Vad säger du om din hemstad eller uppväxtort? Hiss eller diss?

Posted on

Om någon är nyfiken på att besöka din hemstad som du bor i eller bott i under stor del av ditt liv, vad svarar du då? Hissar eller dissar du?

Vår relation till vår stad där vi bor eller växt upp skiljer sig åt. Vissa minns det som urbota trist, andra har en orimligt romantisk bild av staden som gav så mycket minne. För egen del skulle jag säga att superlativen ökat med åren.

Vad säger du om din hemstad eller uppväxtort?

I somras när jag skulle till Enköping fick jag två diametrala reaktioner från två vänner som bor/bott där under en stor del av deras liv. Den ena ställde en skeptisk fråga varför jag ville åka dit och vad jag skulle göra där medan den andra radade upp tips efter tips och lät uppriktigt stolt över vad Enköping hade att erbjuda.

Dessa reaktioner tog mig i tanken tillbaka till 2016 när jag och Erik reste jorden runt och vi gjorde en dykkurs ihop med några australiensare. Vi berättade att vi skulle till Brisbane som de visade sig att de var ifrån och de rynkade på näsan. Deras spontana reaktion var att där fanns inte mycket att se eller göra. Jag kommer ihåg att det kändes så främmande för mig, att snacka ned sin egen stad men det är klart, alla älskar kanske inte sitt hemhemma.

Story Bridge över Brisebane River och en syrsa av det större slaget. Kanske tyckte de vi mötte på dykresan att dessa stora gräshoppor förpestade staden 🙂

Skillnad på att besöka och bo

Svaret på vad en tycker om sin hemstad beror såklart på om en svarar utifrån ett perspektiv om att bo där eller vara på besök. I resesammanhang är det ju främst relevant för att göra några besök men det finns såklart alltid en risk att personen som svarar på frågan inte skiljer på dess uppfattning om att bo i staden och att göra ett kortare besök.

Jag vet att jag blev förvånad över både Enköping- och Brisbanedissen. Det är som att jag förväntat mig att alla ska tala gott om den stad (eller närmaste stad) som de växte upp i. Kanske för att i princip alla ställen i Sverige som jag besökt haft något trevligt och intressant. Eller kanske för att jag tycker att det är illojalt. Det finns nog en liten patriot i mig som säger att det finns massa anledningar att vara stolta över där vi kommer ifrån. Vem är jag att ta ned min (gamla) hemstads chanser att upplevas av en annan?

Vad säger jag om Umeå?

Så vad säger jag om min hemstad Umeå? Överlag att det är trevlig och bra stad att både vistas kort och i och för att ha sin hemadress hos. En stad som på många sätt känns pigg, fräsch och öppen inte minst pga att det är en universitetsstad som ger ett tillskott av yngre och nyfikenhet.

Till turisten skulle jag säga att det är en stad med många fina promenadstråk längs älven och björkalléerna i stan. Att min favoritplats är på de stora bänkarna utanför biblioteket vid älven när solen ligger på. Att Umeå är en stad med många intressanta museum och att kultur generellt har en ganska stor plats i stan. Den som vill ha konkreta tips skulle jag skicka det här inlägget till om vad som (bland annat) finns att göra i Umeå och detta om underbara Norrbyskär och så utflykter till Umeås kranskommuner.

Favoritplats Umeå
En favoritplats i Umeå, vid biblioteket nere vid älven.
Vackra Umeå hemstad
En av alla vackra alléer. Rådhuset rakt fram och den symboliska hjärtmunnen som välkomnar
Norrbyskär utflyktstips
Norrbyskär är en tidsresa och sommaridyll på samma gång

Vad tyckte jag om Enköping och Brisbane?

Enköping var ett jättemysigt litet samhälle. Ingen plats jag tror att jag kan turist-sysselsätta mig i en vecka men en dag eller två eller ett återkommande besök för att se alla deras parker om och om igen vid olika årstider. Det kan jag verkligen tänka mig.

Enköping hemstad
Enköpingsån och några av alla tusen blommor som pryder staden

I Brisbane fanns en av det trevligare boardwalksen jag gått på i mitt liv. Det går ju inte att säga att en stad är fantastisk pga en boardwalk, och jag vara bara där ett par dagar men det var helt klart en stad jag skulle kunna tillbaka till för att utforska mer.

Brisbane hemstad
Brisbane boradwalk längs den ringlande Brisbane River

Hissar eller dissar du din (gamla) hemstad?

Trots att jag nästan predikat att jag tycker att vi alla borde tala gott om våra uppväxtorter eller hemstäder så vill jag nu ha ditt ärlig svar: Vad säger du om din hemstad eller uppväxtort?

6 thoughts on “Vad säger du om din hemstad eller uppväxtort? Hiss eller diss?”

  1. Min hemstad känns som Lycksele. Där var jag tonåring och trivdes väldigt bra.
    Lycksele har utvecklats som stad och där finns mycket att göra och se.
    Så jag hissar min gamla hemstad

  2. Bra fråga. Nyköping hissar jag kanske inte som stad i sig. Men Sörmlandsleden bjuder på fina sträckor och tex Stendörren är fantastisk fin. Så jag hissar nog iallafall närheten till naturen och främst havet

  3. På många sätt så saknar jag inte min gamla uppväxtort dvs Göteborgsförorten Angered… Finns många gråtråkiga områden i Angered och många av dessa har blivit mer och mer otrygga sen när jag va liten. Tyvärr. Men samtidigt finns många fina barndomsminnen där. Lärjeåns ädellövskog liknar nästan en tropisk regnskog! Där lekte vi hela dagarna. Vi badade i de fina sjöarna Smörvattnet & Långevattnet nästan varje sommardag. Ibland cyklade vi med kompisarna upp till i Mölnesjön och Stentjärn. Väldigt vackra platser att växa upp vid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.