Tio aktiviteter på Norrbyskär – Umeå skärgård och en resa tillbaka i tiden

Posted on

Norrbyskär är verkligen en idyll av stora mått och ett perfekt utflyktsmål över dagen för Umeå med omnejd som utgångspunkt. Här finns aktiviteter som passar stora som små.

Norrbyskär då och nu

På den tiden då timmer flottades i Bottenviken blomstrade livet på Norrbyskär. Under sent 1800-tal fanns ett av Europas största sågverk och på öarna byggdes det upp ett idealsamhälle där alla nödvändigheter för ett gott liv fanns samlat för de som bodde och arbetade där.

Att upptäcka mer av vårt avlånga och kulturrika land är något jag finner mer och mer lockande. På Norrbyskär har jag varit både som barn och vuxen och är lika road varje gång. Det är som att kliva in i en Astrid Lindgrensaga och resa tillbaka i tiden.

Norrbyskär
1988, Lindy är dryga två år…
Norrbyskär
2016, lika glad 28 år senare.

Att göra på Norrbyskär

Låt mig guida dig från att du stiger av den lilla skärgårdsfärjan tills du nått området där du kan maxa adrenalinet i höghöjdsbanan.

1. Norrbyskärs Herrgård – god och ståtlig

När du kliver i land vid färjeläget står den ståtliga herrgården som en gång i tiden var förvaltarbostad åt den för Norrbyskär så viktige Frans Kempe. Idag finns café och pub med västerbottniska menyer. Här finns även möjlighet att sova över för den som vill uppleva skärgårdsliv mer än ett dygn.

⇒ Läs mer om Norrbyskärs Herrgård här

2. Skalenliga småhus – för den kortväxta

Efter en kort promenad kommer du till en av Norrbyskärs huvudattraktioner, Norrbyskärs Museeum. I anslutning till det finns ett antal smphus, alternativt gigantiska lekstugor. De är gjorda i skala 1:3 och ritades i samma stil som övriga 1800-tals hus på ön.

Norrbyskär
Lagom stora hus till en sån som mig

3. Norrbyskärs Museeum – träindustri som imponerar

Norrbyskärs Museeum är fantastiskt fint och har ett mycket välbevarat innehåll. Min egen favorit är den stora miniatyrön som visar hur hela Norrbyskär såg ut under dess storhetstid. Svårt att förstå att denna nu så stillsamma ö en gång sprudlade av aktivitet med både linbana och hoppbacke.

⇒ Läs mer om Norrbyskärs Musem här

Norrbyskär museum
Det är inget dåligt bygge, varken samhället under sekelskiftet eller miniatyren de pillat ihop här.
Norrbyskär museum
Ben förklarar allt han ser för Sanna. Hittar du linbanan och hoppbacken?

4. Tåg med Norrbyskärsexpressen

Med ett klassiskt litet tåg kan du uppleva ön på ett mindre ansträngande sätt. Perfekt för barn eller tanter och farbröder. Avgår från Norrbyskär Museum och en gång per dag finns en speciell tur anpassat för barn.

5. Titta på sommarhus och bli avundsglad

I de gamla kåkarna som en gång bebotts av alla arbetare har nu semesterlivet sin gilla gång. Här bor sommargäster som njuter av stora trädgårdar och en fantastisk omgivning. Att gå förbi dem och fantisera sig tillbaka hur det såg ut för knappa hundra år sedan kan sätta igång fantasin rejält.

Norrbyskär sommarhus
I D Y L L E N.

6. Romantiskt vid klocktornet

Det fina klocktornet är väl värd ett snabbt besök. Lägergården i anslutning fungerar inte bara till ungdomsverksamhet utan även dop och bröllop. Kanske kan det inspirera till lite romantik?

Norrbyskär
Söt och ståtlig på samma gång.

 7. Linbana

Den ser inte ut att vara så mycket för världen och kanske passar den allra bäst för 8-10 åringar men i min familj har vi nära till barnsliga beteenden och prövade den allihop. Bra uppvärmning inför de kommande låg- och höghöjdsbanan längre fram på vägen.

Linbana norrbyskär
Lättroade eller bara väldigt roligt?

8. Höghöjdsbanan

KFUM har en fin anläggning för bland annat sommarläger och några av de aktiviteter som erbjuds är höghöjdsbanan, klättervägg och att hoppa till en trapets från en hög pelare. Garanterat nervkittlande och en bra tillitsövning att göra i par. Höghöjdsbanan bygger på att man går två och två håller koll på varandras säkerhet samt självklart peppar varandra. Bör bokas innan.

Läs mer om höghöjdsbanan och andra kittlande aktiviteter som KFUM erbjuder här

Norrbyskär höghöjdsbana
Höghöjdsbana, vågar du? När jag var där på klassresa i högstadiet hade jag brutit benet och när vi var där 2016 hade vi inte bokat innan. Får bli en revansch på den.

9. Låg äventyrsbana

Lite liknande höghöjdsbanan fast på bara 30-50 cm och uppbyggd i sammanlänkade stationer. Välj den station som passar dig, oavsett kondition, kroppsförutsättningar och ålder. Känner du dig i form kan du givetvis köra allt i ett och tävla med dina kamrater om vem som tar sig igenom snabbast utan att nudda marken. Hjälm finns att låna. Det här är min personliga favorit på ön.

Norrbyskär
Rickie har tungan rätt i mun när han försöker få den bästa tiden
Norrbyskär
Visa prov på benstyrka nu!
Norrbyskär
Bror, modigast/minst rädd om livet av oss alla

10. Skärgårdens självklara: Bada och äta picknick

Friskt lättsaltat havsvatten med både möjlighet till klippbad och sandstrand för barn att plaska i. Badkläder i skärgården är väl allmängiltigt gods hoppas jag. På ett antal ställen går det att köpa fika eller lunch men själv föredrar jag picknick i det fria. På en liggande stock, vid en grillplats eller på en klippa i solen. Det är svårt att tänka att Umeå city finns ett par timmar bort när rohet och stillhet råder med kluckande hav omkring dig och droppande hår.

Norrbyskär
Fina familjen picknickar på klippan
Norrbyskär
En ministrand för den som behöver ta sig ett dopp
Bror Tim och vår hund Mezzi är inte bangen.
Mezzi Norrbyskär
Bara för att jag tycker att den här bilden är så himla fin

Bra att veta om Norrbyskär

  • Färjeläget utgår från Norrbyn som ligger fyra mil söder om Umeå.
  • Färjan går 4-8 gånger/dag beroende på säsong maj-sep. Du kan inte ta med bilen men hundar, barnvagn och cyklar går fint. Färjan tar 15-20 minuter. Kostar 60 kr tor för en vuxen. Läs mer här:
  • På somrarna anordnades det både konserter, upptåg, utställningar, marknader, guidade turer och mycket mer.
  • Det är grusväg större delen av ön men att ta sig fram med barnvagn eller andra hjulburna fordon är inga problem.
Norrbyskär
Norrbyskärsfärjan laddad för att bjuda på en härlig dag i skärgården
Norrbyskär
Delar av storfamiljen extended version längs Norrbyskärs huvudväg.

 

Hoppas det här inlägget kan inspirera till ett besök i den Västerbottniska skärgården

6 thoughts on “Tio aktiviteter på Norrbyskär – Umeå skärgård och en resa tillbaka i tiden”

  1. Verkligen bra reklam för Norrbyskär. Storfamiljen hade en väldigt trevlig dag. Färjan tom väntade 5 minuter på några av oss som blev lite sena !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.