göra Österlen – din ABC-guide”

 1. Så bra guide! Mina dagar på Österlen var magiska från början till slut. Kul att ni gillade Cocoonmeetings också, det var verkligen ett höjdarställe.

  1. Klart du ska åka dit, finns garanterat en och annan golfbana även om jag själv hellre skulle fokusera på gårdarna är golfbanorna 🙂

  1. Hej Elin! Va kul, håller du med om allt eller har du några andra åsikter än mig att bjuda på?

 2. Härligt inlägg, vilket jobb! Denna sommar blev det inget besök på Österlen för min del vilket inte känns riktigt ok, men man hinner inte allt man vill. Kanske får bli lite senare i höst vill så gärna se när bokskogarna står i brand!
  Tack för länk😘

  1. Tack så mycket, du som resebloggar förstår hur lång tid det tar 🙂 är det kring höstmarknaden du i så fall rekommenderar att åka dit för att få se färgskiftningarna?

   1. Har aldrig lyckats pricka in det… För två sedan var jag nere sista helgen i september. Hade en helt fantastisk helg men alldeles för tidigt för höstfärger. Skulle gissa på att mitten av oktober är bättre ur lövfärgsaspekt😀

  1. Jag inser att det är mycket av Sverige många har missat, även jag. Kul om guiden kan komma till användning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.