Vandra i Nacka: Gå Booleden och ta bussen till start och slut

Posted on

Jag ville vandra i Nacka och fann Booleden dit jag kunde ta bussen till både start och slut. Perfekt för den som vill vandra själv.

Under en härlig septemberdag ville jag göra en kortare dagsvandring på egen hand. Kruxet med att vandra själv är att hitta vandringsleder där det går att ta sig med buss tillbaka till starten. Jag letade länge och väl och hittade till slut något som passade mig: Att vandra i Nacka och gå Booleden.

Vandra i nacka
Svensk skog
Vandra i nacka
Svenska vattendrag
Vandra i nacka
Svensk utsikt

Booleden: Att vandra i Nacka

Jag gick första halvan av Booleden och hade en strålande fin och frisk höstdag med fika bland ljungriset, ett glatt barn på magen och till och från trevliga utsikter från höjder.

Booleden gav mig lite av allt. Svensk natur och staplade stenhögar som påminner om andras små äventyr längs leden. En oväntad stentavla som för tankarna till forntiden och en svensk bävers outtröttliga förmåga. Lite natur och kulturarv i en härlig mix.

Vandra i nacka
Två taggade!
Vandra i nacka
Tänker på alla barnfamiljer som struttat omkring här och haft som utmaning att bygga upp dessa torn. Det var jättemånga.
Vandra i nacka
Helt plötsligt dök den här upp
Vandra i nacka
En av våra vackraste blommor tycker jag
Booleden i nacka
Det är nästan så jag ville ta mig ett dopp
Booleden i nacka
Bra jobb herr/fru Bäver
Booleden i nacka
Fikapaus
Booleden i nacka
Vi är ett bra vandringsteam

Åka buss till start och slut för Booleden

Hela Booleden är 15 km lång och börjar vid Boo Hembygdsgård som ligger isch 500 meter från knytpunkten Orminge centrum dit jag tog bilen, men det hade gått lika bra att åka buss även dit. Efter drygt halva Booleden avvek jag från leden och gick till närmaste busshållplats för att åka tillbaka till Orminge C. Supersmidigt. En utmärkt karta inkl passade hållplatser finns i denna folder. Jag gick till busshållplatsen mellan 9:an och 10:an. Den som fortsätter hela leden till Strömmen kan gå en dryg kilometer till busshållplatsen Skeviksstrand. Om krafter finns kvar tar Värmdöleden vid där Booleden slutar.

Booleden i nacka
Passeras från Orminge centrum till leden start. Jag ääälskar muralmålningar och denna var vackrare än de flesta.
Booleden i nacka
Boo Hembygdsgård
Booleden i nacka
Här börjar leden och här hade det varit bra med en skylt som pekar att det är till vänster som leden börjar.

Dåligt med markeringar och skyltar

Jag som gått ett gäng etapper längs Sörmlandsleden tycker att Booleden i stort är lika fin och trevlig men markeringarna var betydligt sämre. Jag gick fel både en och två gånger. Den ena för att jag har noll lokalsinne och en tydlig skylt med i vilken riktning leden börjar hade underlättat och den andra gången för att jag faktiskt blev ledd fel av markeringarna. Jag gick fram och tillbaka flera gånger för att se vart jag kan ha missförstått markeringarna.

Det tog lång tid innan jag insåg att det inte är rimligt att jag ska röra mig i så otillgänglig terräng så jag fick vända på riktigt och ta den enda väg som fanns kvar men som inte hade markeringar. Till slut hittade jag rätt men då hade jag hunnit bli ganska less på både kartan och dåliga/obefintliga/felaktiga färgkluttar på trädstammar. Så här i efterhand tycker jag att det är ganska tydligt på kartan men där och då var det svårt att ha någon uppfattning om avstånd och rimlighet.

Booleden i nacka
Ibland var det så här tydligt men ofta ganska glest mellan träden
Booleden i nacka
Vissa skyltar var mindre än andra
Booleden i nacka
Snygg skylt men för få och inte vid tillfällen då de hade behövts.

Jag hann inte gå så långt jag tänkt pga kutandet åt fel håll och att jag hade en tid att passa men eftersom det går att åka buss till Booleden är det ju bara att ansluta där jag avslutade för att fullfölja.

Här finns alla inlägg om Stockholm och på temat vandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.