Se och göra längs kusten i Västerbotten – sommarutflykter med bil och båt

Posted on

Kusten i Västerbotten bjuder på mycket att se och göra, särskilt om sommaren då det finns en mängd utflykter att välja mellan. Allt från färsk fisk och tvålmakeri till svenskt kulturarv och en sjöjungfru.

I Västerbotten är jag van att ta mig fram med bil men det fina med saker att göra längs kusten är att de går att ta sig till med båt. Om en har tillgång till en båt vill säga. Det var den lilla detaljen.

Kusten i Västerbotten
Gästhamnen i Täfteå

Kusten i Västerbotten – tips på utflykter om sommaren

Det finns massor att se och göra längs kuste i Västerbotten och jag vill tipsa om några ställen som jag besökt senaste åren. Från söder till norr är mina fyra tips Norrbyskär, Täfteå, Ratan och Bjuröklubb. Jag har besökt dem med bil men till alla dessa ställen går det självklart att ta sig med båt och alla har gästhamnar med olika mycket service.

Norrbyskär – Svenskt kulturarv och ett givet utflyktsmål

Norrbyskär är några sammanlänkade öar som en gång i tiden varit jobb och hem åt tusentals personer som arbetade på sågverket. Idag är Norrbyskär ett kärt utflyktsmål och för några deras permanenta sommarbostad. KFUM driver lägergård och det finns höghöjdsbana, badplatser, museum och många olika aktiviteter för barn.

Praktiskt om Norrbyskär: Ta färjan från Norrbyn som ligger dryga 30 minuters bilfärd söder om Umeå. Färjan går från slutet av april till början av oktober och oftare under sommarmånaderna.

Läs mer: Tio aktiviteter på Norrbyskär – Umeå skärgård och en resa tillbaka i tiden

Norrbyskärs klippor
Kusten i Västerbotten
En av många aktiviteter, miniatyrhus som är stora lekstugor för barn

Täfteå – Närfångad fisk på utsökt fiskrestaurang

Täfteå är lite av en primespot för den som vill bo nära Umeå men ändå inte centralt. Längst ut finns Kvarkenfisk som är en välrenommerad fisk restaurang. Vid hamne säljs färsk fisk och det finns ställplatser och några fina bodar för uthyrning. Täfteå är väl värt ett besök en sommarafton.

Praktiskt om Täfteå: Täfteå ligger längst ut på en landtunga, ca 30 minuter körning väster om Umeå. Kvarkenfisk har främst öppet under sommaren men även under vissa helger.

Läs mer: Kvarkenfisk i Täfteå – bra fiskrestaurang i Umeå med gästhamn & ställplats

Stugor att äga eller hyra
Kusten i Västerbotten
En bit färsk fisk fångad i närvattnet

Ratan – Svensk krigshistoria och genuina hantverk

1809 utspelar sig det sista kriget på svensk mark i Ratan mellan Umeå och Robertsfors. Sverige förlorar Finland mot ryssarna och idag finns minnesmärken och ett museum till minne av detta och livet som levdes. I den lilla by finns flera små hantverksbutiker, en av de mest lokalt kända är Malin i ratan som gör egen tvål och mycket mer till hud och hem.

Praktiskt om Ratan: Ratan finns knappa 50 minuter med bil norr om Umeå

Läs mer: Ratan.se

Ratan och dess gästhamn. Den som har en båt kan även åka ut till ön
Kusten i Västerbotten
Här inne finns café och utställning/museum om livet i Ratan
En del av utställningen
Malins tvålar i Ratan

Bjuröklubb – En fyr och en sjöjungfru

Bjuröklubb som Laleh sjunger om är fint naturområde. Här finns en fyr högt upp på en klippa, vandringsleder, gästhamn och badmöjligheter. Lokalt mathantverk säljs och det finns fika och lunch till försäljning. Vi var där en halvdan sommardag så något dopp blev det inte för vår del. Kvar på min lista över saker att göra vid Bjuröklubb är att leta reda på skulpturen med en Sjöjungfru som sitter och spanar ut över havet. Otroligt vacker verkar hon vara.

Praktiskt om Bjuröklubb: Billedes hittas Bjuröklubb 50 minuter söder om Skellefteå längst ut på en udde.

Läs mer: 4000mil som gjort en utmärkt guide om Bjuröklubb

Kusten i Västerbotten
Fyren är inte så mäktig men dess placering på en klippa ger en fin utsikt
Anpassat för barnvagn och rullstol upp till toppen
Matverket

Utöver dessa fyra utflykter som passar fint för sommaren finns Byske havsbad norr om Skellefteå, Holmön utanför Umeå och Järnäsklubb utanför Nordmaling. Dessa ställen har jag personligen inte besökt men ser fram emot för framtida upplevelser längs kusten i Västerbotten.

Här finns alla mina inlägg om Västerbotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.