Att göra i Umeå city (och en utflykt)

Posted on

Det finns massor att göra i Umeå, storstan i Västerbotten och den perfekta sommarstaden. Umeå bjuder på mängder av saker att se och göra. Varsågod, en cityguide med mina favoritspots och Umepärlor. 

Umeå, eller Umeyo som jag föredrar att kalla min kära hemstad, har en väldigt trevlig stadskärna. De senaste åren har det gjorts riktigt fina upprustningar. I hela mitt liv har jag tyckt att Sveriges arkitektur, inte minst Umeås, varit vansinnigt tråkig och personlighetslös. Men med åren har mina ögon mognat och nu finns det få städer som jag tycker är så vackra som Umeå under sommartid. Det är något med vatten och stad som är oslagbart.

Umeå – björkarnas stad fick sitt smeknamn efter att den stora stadsbranden 1888 då 2300 av 3000 invånare blev bostadslösa. Björkar planterades i hela staden för begränsa risken för kommande bränder skulle sprida sig så snabbt och är en riktig signatur för staden än idag.

Att göra i Umeå city under en dag

Låt mig ta dig med på en guidad tur genom Umeås gator.

Tågstation, kvittrande tunnel och Grön eld

Till Umeå kan du med fördel ta tåget. Från Stockholm tar snabbtåget bara sex timmar på dagen och 9 timmar under natten. Kliv av vid den vackra gamla tågstationen och promenera under spåren genom den kvittrande tunneln. Läs de fina små citaten längs väggarna och släng ett öga på Umeås viktigaste budskap. Lev! Följ tunnelbacken hela vägen upp till andra sidan och spana i det som vid sitt uppförande 1970 var världens största glasskulptur: Grön eld. Jag har hela mitt barnaliv tänkt att detta är alger, eventuellt inspirerad av mina föräldrars akvarium.

att göra i umeå
Den utmärkande kvittrande tunneln med fina citat
umeå-19
Lev!
att göra i umeå
Tågstationen och den gröna elden aka algen

Björkallé, skrattande hjärta och käka på Rost

Från tågstationen går du längs Rådhusesplanaden omsluten av björkar och blommor. Stanna till och ta en selfie med Umeås fina symbol och slå dig sedan ned på ett av Umeås bästa lunchställen, Rost. Superfräscht, modernt, alltid gott och nästan bara ekologiskt och vegetariskt.

cityguide umeå
Björkallé med rådhuset längst bort
att göra i umeå
Rådhusesplanaden med björkallé, centralstationen längst bort i bild och det ögonfångande hjärtat i mitten
umeå-9
Selfie såklart! (Nej hade inte planerat klädvalet)
att göra i umeå cityguide
Ett favvoställe – Rost.

Avstickare till Gammlia och Västerbottens museum

När du svalt sista tuggan och fått i dig den sista droppen gå då tillbaka runt hörnet till Vasaplan, Umeås lokaltrafiks knutpunkt och ta buss nr 2 mot Ersboda. Hoppa av på Gammlia och kultivera dig i Västerbottens museum, både inne och ute. Lär dig om livet på landet, samiskt levene och spana på gårdsdjuren. Ta bussen tillbaka när du är nöjd. En perfekt liten utflykt att göra i Umeå under en dag.

gammlia-umeå-5
Ett exempel på hur ett klassrum såg ut back in the days
gammlia umeå
Gammlia och dess utomhusutställning

Obligatorisk glass på Rådhustorget

Efter lunch och utflykt passar det utmärkt med en riktig Umeklassiker: stå i kö på Rådhustorget för att köpa en kul- eller mjukglass. Kom ihåg topping och strössel! Spana in vårt vackra rådhus där bland annat finrestaurangen och nattklubben Rex håller till och fortsätt ned till vattnet med glassen i högsta hugg.

umeå-7
Hade tur med kort glasskö denna gång
att göra i umeå cityguide
Rådhustorget, Umeås vanligaste mötesplats och en givet ställe att slicka i sig sin glass på

Fika på Fika och vila på en gigantisk träbänk

Stanna till vid Väven, det nya kulturhuset. Under bygget ett av Umeå mest avskydda projekt. Det var inte uppskattat att flytta stadsbiblioteket och estetiskt ansågs det inte passa in i stadsbilden. Nu tror jag både jag själv och övriga invånare ändrat uppfattning, då detta är en riktig favorit. Ta en fika på Fika och ta med dig bakverken ut i solen. Sätt dig vid kajkanten och dingla med benen. Inta en av de stora träbänkarna och njut av gassande solsken. Dröm dig bort till horisonten om att en gång kunna köpa en av kåkarna du ser.

fika i umeå
Fika, vad mer finns det att säga?
umeå-14
Umeå från sin bästa sida. Här går det att döda många timmar vill jag lova.
att göra i umeå
Den vackra Umeälven och några som dragit vinstlott med sitt boende

Strandpromenaden och Sjöbris

Joina Umeås aktiva och gå strandpromenaden längs hela älven, nästintill oändlig åt både öst och väst. En toppenaktivitet att göra i Umeå. Väljer du öst så ta en sväng förbi Umeås ståtliga kyrka och Umeå bildmuseum och den gigantiska klädnypan. Väljer du väst kan du stanna förbi på skateparken Sparken och spana in riktigt grymma åkare. När det kvällar och det är dags för middag rekommenderar jag antingen Tapas eller att äta på någon av båtarna som ligger längs kajen. Sjöbris är ett hett tips som dessutom är en omtyckt uteservering.

att göra i umeå
Umeå stads kyrka i all sin prakt
sjobris-umeå-18
Sjöbris, en av flera båtar som har både mat och uteservering

Nattljus och sova på Stora hotellet

Ta en kvällspromenad över broarna och njut av kvällsljuset, eller nattljuset om du är riktigt sent ute och svirar. De västerbottniska ljusa nätterna kan vara de bästa som finns! Checka in på Umeås nyrenoverade hotell och lyxa till det med flådiga rum.

umeå-15
Att göra i Umeå – staden med de många broarna
umea-16
Skyline med Stora hotellet, Väven, Kulturhuset och Umeå stads kyrka
umeå-17
Nattens ljus

Jag längtar tills jag får åka hemhem nästa gång avnjuta ännu lite tid vid den vackra älven. Om du varit i Umeå, vilka är dina favoriter? Om inte så hoppas jag nu att jag inspirerat dig ordentligt att besöka denna mysiga stad!

12 thoughts on “Att göra i Umeå city (och en utflykt)”

 1. Vad roligt, jag gjorde också en guide till Umeå men det var i november – dina bilder så himla mkt härligare! Jag hade också med Rost, strandpromenaden och Väven 🙂

  1. Jag tror jag läste den, coolt att läsa om sin egen stad skrivet av någon annan.
   Ja, Umeå är klart bäst på sommaren. Hoppas Rost smakade lika gott för dig!

 2. Jag hade nog tipsat om Bölesholmarna och alla fina byar precis utanför, kanske också om att bada vid havet. Jag gillar också Cafe Station. Jag älskar Umeå för att jag får allt, skog, vinter, sommar, hav, storstad, många sjöar och kultur.

  Jag tycker också att Väven är jätteful och verkligen stör.

  1. Bra tips! Kanske får göra ett inlägg om det som inte ligger i just city, då står bölesholmarna högt!
   Jag gillade inte väven alls i början och tycker inte att byggnaden helt passar in, däremot tycker jag att det som finns i byggnaderna är helt fantastiskt, både Fika och det vid biblioteket.

  1. Hej Ulla och tack så hemskt mycket för tipset, dit måste jag gå nästa gång jag åker hemhem!

 3. Löpning runt Nydalasjön och ett besök på secondhandbutiken Pryl1900 är givna tips. Glad att jag fått lära känna Umeå via sambon. Det är verkligen en pärla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.