Resereflektion nr 14: Bilder som manifesterar semester

Posted on

Den här veckan har jag och många med mig gått på semester. Mitt flöde fylls av bilder som manifesterar just det. ”Jag vill tala om för hela världen att jag trallallalala har gått på semester idag och jag visar det med en bild.” Vad får du upp för bild i huvudet?

Bildgooglar jag ordet semester är det badstränder och solstolar som kommer upp. Den typiska utlandssemesterbilden måste vara en bild på sina egna knän eller fötter som steker i solen. Hur blev vi så enformiga i att visa upp ledighet och att vi har semester?

Bilden av semester

Men det finns en bild som är överrepresenterad i min ovetenskapliga empiriska 30-åriga studie. Bilder på alkohol. Kall öl på balkongen, rosé på uteserveringen, en selfieskål eller bara en bild på ett glas med alkohol i. Du behöver alltså inte ens själv vara med på bild. Så starkt förknippad med semester är alkoholen. Hur gav vi alkoholen så stark symbolisk betydelse för frihet och ledighet som semester innebär?

Semester?! Ser ni friheten och ledigheten i mina ögon? 😀 Foto Nathalie Carlryd

Flödet är för enformigt. Är du med på min utmaning, att bredda bilden av vad semester är? Att semester är så mycket mer än nakna ben på en strand och alkoholbubblor som stiger i ett glas. Hur vill du bildsätta din semester?

8 thoughts on “Resereflektion nr 14: Bilder som manifesterar semester”

  1. Jeg har tenkt på presis det samme – det er mye føtter i solen og alkohol på bordet! Jeg tar sjelden bilder av føttene mine, og alkohol drikker jeg ikke, så slike bilder er utelukket for min del. Noen trivelige alternativer er kanskje å ta bilde av sommerblomster, en skål med jordbær, en bok i sommergrønt gress… Eller som jeg gjerne hadde valgt hvis ferien innebærer reising: rett og slett et bilde som viser hvor man er på ferie. Det er jo også litt lite kreativt, kanskje…

    1. Va mycket inspiration och förslag du kommer med. Det konstiga, och det kanske bara ligger hos mig själv, är att jag tänker att de där bilderna är semeste och sommar för mig men när jag vill visa upp semester för andra så känns det som att fötter och bubblande glas måste upp men det är ju inte alls sant. Jag får jobba lite med mig själv.

  2. Nu åker jag sällan på solsemestrar och kom precis hem från en roadtrip genom Norge, men därifrån har det publicerats bilder på spektakulära vyer och vandringsäventyr! Semester för mig har varit att uppleva nya saker och utmana mig själv. Då all mat under veckan lagats på trangia har även den haft en plats i vissa bilder och trots att det varit regnigt vissa stunder har det varit en del av tjusningen med naturliv vilket jag försökt visa också.

  3. Ja solnedgångar skulle jag också kunna lägga ut massor utav, vilket jag förmodligen redan gjort. Ha, ha! Men min första semesterbild nu i sommar var faktiskt en röd skalbagge på en röd vägg (på mitt ”icke blogg konto” @christinericson) och utan att ens nämna ordet semester. Jag har senaste åren blivit lite less på alla likadana semesterbilder och som även i text skriker ut att personen i fråga just har semester.

    Håller helt med dig, flödet är för enformigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *